OS-ranking just nu

Vintersportsäsongen har tagit sina första stapplande steg, i vissa idrotter har man kommit längre än i andra. Det är ju egentligen alldeles för tidigt att dra några stora växlar av det som varit hittills, men jag drar ändå till med en liten OS-barometer här och nu på Västerbottens OS-deltagare och potentiella sådana.

Medaljhopp 

1) Teodor Peterson, Åsarna: Visade i Kuusamo i helgen att han tagit fjolårets motgångar på rätt sätt. Peterson var alldeles för ojämn då och har i år kört en mer distanstyngd försäsongsträning. Ska man lyckas på ett mästerskap krävs det att man har redigt med uthållighet. Vid OS i Sotji är sprintbanan är 1800 meter lång (SM i Umeå blir ett litet genrep, den är 1700 meter lång och har nästan lika många höjdmeter som i Sotji) och dessutom på hög höjd. OS-sprinten går i fristil men det bör inte hindra Peterson. En lovande start för honom den här säsongen och fortsätter han så här blir han ett medaljhopp i Sotji.

2) Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå: Helt plötsligt är Maria Pietilä Holmner tillbaka i gammalt gott storslalomslag. Hjärnspökena har släppt och UHSK-åkaren som alltid haft en fin teknik har med höga startnummer visat att hon bemästrar såväl en svår Sölden-premiär (en omvittnat hiskelig brant) samt den lite mer lättåkta banan i Beaver Creek senast. Slalompremiären i Levi var ju ett rejält felskär, men jag tror och hoppas att det bara var en tillfällighet. På träningarna innan Levi var Maria PH och Frida Hansdotter de snabbaste i svenska laget så det bör inte vara några problem. Förhoppningsvis blir det här säsongen där Maria PH slår sig in i den absoluta toppen i BÅDE slalom och storslalom samtidigt. Då är hon ett medaljhopp i båda disciplinerna.

3) Björn Ferry, Storumans IK: Åkformen var rätt god i Östersund även om han i de individuella tävlingarna sköt som en otränad malaj. Ferry har satt allt på ett kort den här avslutningssäsongen. Med tanke på att han har massvis med lopp i Sotji så finns chanserna till medalj, har dessutom visat att han kan slå till på mästerskap, både i OS och VM.

Vi vill också vara med 

1) John Eklund, AK Vännäs: 20-åringen drar i gång sin världscupsäsong i skicross på fredag. Och han har faktiskt rätt goda möjligheter att ta sig till OS. Sverige har fyra platser på herrsidan (om man sedan fyller upp alla är en annan sak) och rapporterna från försäsongen pratar om en Eklund som imponerat. Gör han ett par bra världscupinsatser före jul så finns det en god chans att han får en OS-biljett. En hyfsad utveckling för killen som började med skicross för bara ett par år sedan.

2) Ted Armgren, Vilhelmina SSK: Tog verkligen inte chansen i Östersund på distansloppet men får, tack vare Tobias Arwidssons frånfälle, en ny världscupchans i veckan. Det är lex John Eklund även för Ted Armgren; det är inte så förtvivlat bred konkurrens i Sverige i den här idrotten. Armgren är långt ifrån avfärdad från OS i Sotji. Nye förbundskaptenen Johan Hagström har visat god tilltro till Vilhelminas OS-hopp och givit honom fina vitsord under försäsongen. Men det krävs resultat snart om OS-chansen ska leva.

3) Charlotta Säfvenberg, UHSK Umeå: 14:e vid världscuppremiären i slalom i Levi. USHK Umeå-åkaren är ett framtidsnamn av stora mått. Problemet? Det vimlar av framtidshopp bland de alpina damerna i allmänhet och i slalom i synnerhet. Ska Säfvenberg få en OS-biljett krävs imponerande åkning hela vägen fram till OS. Det kan gå men är ett rejält långskott.

4) Simon Persson: IFK Umeå: Har potential att bli en riktigt fin sprinter med tiden, vilket han visade vid Sverigepremiären i Bruksvallarna. Det finns dock gott om goda sprinters i Sverige och en långsprint i Sotji talar inte för en ung och ännu inte tillräckligt uthållig ungdom från Vännäs kommun. Men, Persson lär/borde få några världscupchanser innan OS och gör han succé där finns det en liten chans.

5) Linn Sömskar, IFK Umeå: Sverigepremiären i Bruksvallarna var ingen rolig historia för Sömskar. Har fått en del åktid i världscupen genom åren och är en outsider till en sistaplats i damsprintlaget. Men det är tuff konkurrens och det krävs riktigt fina världscupinsatser om hon ska ta sig till OS.

6) Lisa Blomqvist: UHSK Umeå: Var på väg mot nåt stort i världscuppremiären i Levi i första åket men körde ur. Har sedan gjort ett par fina tävlingar efter det. Men samma sak här som med Säfvenberg. Ska hon krångla sig till OS måste hon leverera rejält i världscupen. Och då hon dessutom mest satsar på teknikdisciplinerna i år är det mest troliga att junior-VM blir hennes stora mästerskapsinsats den här säsongen.

7) Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden: ”Monne” har inte varit tillfreds med säsongsöppningen som slutat efter förstaåket vid de två världscupstarterna. Men det blev i alla fall en bra storslalomtävling vid europacupen i Levi. Är regerande juniorvärldsmästare i slalom, men det krävs ett rejält genombrott i världscupen om hon ska få söka visum till Ryssland i februari.

Guldhopp utom tävlan 

Skellefteå CK:s curlinglag: Den här bloggen handlar ju om sporter med skidor under fötterna, men vi slänger in Skellefteå CK:s damer här också. De radar upp mästerskapsfinaler och vinner man EM kan man lika gärna vinna OS. Ett av Sveriges absolut största guldhopp i hela OS just nu, om inte det största.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.