Maxade tankar

Val?

 Nu blir det ett politiskt blogginlägg idag. Kanske inte alldeles förvånande med tanke på gårdagens rekordkorta fullmäktige. Det som alliansen upprepar gång på gång är att de vill att valfullmäktige skall göras om. Eftersom jag är fullmäktigevalberednings ordförande har jag tittat på vad som faktist står i kommunallagen, vilket i och för sig alla fullmäktigeledamöter borde göra. Läser man ordentligt inser man att valfullmäktige KAN INTE GÖRAS OM! I alla fall inte sådär rakt av. 

För att kunna välja nya förtroendevalda så måste de nuvarande förtroendevaldas uppdrag upphöra och det är noga reglerat i kommunallagen när så är möjligt. Enda chansen, i nuvarande läge, att kunna välja nya ledamöter är faktist att nuvarande ledamöter frivilligt och individuellt avgår. Det finns inget som säger att alla måste avgå utan var och en kan välja att lämna in sin begäran att få avgå. Allt finns i kommunalalgen kap4 7-10§.
 
Jag förstår inte varför man då från alliansens sida gång på gång upprepar att valfullmäktige måste göras om. De kan helt på egen hand göra om valet av sina ledamöterutan utan att blanda in oss socialdemkokrater. Jag kan bara se två orsaker att man agerar som man gör. Antingen kan man inte kommunallagen – viket jag tycker är anmärkningsvärt av folk som suttit flera mandatperioder. Jag sitter ju för första gången i fullmäktige men kan ju läsa innantill vad som står i lagtexten. Eller så vill man från alliansens sida försöka plocka politiska poänger. 
 
Mycket är på gång nu i kommunen när vi sossar arbetar för att genomföra det program som vi gick till val på och vi står också inför stora investeringar som är tvunget att göras. En hel del har redan påbörjats men mer kommer.   

13 kommentarer

  1. Ewa Larsson

    Problemet är INTE själva valfullmäktige och du kan studera lagen så länge du vill, för annat svar än det du redovisar kommer inte någon annan fram till heller.

    Problemet är, precis som du föreskriver, Att den som valts in bör frivilligt avgå-innan den personen kan ersättas! Svårigheten i förståelsen av detta tycks vara: Att Ni i S valde in ersättare för KD och VÄGRADE låta Alliansen välja sina EGNA tillfrågade mandat.

    VAD i detta är så svårt att förstå???? Vi ville INTE ha den ersättare Ni pratat med och föreslog, vi ville ha en helt annan person, liksom C ville ha sina egna kandidater utifrån valets utgång. Vi hade tillfrågat och föreslog vilka VI ville ha, men DET kunde inte S godta och därför bör man backa tillbaks bandet och erkänna att man begått ett stort misstag från S sida, som valde i Alliansens mandat. Det klarar vi själva.

    Hur skulle det nu se ut om Alliansen gör precis likadant vid nästa val? Nä, vi vill inte se Era kandidater utan har majoritet att välja ex. Fjällstedt som vice ord. i KFM eller som ordf. i KS? Eller att vi INTE vill ha dig där, som revisor eller i valberedningen?
    Milda himmel!!!!

    Jag tycker att det dessutom är mycket oförskämt att du föringar kunskapen hos Alliansen när det gäller kommunallagen- som i vilket fall, alltid vissa i ert led gör sig putslustiga över.

    Att Ni sedan måste genomdriva ert valprogram är det nog ingen som ifrågasatt. MEN slutnotan kan ju bli gruvsam.
    Och genast kommer vi till nästa dilemma: Vem ska INTE bli beviljad ansvarsfrihet, när slutnotan inte kan regleras då? HELA nämnden eller endast den i toppen??

    Fatta att problemen kan staplas och lösningarna halkar allt längre bort!

    Nu står vi ett helt nytt läge och nu gäller det att ta sig härifrån, eller hur? Inte duger det att sitta och försöka mota bort ursprungsproblemet då. Och inte heller duger det att tro att inte väljarna minns fadäserna som pågått eller rättare sagt, rävspelet. Det är dumt, för att inte rent säga korkat, att tro att folk är dum. Så.?

