Kalle Anka Cup

I går var Sporten och träffade alpina damlandslaget på Iksu och Idrottsmedicin i Umeå där de gjorde de sista av tre dagars tester. I dag kom nyheten om att nya regler gör att de etablerade nationerna får färre platser till de alpina tävlingarna vid OS i Sotji. För Sveriges del innebär det att man går från 15 till 10 platser, Italien brutalbantas från 21 till 10 och så vidare, samtidigt får nationer som Irland, Israel och Brasilien två platser vardera.

Kalle Anka Cup hette distrikts-tävlingen i slalom på min tid. Och den här ändringen känns ju mer som ett steg i den riktningen än som ett OS. Att delta i all ära, men två platser till vissa blåbärsnationer i utförsåkning är faktiskt en för mycket.

För svensk del innebär det att det blir tufft om platserna.

Alpina sportchefen Anders Sundqvist säger till radiosporten att slalomkvoten är full både på dam- och herrsidan (4+4=8) och då finns bara två platser kvar till övriga. Ärligt talat är ju Sveriges medaljchanser utanför slalom inte jättestora (om vi bortser från Maria PH och Frida Hansdotter som har potential att lyckas i storslalom), men ändå innebär detta att det på damsidan blir strid på kniven för icke slalomspecialister/åkare som Jessica Lindell Vikarby, Kajsa Kling och Sara Hector (som de senaste åren imponerat stort i fart, även om hon inte tävlat så mycket där) – och att det inte lär bli några som helst se-och-lära-platser för yngre åkare. På herrsidan blir Hans Olssons OS-dröm mer hängande i luften och det blir ytterst tajt för storslalomåkare som Matts Olsson att klara gallringen.

Det positiva?

Ja det är svårjobbat, men Jens Byggmark lär ju redan nu kunna casha in 50 000 kronor från Jon Olsson, för nu är nog allt hopp ute för den gode Olsson att ta sig dit. De båda har ju som bekant ett vad om Jon Olsson skulle kunna ta sig till Sotji eller inte…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.