Pallens dag för Peterson

När jag var liten var Fallens dag i Näsåker en stor tilldragelse som till och med gästades av TV-laget i fotboll ett år. Pelle Lindbergh, Ronnie Hellström och Artur Ringart var med i TV-laget, men jag är osäker om det var några längdskidåkare. Tror inte det.

Men i dag var Fallens dag för alla skidåkare i Sotji.

För Teodor Peterson blev det Pallens dag!

Jag såg den inte riktigt komma. Man har ju sällan gjort det med Gammliaskogens grannpojk. Nog för att han vann sprintcupen för två säsonger sedan, men hans framtoning är så lågmäld, hans uttalanden i regel är så oerhört nyktra och jordnära (han lät ju sig inte ens rubbas av Teamsprint-fallet i Vancouver 2010) vilket gör att han inte studsar i väg i några större, ”varumärkesbyggande” rubrikväxlingar med exempelvis Norge. Peterson har ju heller inte haft skidvärldens bästa mästerskapsfacit, på slutet har han sett ut att ha en bra men inte medaljmässig form och alla har hela tiden pratat om att Sotji-banans utformning var som gjord för distansåkarna.

Men pyttsan. Vi kan glömma allt det där. Peterson visade i dag att han toppat formen på bästa sätt. I dag åkte han kontrollerat i både kvart- och semi och var smart nog att ligga långt fram i finalen. Han undvek fallen och hade han bara inte varit nära att falla själv i sista sväng hade han kanske, kanske, kanske kunnat slåss om guldet i tidernas mest bisarra OS-final.

Men ett OS-silver är minst sagt gott nog och Teodor Peterson är väl värd sin framgång. Skogsbrynet, IFK Umeå och Västerbotten har fostrat en OS-medaljör i skidåkning – det känns ganska gott att kunna skriva det.

ooo

Emil Jönsson! Snacka om Twin Peaks-känsla när han tog OS-brons, 20 sekunder från segern, och tog sig över mållinjen i knapp knatte-klass-fart.

ooo

Nästa år får vi hoppas att Peterson är med och slåss om medaljerna även på hemma-VM i Falun. Om han har lite mindre otur kan nog Simon Persson stå på startlinjen då också.

ooo

Jonna Sundling? Ja, man kan ju alltid drömma, men VM-sprinten i Falun går (om jag förstått det rätt) i klassisk stil och då har Sundling ett litet större steg att ta än i sin fria favorit-stil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.