Blir en rolig vinter

Åtta länsåkare i längdlandslagens träningsgrupper – det klingar ganska fint och ser ut att bli en fin vinter. Precis som jag förutspådde i en lördagskrönika vid påsk så är både Jonna Sundling och Linn Sömskar med i A-laget det här året. Det ska bli spännande att se vad det kan bidra till.

Jonna Sundling fick chansen redan för två år sedan, under hennes första säsong som senior. Det visade sig dock bli för tufft för Tvärålundstjejen som fick en helt misslyckad säsong. Det var först på slutet av säsongen som hon fick lite upprättelse när resultaten började komma. Den här säsongen har hon övertygat allt och alla om att hon är tillbaka och redo för mer. Det är en styrka att ta alla lärdomar som den första A-lagsäsongen gav henne och studsa tillbaka under andra säsongen då hon blev nedflyttad till utvecklingslaget. Där har hon tagit nästa steg och nu är hon självskriven så snart det vankas sprint i världscupen. Det ska bli riktigt spännande att se om hon kan knipa någon finalplats den här säsongen. Hon är ju fortfarande ung…

Linn Sömskar har länge hållit till i utvecklingslandslaget och fått prova på lite världscuptävlingar i sprint här och där. Men nu efter en sommar med en rullskidsatsning så fick vi se en Sömskar med mer självförtroende och pondus i spåren. I alla fall i kvalen som aldrig var några problem för Umeååkaren. Problemen kom istället när det var dags att åka kvinna-mot-kvinna. I många heat vågade hon inte riktigt kliva in när hon fick möjlighet och den där vassheten som är så viktig i sprint saknades. Därför tog det ofta stopp redan i kvartsfinal. Om det är något hon måste slipa på är det att våga ta plats i heaten och inte ursäkta sig. Nu när hon får omgärdas av sprintstjärnor som Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk så har hon alla möjligheter att ta det steget.

Elina Rönnlund har flera gånger om den här säsongen visat att hon är att räkna med och att hon nu får vara med i utvecklingslandslaget redan sitt första år som senior är både roligt och spännande. Det ska bli roligt att se hur hon kan utvecklas med nya synpunkter och råd från landslagstränarna.

– Hon har haft en väldigt fin säsong och jag såg när hon åkte i Gällivare och jag var imponerad att vad jag såg av henne så det ska bli kul att följa henne vidare, säger förbundskapten Rikard Grip.

Linn Svahn får chansen i juniorlandslaget trots att det bara är hennes andra år som junior. Med sig i laget har hon också Moa Lundgren. Jag pratade lite med Storumanbördige Martina Höök som liksom förra säsongen är ansvarig för juniorlandslagen. Hon ser fram emot att få stifta bekantskap med IFK Umeås talanger.

– De har åkt jättebra i år. Det är alltid svårt, de är ju yngre. Linn var ju förstaårsjunior, men visar redan nu att hon har kapacitet att slåss. Det ska bli jätteroligt att börja jobba med dem, säger Höök.

Det var damerna – herrsidan kommer senare under dagen.

Läs mer om trupputtagningen:

Länsåkarna dominerar i landslagen

Sömskar redo för nästa steg (Plus)

Damtränaren om Sundling och Sömskar (Plus)

Fantastisk utveckling för klubben (Plus)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.