Tärnaby värst – såklart

FJAELLVINDEN_m6811f55bk129b32e91eekm8000

IK Fjällvindens fotbollslag 1977-78. Fr.v: Övre raden. Bo ”bobben” Lundberg, Jan Strand (Världscupåkare Alpint), Jerker Bäckström, Stig Strand (världscupåkare alpint), Fred Elving, Gunnar Bennervall, Tony Olofsson. Nedre raden: Tommy Lindgren, Karl-Evert ”Kevert” Lundberg, Christer Ringbrant, Jan-Erik Hansson och Roland Johansson (världscupåkare alpint). 

I samband med att UHSK Umeå skickade ut tre åkare i en och samma världscuptävling i Levi så dök det upp lite funderingar på hur vanligt detta är. Nu har man det igen då Lotta Säfvenberg, Maria Pietilä Holmner och Lisa Blomqvist skickas ut i Courchevels världscupslalom i morgon.

Enligt Peter Albertsson, jämte och ny pressansvarig för alpina landslaget, så hade Östersund-Frösö en period där man hade åtminstone tre damer i en och samma världscup. Det var på den tiden som Kristina Andersson, Ylva Nowén och Anna Ottosson tillhörde världseliten. Kristina Andersson hade även en syster som testade på en del världscup. Så ÖFS, som klubben heter i folkmun i Storsjöregionen, hade minst tre åkare i en och samma tävling.

Träffade Stig Strand i Levi och han hade en minnesbild av att Fjällvinden kunde ha haft fem (5!) åkare i en och samma världscuptävling.

– Jag, Ingemar, Bengt, Roland Johansson och Jan Strand, min kusin, sade Strand.

Han mindes dock inte helt säkert. Så jag slog Jan Strand en pling för att se om det gick att få bekräftat. Men det fick jag inte, tydligen var det ”bara” fyra från Fjällvinden i Madonna di Campiglios världscuptävling en gång i tiden.

– Jag tror inte vi var fem för jag tror inte Roland var med då. Jag tillhörde ju B-landslaget och var föråkare i slalom i Madonna och sedan körde jag storslalomen, säger Jan Strand.

– Det här var i Madonna di Campiglio i slutet av sjuttiotalet tror jag, det börjar ju vara några år sedan. Men jag tror att jag, Stig, Bengt (Fjällberg) och såklart Ingemar (Stenmark) var med. Undra om inte (Rune) Säfvenberg var med där också, men han kom ju i och för sig inte från Tärna, minns Jan Strand.

Ja, ni hör ju. Minnet av storhetstiden börjar så smått att blekna och jag har inte hittat någon alpin bild på alla Fjällvindens världscupåkare tillsammans på den tiden. Men däremot ser ni att tre av fem med världscupmeriter även spelade med IK Fjällvindens fotbollslag. Den här bilden ska vara från säsongen 1977/78 och laget är förevigat av fotograf Per A Adsten.

Fyra världscupåkare från en och samma klubb i en och samma tävling är ju rätt imponerande. Men vad ska man då inte säga om ett fotbollslag som har tre alpina världscupåkare!?

Tärnaby är helt enkelt alltid värst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.