Fler frågetecken än utropstecken

Av , , Bli först att kommentera 0

Så kom medaljen för Sverige ändå, men dagen innehöll ändå fler frågetecken än utropstecken.

Otroligt viktigt med medaljen, men att Calle Halfvarsson föll ned så mycket i fristilsdelen är oroande. Är det så att formen inte finns där? Jens Burman och Daniel Richardsson hamnade ännu längre bak och det gör mig allvarligt orolig över stafetten som körs på torsdag. Herrstafetten är riktigt tuff och Sverige måste ha ett lag i bra form för att lyckas.

Charlotte Kallas brons var så viktigt både för lagmoralen i hela landslaget, men även för Kallas fortsatta mästerskap är det självförtroendet bronset ger otroligt viktigt. Stina Nilsson visar dock prov på rätt dålig form. Vi får bara hoppas att hon under skiathlonen kände att hon inte hade chans att slåss längst uppe och därför tog det lugnt för att spara på sina krafter till sprintstafetten.

Idag gav jag mig ut i skogen under sprintstafetten för att känna in folkfesten. Här kommer lite bilder och jag gjorde även ett webb-tv-klipp från folkfesten – det hittar du här

20170225_122500

20170225_123610

Sådana här skidstaket finns överallt på arenan.

image5

Många olika utstyrslar såg jag längs spåret.

image4

Stora som små supportrar runt spåret

image3

Charlotte Kalla intervjuas av Eurosport i mixed zone.

image2

I väntan på medaljörerna.

20170225_135016

Presskonferensen efter skiathlon.

 

image1

Både Marit Björgen och Charlotte Kalla var uppvaktade efter presskonferensen

Bli först att kommentera

Tankar om sprintstafettlagen

Av , , Bli först att kommentera 0

Dags att ge sig ut i tävlingsspåren igen, men först tänkte jag dela med mig om mina tankar vad gäller sprintstafettlagen som Rikard Grip släppte i morse.

Jag ska vara ärlig och säga att jag var lite orolig för Teodor Peterson, han såg inte alls bra ut under sprinten medan Oskar Svensson var nära att gå vidare från sin kvartsfinal. Men jag tycker ändå att förbundskapten Grip gjorde ett bra val. Peterson har visat sig vara uthållig och är van vid dessa situationer. Kul också att se Emil Jönsson i en sprintstafett. Det borde passa Jönsson som har visat allt bättre form på längre distanser. En sprintstafett är mer distans än sprint då åkarna kör sprintbanan tre gånger per heat. Det blir nog svårt med ett guld, men varför inte ett brons – där tror jag att laget har en bra möjlighet.

Vad gäller damerna, Stina Nilsson och Ida Ingmarsdotter, så är det ett riktigt starkt lag som kan vara med och slåss hela vägen upp i toppen. De är båda riktigt starka och har även gjort bra insatser på distanslopp, samtidigt har de snabbheten. Båda har även en revanschvilja då det inte blev några medaljer under sprinten. Det kan bli riktigt roligt på söndag.

Återkommer ikväll med mina tankar från skiathlonloppen.

Bli först att kommentera

Ser ut att vara lugn och trygg

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag var det tävlingsfri dag för skidåkarna, men vi var ändå några timmar på arenan för att vara med på en pressträff med Johan Olsson och se svenska landslagets träning. 

Johan Olsson var på gott humör och det märks att han är så erfaren, både vid att prata med medier, av själva mästerskapet., men även att komma till ett mästerskap utan ideala förberedelser. Jag tror på honom – han har visat prov på mirakel tidigare – varför inte nu?

Jag får säga att jag är rätt nöjd med min tippning i herrarnas sprint där jag satte både Federico Pellegrino och Sergej Ustiugov. Därför gör jag ett nytt försök att tippa igen. Den här gången skiathlon.

Damer:Guld till Marit Björgen är en solklar favorit och jag tror att hon blir hela VM:s drottning
Silver till Charlotte Kalla som visade riktigt bra klassisk form i VM-genrepet i Ottepää. Hänger hon med i det klassiska blir hon farlig.
Brons till Jessica Diggins. Där valde jag mellan henne och Heidi Weng, men norskan såg seg ut i sprinten där Diggins vann silver. Jag tror att hon kan köra på energin av det silvret och plocka hem bronset.

Herrar: Guld till Sergej Ustiogov, han var riktigt bra på tour de ski, såg riktigt vass ut på sprinten och nog revanschsugen så han blir farlig i guldstriden
Silver till Martin Johnsrud Sundby, en riktig slitvarg som nog trivs bra längs backarna på VM-banorna.
Brons till Marcus Hellner. Kanske lite med hjärtat, men han har förbättrat sin klassiska åkning och kan bli riktigt vass om han orkar hänga med i den klassiska delen.

