Sökes: SM-form till IFK Umeå-åkare

Under onsdagen drar SM-veckan i Örebro i gång. Det kryllar inte av länsåkare (läs IFK Umeå-åkare) till dagens inledande skiathlon. På damsidan ställer tre åkare upp, på herrsidan får Erik Silfver ensam bära ansvaret för Västerbotten.

Men sedan väntar stafett, fristilslopp och en klassisk sprint. Och det är ju då IFK Umeå har sina chanser.

Förutsättningarna? Teodor Peterson letar VM-form, Simon Persson (otursgubben nummer ett som blev sjuk inför den gångna helgens världscup i Rybinsk) har möjligtvis en liten, liten VM-chans men den är liten och ska han komma med i diskussionerna krävs nog nästan en seger i Falun. Linn Sömskar siktar på en finalplats i sprint och Jonna Sundling vill börja hitta tillbaka till någonting som liknar det hon kan.

ooo

Normalt sett hade damstafetten varit en gjuten medaljchans. Men den här säsongen har ju inte alls blivit vad den var tänkt för den tänkta slutkvinnan, Jonna Sundling. I stället har hon fått se sin seniordebut-säsong bli spolierad av en lång förkylningsperiod och av…ja vadå?

– Om jag vetat exakt varför det gått som det gått då skulle jag säga det. Tankarna har väl gått lite kring att jag varit lite sliten och sen har sjukdomen inte gjort saken bättre heller, säger Sundling som helst vill blicka framåt.

– Det har varit tungt men alla har någon gång någon svacka så det gäller bara att ha tålamod och blicka framåt. Jag får inte tänka så mycket på att det går dåligt utan jag får göra det bästa av situationen, säger hon med tvärålundsk klokhet.

Du var inte med i truppen till U23-VM, var det något du tackade nej till eller efter en diskussion med landslagsledningen?

– Nej, de pratade om att de ville ha mina uppgifter men jag ville inte lämna in dom. För mig var det självklart att jag inte skulle åka, det har ju inte gått särskilt bra alls och nu blev jag ju inte uttagen heller.

Du var först anmäld till Vildmannaloppet i helgen men stod över den tävlingen, varför?

– Jag tränade i stället. Det passade mig inte riktigt att köra så långt när jag ska försöka få in lite snabbhet.

Hur går nu tankarna inför SM då?

– Det är lite spännande att se vars jag ligger nu, det är svårt att veta när jag inte tävlat så mycket och heller inte varit så pigg.

Börjar det kännas bättre?

– Ja, det har det gjort på träningarna.

Hur är banorna och förhållandena i Örebro? 

– Det är jättefint och mycket snö! Jag blev ganska förvånad när jag kom hit. Banan har en backe som är ganska svår. Det gick 66 kilometer i timmen utför så jag var och tränade i den några gånger, det kan vara bra att lära känna den.

ooo

Simon Persson var för övrigt inte ens helt säker på att han kommer till start i helgen. Kollega Gunnar Erlanson surrade med honom under tisdagen och då var han fortfarande sjuk och tveksam till start. Persson har inte flax.

ooo

Teodor Peterson kan ni Plus-läsa om här. Han kommer att köra en egen VM-uppladdning (jag utgår givetvis från att han blir uttagen) i Vålådalen där det bjuds på lågland, fina spår och god mat enligt honom själv. SM-tävlingarna då? Han kör stafetten och sprinten och vill gärna ha följande svar.

– Att kroppen svarar. Förhoppningsvis kan jag åka i från SM och känna att ”fasen, nu är jag på rätt väg”. Det vore konstigt om jag är i toppform nu. Det krävs mer än ett tufft pass för att hitta hela vägen dit, men jag vill bara känna att jag är på rätt väg.

Peterson som släppt upp på träningen de senaste två veckorna i hopp om att formen ska komma till honom.

– Jag har inte kört lika mycket fart och kanske kört ett fartpass i veckan mot för tre i normala fall. Det har blivit någon tur på gamla träskidor i skogen också. Det går inte vara att vara hemma och vila hela dagarna, då blir man tokig. Det har varit en fin vinter så då har det varit skönt att bryta av och göra något annat.

ooo

Linn Sömskar? Hon kör allt och siktar på finalen i sprinten.

– Jag har inte så många resultatmässiga målsättningar, men jag siktar främst på sprinten och att nå final där, sade hon till kollega Erlanson i går.

ooo

Övriga IFK:are? Ni som är Folkbladet-plus-kunder kan läsa en artikel om Terese Andersson, Johan Forsberg, Erik Silfver och David Nordström här.

ooo

VM-truppen tas för övrigt ut på söndag. Jag surrade med Rikard Grip under tisdagen men han ville varken säga bu eller bä, vallat eller ovallat.

– Vi tar ut ett lag på söndag och innan dess vill jag inte kommentera. Ni i media får spekulera hur stora chanserna är för åkarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.