Färdigåkt

Då var den här resan över. Lämnar tidigt i morgon för Sverige. Så, en liten sammanfattning av resans.

Tävling: Marcel Hirschers VM-guld i all ära, den allra mest raffinerade sportsliga upplevelsen var jaktstarten för herrar i Nove Mesto där Emil Hegle Svendsen och Martin Fourcade utkämpade en makalös fajt. Med Hegle Svendsen som segrare. Såklart, han är ju från Norge.

Stämning 1: Mixedstafetten i Nove Mesto. Sista delen var bombmatta av ljud. 27 000 skrikande, tutande, hejande tjecker kan inte ha fel. 

Stämning 2: 40 000 österrikare kan inte heller ha fel. Mäktigt när Hirscher vann. 

Skytte: Björn Ferry. Var aldrig in i straffrundan på hela VM…

Straffrunda: …men tog ändå ingen medalj. Det är en bedrift i sig.

Hotell: Hotel Pribyslav i Tjeckien. Bara för att jag är svag för öststaterna. 

Hotell 2: Svenskarnas i Schladming. Där var det ski-in-ski-out. Och även after-ski-in-after-ski-out, rätt centralt med andra ord.  

Märkligaste:  Modern, stor, läcker, funktionell. Vysocina Arena var häftig men låg verkligen mitt ute i skogen. Och jag träffade nog inte nån som bodde i själva Nove Mesto, det fanns helt enkelt knappt några hotell där. 

Bild: Torbjörn Jakobssons bild av mamma och dotter Shiffrin och Pietilä Holmner. 

Pressfest 1: I Nove Mesto. Där fick man prova på skjutbanan. Pure class. 

Pressfest 2: Det bjöds in till "Pressmiddag" i Val di Fiemme. Vi var åtta journalister som var där. Resten? De jobbade i någon form för Coop Italien. Tydligen en sponsor för VM. Det märktes. Hela middagen avslutades med att en italienare utbrast "Viva la cooperazione italiano". En höjdare dock att få se en 38 kilos parmesanost öppnas. 

Svensk: Ida Ingemarsdotter har ju trots allt kört hem två silver.

Resetema: Vallare. Har varit på tre VM och intervjuat tre olika vallare. Först SOK-jobbande Bygdsiljumskillen Mats Eklund, sen Maria PH:s serviceman Lojze Debelak och sist men inte minst skidlandslagets Magnus Björk

Född vinnare: 17 år. Amerikanska. Såklart Mikaela Shiffrin inte darrade. "Jag är rädd för mörkret, inte för att åka skidor" sade hon på det självklara sätt bara en amerikansk vinnarskalle kan göra. 

Född vinnare 2: Marcel Hirscher. Hade verkligen en hel nations press på sina axlar. Fanns till och med på bankomatmaskinerna med reklam om att "hämta guld". Hade inga problem ändå att köra hem guldet. 

Citatmaskin: Petter Northug. Med god hjälp av journalistkåren. Men även i andra sammanhang, som när han fick frågan om hur banorna i Val di Fiemme var. Och svaret blev (typ): "3,3, 2,8, 1,5 kilometer".  Rätt roligt. 

Citatmaskin 2: Äh, Björn Ferry bjöd ju på en del såklart. 

Besvikelse: Tre veckors kuskande. Inget svenskt guld. Nega. 

Nation: Akkurat Norge. 

Brink: Pål Golberg. 

Stämningshöjare: Torbjörn Jakobssons sågning av slalomspecialisterna i VM-studion. 

Pressfika: Nove Mesto, igen. Där bjöds det minsann på lunch.  

Middag: Efter fem dagar i Schladming provade vi en middag på hotellet vi bodde på. Den var himmelsk och höll i princip Michelinguidenklass. Magiskt komponerat. Det förstod till och med en smaklöksanalfabet som undertecknad. 

Vad-gör-ni-här? Maria PH och alpintjejerna dök upp i Val di Fiemme i dag. Hips vips var världen en artikel rikare

Medaljfest: I dag. Två VM-silver på en och samma dag. Nästan Norgeklass. 

Nu är det färdigt: Yes. Precis nu. Har säkert glömt en del men ska upp i ottan i morn och har inte packat än. Så tack för mig. Nu säger jag som Trapattoni; Ich habe fertig.  

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.