Korsbandsskador är ett elände

Jens Byggmarks har slitit av korsbandet. OS i Sotji är kört. Det var kanske inte de bullentinerna jag hade hoppats få göra säsongspremiär på vintersportbloggen med. Men så är det.

En idrottares liv är skört, utförsåkarnas knän är utsatta och korsbandsskador är ett elände. Varje år förekommer cirka 20 000 skador i samband med alpin utförsåkning i Sverige enligt denna statistik, och en tredjedel av dessa skador handlar om knäskador.

Och det händer ju tyvärr både nu och då att även de genomtränade världsåkarna åker på knäskador.

Det är drygt 1,5 år sedan som vi fick rapportera om Maria Pietilä Holmners korsbandsskada, i vintras var Lindsey Vonn det stora namnet som åkte på en skada och nu rök alltså Byggmarks ena knä på en helt vanlig storslalomträning.

Nog tror jag att Tärnabys egen slalomslugger kan komma tillbaka till slalompisten igen, men det känns väldigt trist att han får skadan just nu. Han är 28 år gammal och hade ett OS framför sig i vinter, kanske hans allra bästa OS-chans då han är 32 år vid nästa OS. Dessutom har ju Byggmark låtit försiktigt positiv på slutet. Efter år av sökande han har ägnat mycket tid åt att få ordning på sina materialproblem inför den här säsongen, och han verkade, efter tester i både Tärnaby och i en tysk inomhusbacke, till sist ha fått ordning på grejerna, bytt pjäxmärke och kände tillförsikt inför vintern.

Men då kom skadan.

Sen var OS kört (eventuellt kan han vara tillbaka till någon tävling i slutet av säsongen, enligt fysioterapeuten Ulf Ackerblad) och nu väntar en lång och mödosam rehab för den gode Byggmark.

En tråkigare start på Västerbottens vintersportsäsong är svår att få.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.