”I fjol blev känslan jävla skitvärldscup”

Ja, vintersportsäsongen är ju ännu en månad eller två bort. De lokala åkarna gnuggar just nu på med försäsongsträning, läger till höger och vänster och i väntan på det tänkte jag dunka ut lite intervjuer här som gjorts under sommaren men inte publicerats på webben eller överhuvudtaget.

Jag var nere i Stockholm i slutet av maj och träffade Monne Fjällström, Lisa Blomqvist, Maria PH och Lotta Säfvenberg då landslaget hade fystester på Bosön. Snacket med de tjejerna lade vi ihop i en artikel men det fanns ju mycket bonusmaterial så jag tänkte helt enkelt dunka ut lite frågor och svar som inte kom med här. En liten aptitretare inför vintern.

Vi börjar med Tärna IK Fjällvindens 18-åriga Magdalena ”Monne” Fjällström. Hon tog ju junior-VM-guld i slalom i vintras, gjorde sex världscupstarter, och kom trea i Europacupens slalomcup (vilket ger bättre startplats i världscupen i vinter) och tog över 450 poäng totalt i europacupen, vilket nu innebär att hon får starta topp 15 i samtliga discipliner där.

Nåväl, här kommer lite frågor och svar. Ni får ha överseende med att vissa svar är lite daterade.

Vad är värst på de här fystesterna?

– Coopern. Den är hemskast för huvudet, man blir ju knäckt innan man har börjat. Jag har inte hunnit fysa så mycket i vår för jag har åkt så mycket skidor. Jag vill bli bättre i storslalom och har nött och tränat helt enkelt.

Vad har du för relation till fysträningen?

– Jag har en hatkärlek. Det handlar om att bara mata på.

Vad säger du om säsongen som var?

– Skitbra. Junior-VM-guldet var den stora grejen men det var inte det som var målet med säsongen utan att ta fixplatsen så att jag i höst kan starta topp 15 i alla europacuptävlingar.

Vad är målet kommande säsong?

– Jag vill så gärna åka bra storslalom så mitt mål är att vara topp 30 i Sölden. I höstas var jag totalt värdelös där. Sedan skulle jag vilja kvala direkt (till andra åket) i Levi, det skulle vara skönt, då tror jag att spärren släpper. I fjol kvalade jag inte och då blev känslan ”Jävla skitvärldscup”. Både jag och Lotta underpresterade i världscupen.

– I fjol fick jag slita så hårt bara för att få starta i världscupen, hela försäsongen handlade om det så när jag väl kom till Levi och Sölden kände jag bara att jag är redan en vinnare. Nu kan både jag och Lotta ta det lugn och jobba med det vi behöver, vi behöver inte köra om en plats.

Hoppas du på att få köra OS?

– Jag skiter i OS. Får jag åka vore det skitskoj men det är inget jag kämpar för. Jag kommer ändå inte åka på OS och vinna och ta en medalj, utan jag vill hellre växa in i världscupen. Det är lätt att stirra sig blind på OS, sedan skiter allt annat sig och då har man i princip kastat bort en hel säsong, det vill jag inte.

Jag intervjuade dig för 1,5 år sedan efter ungdoms-OS, då sa du att ditt mål var att ta dig till Sotji?

– Ah, ja, men jag var liten då. Det är klart det vore skitskoj med OS, men det finns så mycket annat att fokusera på. Gör jag det rätt då är jag topp fyra och då får jag köra OS.

Du är jämngammal med Mikaela Shiffrin, sporras du av hennes framgångar?

– Jag är jätteimponerad av henne. Det har gått fort för henne men det ligger mycket slit bakom. Jag är inte avundsjuk på henne, utan hon är värd det.

Tar du någon semester i sommar?

– Jag är inte någon som åker utomlands och solar. Jag är inte så intresserad av det. På våren tog jag det lugnt, våren hemma är det bästa jag vet. Jag har solat, ätit, kört skoter och gjort såna grejer som jag gillar.

Hur är det, kör du fortfarande epatraktor?

– Nej, jag har körtkort nu och har sålt den. Nu är det slut på epatiden. Jag är så glad att jag klarade mina epa-år.

Var tog du ditt körkort?

– I Lycksele. Jag kuggade faktiskt på första uppkörningen, de har hur mycket högerregel som helst i Lycksele. Men jag fick en ny tid dagen efter och då skärpte jag mig.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.