Minns ni Sabra och Shatila?

 Om inte….

 Sabra och Shatila var två flyktingläger för palestinier i södra Beirut i Libanon.

 På kvällen den 16 september 1982 gick 150 beväpnade falangister (libanesisk kristen milis) under ledning av Elie Hobeika in i flyktinglägren Sabra och Shatila för att hitta den beväpnade PLO-milis som Israel trodde gömde sig i lägret.

När falangisterna lämnade lägren 36 timmar senare lämnade de efter sig minst 700-800 döda palastinier, män, kvinnor och barn.

Detta skedde under Ariel Sharons tid som israelisk försvarsminister och han var den som släppte in falangisterna, palestiniernas svurna fiende, i Sabra och Shatila.

Han hade sagt till falangisterna några timmar innan intrånget att PLO hade mördat Gemayel , falangisternas ledare och Libanons president, den 14 september  och israelerna var därför väl medvetna om falangisternas ilskna känslor gentemot palestinierna.

Det visade sig i efterhand att ingen palestinier varit inblandad i mordet. En syrisk agent, Habib Tanious Shartouni, erkände sig skyldig till mordet.

Massakern ledde till omfattande protester både i Israel och runt om i världen.
Premiärminister Menachem Begin avfärdade all kritik som riktades mot Israel för massakern.(som alltid).

 Det var känt att falangisterna släpptes in i de palestinska flyktinglägren för att driva ut PLO:s "terrorister", men ingen hade kunnat förutse resultatet, sade han.

(Nä, visst …   :/   )

I februari 1983 kom den statliga israeliska Kahankommissionen fram till att försvarsminister Ariel Sharon hade ett "personligt ansvar" för massakern.
Sharon tvingades avgå som försvarsminister i februari 1983 men stannade kvar i regeringen som minister utan portfölj.

Mias Kairoblogg finns det beskrivet vilken syn som mötte journalisterna när de fick lov att gå in i lägren 2 dagar efter det att falangisterna släpptes in…. Man ryser av avsky för de människor som kan göra så mot andra människor…

 

 

Varnar känsliga för starka bilder i nästa film…. men detta får inte glömmas bort! 

Etiketter: , , ,

22 kommentarer

  1. Eugen S

    Visst var det fruktansvärt, men man får inte glömma den terror som PLO och numer Hamas står för som i princip endast drabbar civila oskyldiga människor.
    Att bara se Israel som den ”onda” blir lite väl enögt.

  2. Ylva Ekberg

    Svar till Lennart Vilhelmsson (2010-06-12 12:59)
    Hade nog hoppas att man skulle ta detta med mer allvar än att koppla namnet till en sportbil.
    Även om det hände för över 25 år sedan får detta inte glömmas bort…. lika lite som Förintelsen….

  3. Ylva Ekberg

    Svar till Eugen S (2010-06-12 12:06)
    Och vad ska Palestinerna göra för att försvara sig när världen blundar och tiger och låtsas som om Israel inte gör något fel?

  4. Lennart Vilhelmsson

    Förvisso… Vilken historiebok har du grävt i för att hitta det där? Man får ju inte heller glömma de missiler som Hamas (märk väl, inte ALLA palestinier, utan BARA Hamas) dagligen sänder över bl.a. Sderot i Israel. Sedan var PLO (och är Hamas) mästare på att skicka sina kvinnor, barn och gamla som sköldar för att det ska bli svårare att komma åt terrorist-cellerna. Och sedan används resultatet i propagandan mot ”monstren som slaktar kvinnor, barn och gamlingar”… Och den akademiska vänstern (inklusive större delen av den svenska journalistkåren) sväljer det hela med hull och hår.

  5. Lennart Vilhelmsson

    Man hade önskat en mer nyanserad bild i svenska media, inte bara detta kompakta judehat, där bara de är skurkarna. Visst, ingen stat är felfri, det har ingen påstått heller. En stilla undran… hur skulle du reagera om det föll missiler i din stad dagligen? Eller inför osäkerheten att inte veta om det skulle komma en självmordsbombare in på köpcentrumet eller bussen medan du var där?

  6. Ylva Ekberg

    Svar till Lennart Vilhelmsson (2010-06-12 17:27)
    Kom inte med judehat.. för det är inte fallet.. Kan inte förstå att så fort man kritiserar Israel så är man antisemit och rasist??? Du Lennart vet att jag inte är det. Att ALLA har samma värde vilken färg man har på huden eller vilken religiös åskådning man har.

    Det handlar om att Israel bryter mot de mänskliga rättigheterna när dom svälter ut ett folk och håller på med etnisk rensning mot palestinerna. Det finns många judar I Israel som håller med och tycker att deras regering går fel.
    Tror nog att de i palestina är mer rädd för Istraeliska soldater än vad judarna är rädda för palestinerna

  7. Ylva Ekberg

    Svar till Lennart Vilhelmsson (2010-06-12 17:27)
    Och Lennart, hur skulle du känna dig om du blev allvarlig sjuk och inte kunde åka till sjukhuset för att någon säger att du inte får passera en viss gräns…. att någon skickar bulldozers och river ditt hus och säger att du måste flytta för att en annan familj ska få bo där?

