Medaljtorkan fortsätter för Sverige

Återigen en bra laginsats av svenska laget med alla fem åkare topp 16, men det är inte bra nog för en skidnation som Sverige.

Vi har blivit bortskämda av vårt svenska skidlandslag och i alla fall jag känner ett stort antiklimax och inser att jag kanske hyser för stor tilltro till det här landslaget och framförallt till Johan Olsson.

Han har givit oss mirakel på mirakel, men den här gången räckte det helt enkelt inte. Formen fanns inte där helt enkelt. Sjukdomen kom för sent och han han inte återhämta sig som vi hoppats.

Efter 9 av 13 tävlingar står Sverige kvar på 2 medaljer och det får mig att börja ifrågasätta vad landslaget har sysslat med inför mästerskapet. Skulle Stina Nilsson verkligen ha kört hela Tour de ski, var det så smart att ladda upp på höjd? Nej skulle jag nog svara på de frågorna även om jag verkligen satt där och nöjt av Stinas framfart i Tour de ski, men frågan är om det var för tidigt? Jag hade hellre njutit under ett VM, men nu kommer den ena besvikelsen efter den andra. Uppladdning på hög höjd är något som landslaget har gjort några gånger med framgångsrikt resultat – det kan man ju konstatera inte har skett i år. Därför kanske de ska tänka över det till nästa år.

Det har varit två riktigt fina dagar för Sverige sett till laginsatsen där alla damer åkte in topp 17 och herrarna topp 16. Båda gott inför stafetterna, men räcker det verkligen – det vettetusan! Några guld blir det i alla fall inte, det kan jag tydligt säga, medalj vill jag ändå tro att Sverige kan ta – även om jag haft svårt förut när det gäller Sveriges medaljchanser.

Laguttagningen till damstafetten tycker jag är fel – jag kanske är feg, men jag ser hellre ett mer beprövat kort på en stafettsträcka, än en VM-debutant. Jag är rädd att pressen blir för stor på Ebba Andersson. Om inte Charlotte Kalla tillsammans med Heidi Weng kan hänga av de övriga nationerna redan på andrasträckan så kommer inte Andersson att kunna dra ifrån någon. På sin höjd känns det som att vi kan hoppas på att hon hänger med. Jag hade hellre sett Hanna Falk som gjorde det riktigt bra på tredjesträckan i världscupen i Ulricehamn.

Men nog borde det bli medalj, de största hoten mot en svensk medalj är Finland, som trots att de inte hittills haft ett bra mästerskap på damsidan har ett starkt lag på pappret, USA och Tyskland.

Guldet går till Norge som har Marit Björgen på sistasträckan. Det innebär att någon av de andra åkarna i laget kan klappa igenom och tappa ett trettiotal sekunder och Björgen kommer troligtvis att jaga ikapp. Silver till USA och brons till Sverige då jag inte alls är säker på Stina Nilssons avslutning. Hon möter dessutom Jessica Diggins på sistasträckan, Diggins som spurtade ner Nilsson i teamsprinten.

Om jag får gissa tror jag att Norge kommer att dra iväg på tredjesträckan och lämna Sverige, Finland, USA och möjligtvis Finland kvar i en klunga som får göra upp om resten av medaljerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>