Långt snack med alpina förbundskaptenen

Så, dags att kicka i gång den här vintersportbloggen på allvar igen. För nu faller ju till och med snön vid kustlandet i Umeå och i helgen är det världscuppremiär i Sölden. Maria Pietilä Holmner är enda västerbottning till start (exklusive Kirunas Tärnabybo Ylva Stålnacke).

Jag slog en plingel till Norsjös bidrag till det alpina damlandslaget, damchefen Fredrik Steinwall och ni får hela snacket här. Bered er på att det blir en lång intervju där vi bland annat avhandlar Maria PH:s höst, Lisa Blomqvist upptagna fartsatsning och Charlotta Säfvenbergs chanser i vinter.

Hur är känslan i laget så här inför premiären?

– Det blir alltid lite pirr när det börjar närma sig. Vi har haft en väldigt bra försäsong där vi fått varenda träningsdag med bra väder och underlag. Jag har bara varit med i nio år men det här är en av få höstar när vi fått så fantastiskt många träningsdagar.

Maria Pietilä Holmner är Västerbottens bidrag till världscuppremiären. Hur har det sett ut för henne i höst?

– Det har sett bra ut. Hon har ju stabilitet i storslalom och är rankad trea i världen. Det känns lite ovanligt att komma till Sölden med två tjejer på topp-tre-rankingen. Maria har sett väldigt stabil ut och kommer att ha många bra dagar i slalom och storslalom i vinter.

Är det något hon vässat extra på under hösten?

– Nej, inte så. Hon har ju en väldigt bra teknik och flyt i åkningen, nu handar det om att hitta tajming och tempo i åkningen.

Damlandslaget hade en grym säsong i fjol, förutom OS-insatsen. Hur ser ni på säsongen för damlandslaget? Är det mer fokus mot VM i Vail i år på något sätt?

– Hade vi inte haft en mästerskapssäsong hade alla tyckt att fjolåret var fantastiskt. Vi hade 15 pallplatser på fem olika åkare i världscupen. Men i OS var det lite stolpe ut. Hade det varit en världscuphelg hade det varit okej, vi hade ju en femteplats och två sjätteplatser på OS men där är det ju medaljerna som räknas.

– Visst har vi lite revanschlusta att visa att vi kan få till det på ett mästerskap, men upplägget har inga större ändringar, lite småpetitesser som vi ska finslipa.

Hur har ni analyserat OS-insatsen? Var det mentalt som åkarna brast?

– Vi har analyserat en hel del men det är svårt att säga varför det gick som det gick. Vi har jobbat mycket med en mental coach som grupp och vi har en fin team spirit. Sedan finns det smådetaljer som vi slipar på för varje individ. Du vill förstås veta exakt hur Maria jobbar med den mentala träningen, men det går vi inte in på och det handlar om att hitta små detaljer så att alla känner sig trygga när de står på start, säger Steinwall väl medveten om att Sverige är en ledande nation nu.

– Vi har mer press på oss nu. Många länder tittar på hur vi jobbar nu eftersom vi är en ledande nation i både slalom och storslalom. Det ger också mer press på oss själva.

Åter till Sölden. Vilka tror du blir farligaste konkurrenterna där för er?

– Vi har kört något pass med Anna Fenninger och hon såg snabb ut, hon blir farlig. Lara Gut lär vara med och slåss om det, Tina Maze har jag inte sett till på hela hösten. Shiffrin såg jag i Pitztal men det var svårt att säga då hon inte körde med oss.

Övriga västerbottningar då. Vad tror du om Lisa Blomqvist i vinter?

– Hon har fått en säsong i sig sedan skadan och har börjat bra. Vi har slussat in henne i lite fartträning med Kajsa (Kling). Vi tror att fartträningen är bra för hennes storslalom, sedan får vi se om vi får in någon farttävling i världscupen i hennes planering. Huvudfokus för Lisa är europacupen i storslalom och sedan att slå sig in och ta poäng i världscupen i slalom.

– Hon är ett framtida namn som allround-åkare, men det gäller att matcha henne rätt.

Charlotta Säfvenberg?

– Hon har ju gjort en hel världscupsäsong i slalom och hade några fantastiska resultat som topp 15. Vi hoppas att hon kan förbättra sin ranking och hamna runt topp 20. Slalomen har sett bra ut i höst och hon har tränat mycket storslalom. Jag tror hon mår bra av att köra storslalom och att ha minst två grenar hon satsar på. Ibland kan man bli trött om man fokuserar för mycket på en gren.

Hildur Karlsson är ju med i juniorlandslaget i vinter, vad tror du om henne?

– Det blir intressant att se. För hennes del handlar det mer om att ta poäng på europacupnivå. Hon har väldigt bra förutsättningar för att göra det i vinter.

Ylva Stålnacke är ju från Kiruna men bor trots allt i Tärnaby, ge ett omdöme om henne också?

– I rätt förhållanden kan hon vara enormt jävla snabb. Hon var ju egentligen bäst i slalom sedan gick hon in och vann europacupen i storslalom i fjol vilket var lite överraskande och riktigt bra gjort. Hon gör sin första säsong nu i världscupen, kan hon kvala och ta poäng några gånger så gör hon det jättebra.

Hur ser upplägget ut efter Sölden mot Levi (världscupslalom 15-16 november)?

– Några slalomtjejer åker till Kåbdalis den 2 november för tre dagars träning. Sedan ansluter vi från Sölden till Gällivare den 5-8 november och sedan åker vi tillbaka till Kåbdalis den 8-12 november.

Kåbdalis börjar bli en klassiker för er?

– Ja, men det kan bli trångt i år. Förutom att vi kommer dit med både dam- och herrlaget så kommer Österrike och Schweiz med både dam- och herrlag, Italiens herrar kommer och Norges damer. Det blir nästan hela världseliten som kommera att vara där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.