Tror inte på medalj i dag

Tre medaljer så här långt och inget guld. Risken finns att medaljskörden stannar på samma nivå även efter dagens herrstafett.

Jag vet inte om jag börjar tappa hoppet lite, men även om Sveriges lag är jättestarkt och en guldkandidat på pappret så har svenska laget, framförallt på herrsidan, inget självförtroende. Det har varit misslyckande efter misslyckande det här mästerskapet. Johan Olsson är inte samma åkare som han var för två år sedan. En säsong helt förstörd av skador och ett nytt upplägg till den här säsongen som dessutom stördes av skador strax innan VM har gjort att han tagit ett kliv tillbaka.

Daniel Richardsson tror jag kan göra det bra på förstasträckan och han kan nog hänga med på några ryck, men jag tror inte att han kan dra ifrån de övriga nationerna. Inte heller Johan Olsson, han måste bara rikta in sig på att hänga med. Segraren på 15 kilometer klassiskt, Iivo Niskanen, kommer nämligen att göra allt som står i hans makt för att skaka av sig i första hand Norge och ge landsmannen Lari Lehtonen, som kanske är den svaga länken i finska stafettlaget, så stor lucka som möjligt. Redan där kan stafetten avgöras då Finland har Matti Heikinen på sistasträckan.

På tredje sträckan kommer Marcus Hellner inte att göra några misstag, men jag är osäker på om han kommer att kunna ta in en alltför stor lucka på egen hand. Det har han inte formen till känns det som, men han kan mycket väl hänga med en klunga och jaga sekunder.

Avslutsåkaren Calle Halfvarsson inledde den här säsongen så lysande, men i VM har han, liksom i stort sett resten av truppen, inte fått det att stämma. Halfvarsson är en åkare som blir så mycket bättre om han har lite självförtroende. Det ska bli spännande. Kommer han ut i en klunga som tampas om medaljerna tror jag att han kan hänga med och avsluta bra, men på egen hand tror jag inte att han tar många sekunder.

Finland, Norge, Canada(om de hänger med på första sträckan), Ryssland och Frankrike – det är inte lätta nationer för Sverige att tampas med för att knipa en medalj. Och för Norge som inte har spurtsuveränen Petter Northug på sistasträckan kommer nog inte att vilja ha någon söndagskörning utan kommer att sätta upp ett bra tempo, de vill nog ha lucka ner till Finland redan efter första sträckan då Finland har Iivo Niskanen i storform på andrasträckan. Krogh är ingen dålig spurtare, tvärt om, men ingen har kommit upp i Northugs avslutning på många år.

Ska jag tippa pallen så säger jag: Guld till Finland, silver Norge och brons till Ryssland.

För första gången det här mästerskapet tippar jag alltså inte svenskt på pallen, men jag tror att Sverige kommer att vara med och slåss om medaljerna i alla fall och hoppas, hoppas, hoppas såklart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>