Här lite bilder från dagen.

Ols

Det var ett stort mediauppbåd som väntade på Johan Olssons första ord sedan han kom ner från höjd.

IMG_0896

Olsson i intervju med SVT samtidigt som pressen väntar på sin tur.

 

20170224_104926

Många par skidor testades under träningen.

20170224_105215

Daniel Richardsson diskuterar med sin vallare.

 

IMG_0922

Lördagens storfavorit Marit Björgen

 

IMG_0927

Även tyska laget fanns på plats.

Bli först att kommentera

Backstage VM

Av , , Bli först att kommentera 1

En 14 timmar lång arbetsdag är över och det blev en spännande dag som slutade i ett enda stort antiklimax – 0 medaljer i den vanligtvis så svenskvänliga grenen sprint. Det är en stor missräkning för det svenska laget.

Jag kan konstatera att jag kanske tippade lite väl mycket med hjärtat när jag satte Teodor Peterson som trea, men att han skulle vara såhär under isen hade jag inte kunnat tänka mig! Nu satte han dessutom, den på förhand rätt givna platsen, i teamsprinten på spel något som är väldigt tråkigt då det framförallt är han vi är här för att följa. Men det är inte helt kört – jag tror att dagens lopp tog rätt hårt på Calle Halfvarsson och han kommer nog inte att orka åka alla lopp. Då teamsprinten är den minst prestigefulla tävlingen så är det mycket möjligt att han väljer bort det. När jag pratade med Rikard Grip under torsdagsmorgonen nämnde han förutom Halfvarsson och Peterson även Oskar Svensson och Emil Jönsson.

Så chansen finns, men den blev rätt mycket mindre efter dagens misslyckande.

Passar på att bjuda på lite ”backstage”-bilder från första tävlingsdagen. Klicka på bilden för att förstora den.

IMG_0871

Dagen inleddes med presskonferens.

20170223_134350

Här samlas alla journalister före och efter tävlingarna. Närmast kan man se Sportens Gunnar Johnsson och Torbjörn Jakobsson

IMG_0866 (1)

Herrarna i rampljuset. Marcus Hellner, Jens Burman och Daniel Richardsson berättar om sina tankar inför lördagens skiathlon.

IMG_0865 (1)

Anna Haag, Ebba Andersson och Charlotte Kalla om skiathlontävlingen på lördag.

20170223_155517

I väntan på åkarna

20170223_160117(0)

Petter Northug på väg genom mixade zonen efter sin kvartsfinal. Han tog sig inte tid att stanna utan skyndade sig till omklädningsrummet

 

IMG_0885

Stina Nilsson fick stanna flera gånger för att förklara sitt fall. Här stannade hon till hos oss i pressfållan.

 

 

Bli först att kommentera

De går vidare till kvartsfinalerna

Av , , Bli först att kommentera 1

Klockan 14 ger sig sprintdamerna ut i spåret i sprintkvalet. Herrarna ger sig ut lite senare. Bjuder här på mina tankar inför kvalet där jag tror att vi får med sju eller åtta av svenskarna till kvartsfinalerna.

Deltagande svenska damer: Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Anna Dyvik och Hanna Falk.
Bra chanser i tävlingen och både Falk, Nilsson och Ingemarsdotter borde rätt lätt ta sig vidare från kvalet. Större frågetecken för Anna Dyvik, som vann sprinten på U23-VM, men som inte visat någon bra form efter det mästerskapet.

Deltagande herrar: Oskar Svensson, Karl-Johan Westberg, Calle Halfvarsson, Teodor Peterson.
Här är det också stora chanser för både Halfvarsson, Svensson och Peterson. Den som kan få störst problem är Westberg. Han har tagit sig vidare från kvalet i två av de tre världscupsprintar han har fått åka den här säsongen. Blev tvåa i SM.

Bli först att kommentera
WEB_SPORT

Blåbärsnationerna i spåret

Av , , Bli först att kommentera 1

VM tjuvstartade idag när de mindre nationernas åkare fick kvala om att få åka vidare i VM och ställas mot de riktigt bra åkarna. Under dagen var åkare från bland annat Columbia, Venezuela, Island, Bulgarien, Mongoliet och Grekland.

