Höjden av otur

Junior-SM i Lycksele körs i veckan i Lycksele. På orten finns ett skidgymnasium som har några av Sveriges mest lovande skidåkare (inklusive årets mest omskrivna junior i form av Jonna Sundling) som nästan tog storslam på förra årets JSM. Då tog Västerbotten inte mindre än tolv medaljer varav nio guld, två silver och ett brons.

Förhoppningarna och förväntningarna är stora inför hemma-JSM.

Då bryter en förkylning och magsjuka ut på skidgymnasiet och nästan alla åkare blir sjuka bara veckorna innan tävlingarna.

Osis?

Det kan man ju säga. Nu vet jag inte exakt hur sjuka alla har varit och exakt hur hårt det har slagit på alla åkare. Nästan alla verkar i alla fall vara redo för start i morgondagens inledande lopp.

Alla, förutom IFK Umeås juniorvärldsmästare Jonna Sundling då.

För henne har förkylningen minst sagt kommit olägligt. Först fick hon tacka nej till en världscupdebut (nu får hon i stället vänta till nästa säsong) i Lahtis och nu är hon inriktad på att stå över sina paradgrenar, inledande 5 kilometer fristil samt sprinten, på junior-SM på hemmaplan.

Inte flax direkt.

ooo

Drygt 300 åkare är anmälda till onsdagens öppningslopp. All info om JSM hittar ni här.

ooo

Västerbottniska medaljförhoppningar i morgon?

Elina Rönnlund och Rebecca Öhrn i D17-18 och eventuellt Marcus Fredriksson och Marcus Grate i H17-18 samt kanske, kanske Täfteås Björn Sandström i H19-20. Annars är det nog än större chanser i torsdagens sprint där exempelvis Grate blir högintressant att följa.

ooo

Just det. I H17-18 är Ulricehamns Viktor Thorn en av de stora favoriterna. Han körde junior-VM i Val di Fiemme och har Västerbottensanknytning då hans pappa Örjan Emanuelsson var en duktig ungdom- och junior-åkare i Vännäs SK och IFK Umeå en gång i tiden.

ooo

Vilka länsåkare som tog JSM-medaljer i fjol? Här har ni listan.

Distans:
D17-18: Rebeca Öhrn, Vilhelmina, (guld)
D19-20: Jonna Sundling, IFK Umeå, (brons)
H17-18: Marcus Fredriksson, Lycksele IF, (guld)
Sprint:
D17-18: Mimmi Björn, IFK Umeå, (guld), Elina
Rönnlund, IFK Umeå, (silver)
D19-20: Jonna Sundling (guld)
H17-18: Marcus Fredriksson (guld)
H19-20: Johan Forsberg, IFK Umeå, (silver)
Skiathlon:
D17-18: Rebecca Öhrn (guld)
D19-20: Jonna Sundling (guld)
H17-18: Marcus Fredriksson (guld)
Stafett:
D17-20: IFK Umeå (Sofie Elebro,
Elina Rönnlund, Jonna Sundling),
(guld)

2 kommentarer

  1. Maria

    Jonna Sundling har inte en friplats för vinsten i JVM till den avslutande sprinten i världscupen i Falun? Jag har för mig att Stina Nilsson hade en friplats till slottssprinten i fjol som vinnare av JVM?

    • Tomas Ruuth (inläggsförfattare)

      I alpinvärlden är det ju så men enligt Lars Sellin, talang- och utvecklingsansvarig i landslaget, är det U23-världsmästaren som får en friplats. Tyvärr inte juniorvärldsmästaren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>