Ingves i vinnartunna i Stöcksjö

peteringves_pool

Så här firar en vinnare.
Peter Ingves vann Silverörnen i Örnsköldsvik i lördags och firade med bad i tunna och champagne på kvällen. Efterfesten hölls hos Umåkerprofilerna Lena Åström och Anders Nilsson i Stöcksjö utanför Umeå där Ingves hade sitt högkvarter i helgen.
Jan R Larsson och Marie Larsson var några som slöt upp.
– Det bjöds veganmat eftersom dottern blivit vegan och Ingves tyckte att det var gott. Till det serverades god champagne. Det blev en helg med mycket surr och skratt, säger Lena Åström.

En semester i gamla hemstaden Umeå var det tänkt. Ingves hade bara lovat bort sig som kusk åt Håkan Skoglund under Umåkers fredagstrav. Resten var som ett blankt papper.
Dreammoko står hos Björn Goop i Sverige och när Goop inte kunde köra på Solänget bad han om hjälp.

Peter Ingves segerdefilerar bakon Te Quiero Grif.jpg
Ingves med beeenet! 
Foto: TR Bild

Det är många som sitter och hoppas på att Peter Ingves ska vinna lopp större tävlingsdagar. För underhållningens skull om inte annat.
För det här är kusken man lita på när det gäller efterspelet. Det blir alltid fest när han vinner lite större lopp. Han är själaglad ända in. Åtminstone verkar det så. Varje gång. Han är oförstörd som ett barn och det är just det som är så befriande.
SM i Maskhållning får andra hålla på med liksom.

Gimmicken med benet i luften började han faktiskt med på Umåker. Den glade finländaren kom till Umeå på stipendium som ung och började hos Håkan Hellerstedt.

– Jag slängde väl upp det någon gång när jag var glad i någon segerdefilering. Snart började folk stå vid staketet och skrika ”benet, Ingves” – och sedan har det fortsatt, berättade Ingves en gång då jag ville höra om historien bakom.
Jag minns benet från tiden då jag började gå på trav nämligen. Det spelade ingen roll om det var vinter och kallt. När Ingves vunnit skulle man ut till staketet och skrika:
– BEENET!

Det var 1977 Inges till Sverige och Umåker för första gången. Det berättar hans gamle arbetsgivare Håkan Hellerstedt för mig en gång (Hellerstedt gick bort 2016).
– Ingves kom på ett tremånaderstipendium den hösten och stannade fram till jul. Han var en klar ”plusvariant” redan från dag ett. Duktig på att jobba, skodde, hade bra hand med hästarna och var en stämningshöjare. Köra lopp kunde han ju också. Han jobbade hos mig i omgångar efter det och att han var av rätt sort skulle ju också visa sig senare, berättar Hellerstedt i min gamla intervju med honom.

PETER INGVES MED SON
Peter Ingves med sonen Axexander på en 13 år gammal bild. 
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Åsa Bäckman, dotter till framlidne Umåkertränaren Ulf Bäckman, är sambo med Peter och mamma till Alexander.
Bilden är från Stochampionatet 2005 då Ingves nyss vunnit med Fama Currit och pappa får en kram av Alexander.

– ”Alle” är 21 år nu och utbildad elektriker. Men för närvarande jobbar han faktiskt på Clarion hotell i Gardemoen, Oslo flygplats. Hästar har aldrig varit hans grej, det har blivit mycket fotboll och innebandy i stället. Han gillar att spela V75 med sina kompisar, åka på Elitloppet, Sprinternästaren och så men inte hålla på själv. Peter lovade att köra på Umåker och tänkte passa på och ta lite ledigt och hälsa på i Umeå. Då ringde Björn Goop och det blev ju bra det också, säger Åsa Bäckman.

Peter Ingves kramar om Johnny Takter
Den här bilden från den nationella Travgalan 2008 är för go. Ett exempel på Ingves skämtlynne. Johnny Takters min!
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Till något helt annat>>>>>>>>>>>>>>
kolstyubboch fräkke frederik
En burk med fransk kolstybb och lite av Fräkke Frederiks svans.

En gång tog jag med mig lite av Vincennes svarta bana hem. Efter att ha torkat kolstybben på en tidning i en vecka la jag pulvret i en burk.
Kolstybben (kol uppblandad med sand och lera) är ibland föremål för diskussion i Frankrike. Gruvorna blir allt färre och det är inte längre lika lätt att få tag på denna restprodukt från industrin. Dessutom innehåller den metaller och smutsar ner.

Mina korn i glasburken i nostalgihyllan pryder sin plats bredvid burken med Fräkke Frederiks tagel.
Den danske fuxen var framgångsrik och fux och platsade därför som en av min frus favoriter. Fuxar är det något visst med tycker hon.
Jag tiggde till mig några strån av Fräkke Frederiks svans inför en elitloppsstart av Anita Kjaersgaard och kom hem med taglet i en burk till frun.
Ah, hon blev inte så hemskt imponerad. Det var mera jag som tyckte det där var kul och burken blev ståendes inne på kontoret.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.