I damklassen över fem kilometer blev de tio som kvalificerade sig till vidare tävlingarna följande:

1 JONSDOTTIR Elsa-Gudrun, Island
2 OKORO Nansi, Bulgarien
3 PAUL Katerina, Australien
4 CHINBAT Otgontsetseg Mongoliet
5 SKENDER Gabrijela, Kroatien
6 AUZINA Kitija, Lettland
7 GALSTYAN Katya, Armenien
8 NTANOU Maria, Grekland
9 ARIUNSANAA Enkhtuul, Mongoliet
10 EMILOVA Vanesa, Bulgarien

Långsammast av alla blev Laetitia Arida från Lake Babine Nation i British Columbia. Hon åkte de fem kilometerna på 35 minuter.

För herrarna gick följande vidare från kvalet på tio kilometer.

1 CRNKOVIC Kresimir, Kroatien
2 KLISEVICIUS Deividas, Litauen
3 BATMUNKH Achbadrakh, Mongoliet
4 SEYD Seyed Sattar, Iran
5 DE MARRE Thibaut, Beligen
5 HULGAARD Jens, Danmark
7 ROEMER Tue, Danmark
8 CLUGNET James, Storbritannien
9 AYCICEK Omer, Turkiet
10 ANGELIS Apostolos, Grekland

Långsammast av alla blev colombianen Paul Martin Bragiel som åkte de tio kilometerna på 46.07

På bilden den omskrivne venezuelanske skidåkaren Adrian Solano somstoppades av polis på väg till VM i Lahtis. Det var vid mellanlandningen i Paris som polisen grep Solano. Han blev anklagad för att ha smugglat droger och blev även tillfrågad om han var terrorist. Efter ett antal dagar i häkte i Paris är han nu på plats i Lahtis och åkte på onsdagen kval till 10 km klassiskt. Adrian hade det svårt med tekniken och han hade ramlat ett antal gånger redan i första backen. Foto: Anders Wiklund/TT

Bli först att kommentera

På plats i Lahtis

Av , , Bli först att kommentera 3

Nu är det dags att väcka upp bloggen igen efter att en legat i träda över ett halvår. Det är VM i Lahtis och Sverige har fina chanser i stort sett i varje lopp. Det största hoppet av dem alla är Stina Nilsson skulle jag säga.

För Västerbottens del är det Teodor Peterson som får bära ansvaret på sina axlar med start i morgon. Jag, Gunnar Johnsson och fotograf Torbjörn Jakobsson kommer att finnas på plats fram till teamsprinten på söndag. Jag kommer dock att försöka vara aktiv här på bloggen under hela VM och komma med mina tankar och funderingar och lite tippningar inför loppen.

Under dagarna i Lahtis kommer jag även att försöka bjuda på lite ”bakom kulisserna”-material. Vi kommer även att bjuda på både VM-magasin och annat.

Första VM-magasinet publiceras under torsdagen. Där pratar vi mycket väder och valla och har även träffat Charlotte Kalla, Johan Olsson och Teodor Petersons vallare Mats Eklund som bor utanför Umeå. Vi tippar även pallen i herrarna och damernas sprint. Jag kan bjuda på mina tips redan nu.

Herrarna:
1. Federico Pellegrino, Italien,
2. Sergej Ustiugov, Ryssland,
3. Teodor Peterson, Sverige.

Damerna:
1. Stina Nilsson, Sverige,
2. Maiken Caspersen Falla, Norge,
3. Heidi Weng, Norge.

Måste bara få skicka med denna underbara bild från när vi hämtade ut våra journalist-ackrediteringar idag.

20170222_160342

I Finland får tydligen även hundar egna ackrediteringar!

På återseende imorgon!

 

Bli först att kommentera

Maria PH en vältränad veteran

Av , , Bli först att kommentera 0

Vintersportsäsongen börjar närma sig. Alpina damlandslaget har i veckan sitt första snöläger i Stelvio och den gångna helgen så körde landslaget för första gången Alpine-Challenge, ett fystest där man skulle kora vilka åkare som var bäst tränade i landslaget. Det finns en liten film från övningarna på Bosön här.

Och vinnare på damsidan blev ingen mindre än Maria Pietilä Holmner som fick motta förstapriset tillsammans med herrvinnaren Gustav Lundbäck.

Världscup-premiären i Sölden är ännu drygt två månader bort, men fystesterna bådar i alla fall gott för USHK Umeås världscupveteran inför den här säsongen.

Bli först att kommentera

Förslaget för vinterns skidtävlingar i Västerbotten

Av , , Bli först att kommentera 0

Vintern är ju ännu långt borta. Men i dag spikades det att Umeå arrangerar SM-avslutningen den 24-25 mars och att det den 25-26 mars går att se Sveriges juniorelit göra upp i Scandic Cup-avslutningen i Umeå.

