Skönt genombrott för Sömskar

För vissa tar det lite längre tid att slå igenom. Det finns otaliga exempel på det inom längdskidåkningen. Martin Johnsrud Sundby, Daniel Richardsson, Lars Nelson, Martin Johansson och Maria Rydqvist är bara några av de nutida åkarna som fått vänta rätt länge innan det internationella genombrottet kom.

Det gäller även Linn Sömskar. IFK Umeå-åkaren var på väg att etablera sig i världscupen 2012 och 2013 då hon faktiskt nådde semifinal i fyra världscuptävlingar och dessutom kom trea i en teamsprint i Liberec.

Hon kändes mer och mer som ett framtidsnamn, en åkare som skulle kunna börja aspirera på finalplatser även i världscupen. Men sedan planade utvecklingskurvan ut. Sömskar försvann från världscupcirkusen och började egentligen göra bättre resultat i distanslopp än i sprint. Det hade nog varit lätt att misströsta där.

Men Linn Sömskar har nött på, utvecklats lite i det tysta och nu börjar hon få utdelning för det.

Landslagstränaren Mattias Persson pratade om att övning ger färdighet, och att en ”bättre träning” nu börjar ge resultat.

Själv pratade Sömskar efter dagens världscupgenombrott om en ny inställning, att hon länge varit lite för snäll men att hon nu inte längre skulle be om ursäkt utan ta för sig i finalheaten.

Men hon gjorde ju inte bara det i dag i Toblach, utan hon visade även att hon härdats genom träning och att hon nu är på en nivå där hon faktiskt orkar leverera hela vägen fram till mållinjen – även i en final. Sprintåkare i dag måste inte bara vara snabba utan de måste även vara uthålliga, Linn Sömskar har visat att hon är kapabel till båda delarna och på den allra högsta nivån.

Det är såklart ännu ett kliv upp för att hon ska kunna hota en trio som Ingvild Flugstad Östberg, Maiken Caspersen Falla och Stina Nilsson.

Men med dagens finalplats har Sömskar i alla fall brutit en mental barriär.

Fortsätter hon att utvecklas och träna bra är en pallplats ingen omöjlighet i framtiden. För det finns många exempel på längdskidåkare som bara blivit bättre med åren, och med sina 26 år borde Linn Sömskar faktiskt kunna ha sina bästa år framför sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.