Domare och Poängräkning

Bloggen slog igår rekord och var den 4e mest lästa bloggen på vk.se. Ett stort tack till er mina kära läsare som tagit bloggen dit. Lagom till Yran ska den vara etta.

Bloggen är kvar i Stockholm men tar idag ta upp ett ständigt hett ämne; Domare, domarmissar och poängräkning.

Hur många har varit med om en stor domarmiss i cupen någon gång?

Jag tror nästan att alla som varit med ett tag svarar ja på den frågan. Själv har jag varit med om det ett flertal gånger med fjolårets 8-delsfinal där vi fick spela dubbla inneomgångar efter en stor domarmiss som den värsta. Men hur kan det komma sig att det år efter år sker stora domarmisstag, felräkningar och matcher som får fel vinnare?

Det finns som jag ser det vå anledningar till detta.

Men innan jag berättar om dessa anledningar ska jag först berätta för dom av er som inte vet vem det egentilgen är som dömer cupen. Det är de olika sektionerna inom IKSU(typ, basket, beachvoley m.fl) som får listor med matcher de ska döma. Sedan letar de med ljus och lykta efter personer med anknytning till just den sektionen för att fylla dessa listor. Utöver dessa domare arbetar Ola, Patrik m.fl på IKSU in ett antal domare som tycker att det är roligt att döma och som deltar även fast de inte måste.

Till anledningarna.

1. De som dömer medparten av matcherna i cupen är tvingade/tilldelade att döma och inte som i vanliga idrotter där domarna helt frivilligt dömer mot betalning.

Domare i andra idrotter har speciell utbildning för att döma och tar mycket seriöst på sin uppgift. Synen på brännboll som "sport" gör att synen på domarskapet är att alla kan göra det bara man berättar reglerna för den personen.

Så enkellt är det inte alltid att döma brännboll. Speciellt inte under omständigheterna brännbollscupen erbjuder. Fylla, seriösa lag som möter oseriösa lag m.m.

2. Den andra aneldingen är att poänräkningen sker "mörkt". Detta gör att ingen under matchens gång kan se om poängen räknas rätt. Vad jag vet så finns det I ingen annan bollsport där man inte se poängen under matchens gång.

Hur overkligt lter det inte att höra en fotbollsspelare säga "jag trodde att vi vann med 3-2 men vi förlorade tydligen med 4-3". Ibrännboll är det en fullt normal kommentar efter en match.

Hur löser vi då dessa problem?

Förra året la IKSU över domarutbildningen inför cupen på brännbolssektionen. Detta var ett mycket bra initiativ då just dessa personer som sitter i sektionen är de som kan brännboll och vet vilka problem domarna kommer att ställas inför. Utbildningen måste få fortsätta ske i deras regi så att den kan utvecklas och bli ännu bättre. I år kommer även domare att bjudas in till förcupen som arrangeras lördagen före stora cupen. Det är ett prefekt tillfälle för domare som ska döma längre fram i stora cupen att få döma matcher där bra lag möter varandra.

Från 8-delsfinalerna och frammåt eller något liknande ska endast domare som verkligen vill vara där döma. Ingen ska döma en match så långt framme i turneringen efter tvång. Det är mycket svårt att hitta de som verkligen vill men de finns. Vi måste bara fråga tilräckligt många. Det är ett hedersuppdrag att dömma en match långt fram i cupen.

I år kommer öppen poängräkning att tillämpas från kvartsfinal och frammåt. Detta borde som jag ser det på sikt även finnas på hela cupen. Kan lagen som de nu i gruppspelet gör räkna på papper ska det väl inte vara omöjligt att bläddra på ett block.

Här säger många stopp!! "Det kommer aldrig att gå" Visst det innebär en del extra arbete och speciellt i de första slutspelsomgångarna där väldigt många matcher spelas och lagen inte själva räknar poäng blir det en utmaning att få ihop.

MEN! brännboll är en mycket bättre publiksport med öppen poängräkning. Så är det bara.

Angående att årets cup spelas med öppen poängräkning så ska Pelle Tobiasson ha beröm för att detta blir av. Han  har länge varit en förespråkare av öppen poängräkning och hade det redan 2004 på den första upplagan av Dark Dog Cup.Det har inte direkt varit så att IKSU jublat och gjort vågen när han kommit med förslaget men nu är vi där.

En sista åsikt från min sida är direkt till alla domare som dömmer cupen. JA man får veta hur mycket tid det är kvar. Allt annat är löjligt. I vilken annan idrott får man inte veta hur mycket tid det är kvar under spelets gång?

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. umebob

    Bra med öppen poängräkning. Blir skjukt mycket roligare som åskådare att följa matcherna.

  2. Oscar

    Kul att detta blir av, det är mycket som Pelle Tobiasson har framfört under de senaste 10 åren till IKSU som hade tagit brännbollen till nya höjder både för spelare men även för publiken, men mycket av hans idéer har ignorerats helt och hållet, det gick tom. så långe att Pelle fick! en domartröja på en bankett (2004) för hans iver att utveckla sporten!
    Det kan man kalla höjden av förlöjligande…

    Men skam den som ger sig… Bra Pelle, och IKSU, även bra till Dig Gurra som lägger tid på bloggen! 🙂

    /Oscar

  3. Stefan Sjur

    Finns det någon möjlighet att köra en domarutbildning över nätet?
    Jag har planer på att starta en årlig tradition med en byalagsturnering i brännboll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.