Även för de lokala tävlingarna i Västerbotten finns nu en plan. Längdkommittén i Västerbotten har lämnat sitt förslag till tävlingskalender 2016/17. Tävlingskalendern spikas först i oktober, på Västerbottens skidförbunds årsmöte, men så länge kan vi ju inte hålla oss. Så här kan ni kolla in hur förslaget (AC står för AC-cupen) ser ut.

Noterbart är att säsongen ser ut att börja i Vilhelmina där I Tages Spår planeras köra för andra gången.

2016-12-10 I Tages spår, fristil (AC)

2016-12-17 Skelleftespelen Klassisk distans (AC) och fristil parstafett

2017-01-08 METSO ungdomsspel klassik (AC)

2017-01-14 JärvsjöRennet klassisk distans (AC)
2017-01-15 JärvsjöRennet sprint jaktstart (AC)

2017-01-21 Lilla Vildmannaloppet klassisk (AC)
2017-01-22 Vildmannaloppet, Umeå

2017-01-28 Umeloppet
2017-01-28 Tannbergsloppet (AC)
2017-01-29 Tannbergssprinten (AC)

2017-02-04 COOP-loppet, Vännäs, klassisk (AC)
2017-02-05 Vänspelen, Spöland, fristil (AC)
2017-02-05 Konstvägenloppet

2017-02-10 – 2017-02-12 USM
2017-02- 11 Röbäckspelen klassisk (AC)
2017-02-12 Röbäck Ski Maraton

2017-02-18 Malmstråket
2017-02-19 7-MILA

2017-02-25 Malmfältsloppet
2017-02-26 Frankeloppet, Byske, klassisk (AC)

2017-03-03 – 2017-03-05 FOLKSAM Cup, Torsby
2017-03-04 Laxspelen, Täfteå, Sprint, fristil (AC)
2017-03-05 Vasaloppet

2017-03-08-2017-03-12 JSM Kalix
2017-03-10-2017-03-12 ICA-CUP
2017-03-11 Kraftloppet

Bli först att kommentera

Heja Fis!

Av , , Bli först att kommentera 1

Under de senaste säsongerna har den klassiska skidåkningen gått mer och mer mot att köra ovallat och staka hela loppen, något som Fis märkt av och nu vill stävja. Detta genom att införa stakningsfria zoner under klassiska lopp – heja säger jag!

Den klassiska stilen är själva hjärtat av längdskidåkningen och att se en Johan Olsson som bara flyter fram i spåren är en fröjd för ögat. Att se en skidåkare staka upp för en backe och nästan stå still emellanåt är inte lika kul som att se flytet och styrkan i en riktigt bra diagonalåkning i en backe. Det är en sak att stakåkningen tagit över när det gäller långloppen, men på världscuptävlingarna tycker jag att det ska vara ”riktig” klassisk åkning som gäller.

För svensk del vore dessutom detta bara positivt, förutom Calle Halvarsson i någon tävling, har den ovallade tekniken aldrig passat svenskarna. Det är snarare norrmän med Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby i spetsen som verkligen anammat detta och dessutom lyckats bra så att de är negativa till detta förslag förstår jag helt och fullt. Problemet är väl att det är just Norge som gynnas mest av stakningen och därför ser jag det som rätt otroligt att stakningsförbud skulle införas. Norges dominans och varumärke är för starkt och viktigt för skidsporten.

En anledning till den här utvecklingen tror jag kan vara vädret och klimatet i Europa där snön blir mer och mer sällsynt och istället får tävlingarna avgöras på konstsnöspår á 2.5 kilometer. Då får man inte till de stigningar som krävs för att diagonalskidåkningen blir överlägsen, där kan man ofta staka sig upp och istället tjäna mycket tid i de lättåkta partierna. Fis måste välja ut snösäkra orter och sätta fler tävlingar där. Varför inte tävla på samma ort två helger i rad?

Och när Fis ändå är på gång med regeländringar kan de väl begränsa masstarterna också. Även dem har visat sig gynna norrmännen och framförallt Northug som är en riktigt vass taktiker och hängåkare som kan ligga runt plats 30 hela loppet för att de sista kilometerna glida förbi hela fältet och tillslut spurta ner de som dragit hela loppet. Hade 5-milen i Falun varit en individuell start hade Johan Olsson försvarat sitt guld, det kan jag sätta mycket pengar på. Nu snöade det och då är det i stort sett omöjligt att dra ifrån klungan och det hela blir en transportsträcka till sista halvmilen då det avgörs. Det förstör skidsporten på samma sätt som stakningen gör.

Bli först att kommentera