  8. Lennart Vilhelmsson

    Jag säger inte att DU hatar judar, det vet jag som sagt att du inte gör. Jag säger att i stort sett samtliga svenska media, frän SvD till Aftonbladet, gör det i större eller mindre grad. Och får med sig folk som fortfarande tror på att bilder inte ljuger. Och det HAR blivit färre självmordsbombare inne i Israel sedan skyddsbarriären kom upp. Men Hamas missiler kan dessa inte skydda mot. Som tur är är dessa missilers träffsäkerhet inte särskilt stor. Hamas är inte alls intresserade av att deras eget folk mår bra, de är bara intresserade av utplånandet av Israel från jordens yta.

  9. Lennart Vilhelmsson

    Det är med andra ord Hamas som håller tillbaka palestiniernas välfärd. Och så skyller de på Israel, i hopp om att folk ska gå på den propagandan. Som sagt, de är oerhört skickliga propagandister.

  10. Ylva Ekberg

    Svar till Lennart Vilhelmsson (2010-06-12 18:30)
    eller så är det kanske så enkelt att det är sant… men det finns det som är så blinda för sanningen att sanningen blir propaganda…

  11. Ylva Ekberg

    Jag är inte troende kristen, MEN OM det finns en gud så har han straffat Sharon för ovanstående blodbad på ett lämpligt sätt…. läste på nätet att han för några år sedan fick en stroke och lever nu sitt liv i ett vaket men vegetativt tillstånd.

  12. litentanta

    ”Jag säger inte att DU hatar judar, det vet jag som sagt att du inte gör. Jag säger att i stort sett samtliga svenska media, frän SvD till Aftonbladet, gör det i större eller mindre grad”

    …. så vi som reagerar på Israels ständiga och kraftiga övertramp är alltså antisemiter, medan du själv är en ödmjuk kristen som använder dig av liknelser som sportbilar (?!) och skriver om gamla historieböcker sitter däremot på ”sanningen”?

    Intressant blogginlägg Ylva, bra med påminnelser och jag delar dina tankar, vem bestämmer vad som är sanning och vad som är propaganda?

  13. litentanta

    Helt OT, kul detalj att du bodde i Balsjö, kämpar som tusan för att få särbot att överge lappmarken och använder just Balsjö som alternativ 😉 En by han passerar ett par gånger per vecka!

  14. Lennart Vilhelmsson

    Alltså, för att göra helt klart:
    Det finns ingen som är helt skuldfri i någon konflikt. Så är det bara. Men att media i Sverige väljer att helt fokusera på Israels övertramp och bugar med mössan i hand för Hamas, vars yttersta mål är staten Israels utplåning från jordens yta, är väl ändå lite väl magstarkt?

  15. Ylva Ekberg

    Svar till Lennart Vilhelmsson (2010-06-14 16:24)
    ”Hamas, vars yttersta mål är staten Israels utplåning från jordens yta”

    Och du är säker på att de vill det, det kanske bara är propaganda???

  16. Sami

    Ylva du har all min respekt, det som hände i Sabra och Shatila är en skam för den förblindade moderna världen. Jag har skådat massmorden med mina ögon och grävt ner liken med mina händer. Det får absolut inte glömmas. Lennart påstår att Svensk massmedia propagerar mot Israel och bara detta påstående är en vilseledande propaganda. Innan internet och den öppna media informationen så hade svensk media varit helt proisraelisk men det kan de inte fortsätta med längre för internationella nyhetskanalerna är tillgängliga för alla idag. forts…..

  17. Sami

    …Forts. Palestinska folket drevs på flykt från sina hem av israeliska mördargrupper samtidigt som de fick beskydd och legitimtet av välrdssamfundet långt innan PLO eller Hamas hade funnits. Folket tog till flykt till sina grannländer sedan dess så har de levt i flyktingläger där de saknar all den basala mänskliga och humana levnadsbehoven för världssamfundet har blundat helt för dessa problem samtidigt som de hjälpte staten Israel till att bli toppmodern land med all lyx man kan tänka sig. PLO och Hamas är endast ett resultat av all förtryck som folket bemöter. Forts…

  18. Sami

    …Forts. Staten Israel är en riktig terrorstat som har åstadkommit en så stor skada under sina 6 decenier som det har existerat än något annat land i vår moderna tid. Så fort någon reagerar mot deras handling så blir man stämplad för judehat, antisemit, terrorist etc. Spniorerna och Fransmän kalldes för revolitionärer och frihetshjältar men Palestinier kallas för terrorister, Att palestinier skulle använda civilbefolkning som en sköld är också en lögn då hela den Palestinska folket är en måltavla se bara det senaste ktiget mot Gaza. Forts…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.