  2. Max Fredriksson

    Svar till Ewa Larsson (2011-08-30 13:58)
    Ewa. Du kan också gång på gång upprepa att vi valde in en annan av ersättare till KS än vad Ni vill ha. Den biten är korrekt. Men du avstår från att berätta att Ni utan problem kunnat välja Er egen kandidat om Ni velat. Men Ni avstod från att begära att proportionellt valsätt skulle användas. Nån (minns inte vem det var nu på rak arm) överklagade detta men förvalningsdomstolen påpekade att man själv, som fullmäktigeledamot, är skyldig att hålla reda på vilka lagar som är tillämpliga och man kan inte begära att man skall bli upplyst av nån annan.
    Då blir ju misstanken igen att Ni inte kunde kommunallagen utan försöker skylla ifrån Er i efterhand

  3. Max Fredriksson

    Svar till Viveka Abramsson (2011-08-30 20:18)
    Du har alldeles rätt. Centern har precis de förtroendevalda som de ville ha i samtliga nämnder.

    En rättelse till. Ewa skriver i andra stycket att ”den som valts in BÖR frivilligt avgå”, det är så att den som valts in MÅSTE avgå frivilligt innan man kan välja en ny person.

  4. Aroon

    Har politiskt arbete och politiska beslut hamnat i bakvattnet och i stället blivit juridik hur man tolkar kommunallagen?
    Ingen nämnd ingen glömd……

  5. Max Fredriksson

    Svar till Aroon (2011-08-30 21:16)
    Nja, det kan ju vara ett sätt att se det. Egentligen är ju det så att kommunallagen är grunden för att vad vi får göra och hur det skall göras och läser man inte den så kan det lätt bli så fel….

  6. Roger Jönsson

    Hej Max
    Du skriver i ditt inlägg ”De kan helt på egen hand göra om valet av sina ledamöter utan utan att blanda in oss socialdemkokrater”
    Kan du då berätta för mig hur KD ska kunna flytta på Håkan Gustavsson som ni socialdemokrater värvade och valde in i KS. Om det sen står i lagen att vi i KD har möjlighet att förändra det val av Håkan Gustavsson som ni i S gjorde, så är jag väldigt tacksam om du ger mig anvisning till rätt lagutrymme så att vi kan entlediga Håkan Gustavsson från sitt uppdrag.

  7. Max Fredriksson

    Svar till Roger Jönsson (2011-09-01 21:46)
    Nej, Varken ni eller nån annan kan entlediga nån (annat än i speciella lagbundna fall) , det är det jag försöker beskriva här och det är också därför man inte kan göra om valfullmäktige. Har man blivit vald sitter man på sin plats tills man själv avsäger sig den platsen. Däremot skulle ni redan vid valfullmäktige kunnat styra över vilka Ni velat välja men antingen ville Ni inte det eller så var Ni för dåligt pålästa på svenska lag – det vet du bättre än jag hur det ligger till.
    Är Ni verkligen så oense inom Ert parti att Ni inte kan komma överens eller att Ni ens pratar med varandra? Det är inte min sak att lösa utan det är något som Ni måste ordna internt.

  8. Roger Jönsson

    Hej igen Max
    Glöm ordet entlediga!
    Du skriver att vi kan välja hur vi vill, men tyvärr
    så kan vi inte välja bort den person som ni röstade in,
    Håkan Gustavsson. Vi har aldrig varit oense när det
    gäller Er tillsättning av Håkan Gustavsson, det är HORRIBELT gjort av Er
    Socialdemokrater.

  9. Max Fredriksson

    Svar till Roger Jönsson (2011-09-03 13:26)
    Det är länge sedan jag skrev att jag har full förståelse för att Ni är upprörda. Det jag försöker förklara i detta blogginlägg är vad som är lagligen möjligt men den biten vill du inte beröra. Gång på gång upprepas kravet från KD ”gör om valfullmäktige” men det verkar ibland som Ni inte vill förstå vad som går att göra. I VF så skriver Jonny K att det måste finnas en lösning på denna konflikt men lösningen är inte att ställa krav som inte går att genomföra.

  10. roger jönsson

    Hej
    Jag har förstått att ni har lagen på er sida. I min värld så går det
    att missbruka lagar. Både du och Åke skriver att oppositionen kan själva förändra valen av våra ledamöter.
    Återigen så upprepar jag att när ni i S valde in den självutnämnde Håkan Gustavsson gjorde ni fel. Ett medvetet fel då ni visste att Alliansen hade nominerat en annan person. Ni till och med ringde och värvade honom. Så även om ni har lagen på er sida så menar jag att ni gjorde fel.
    När nu både du och Åke skriver att vi själva kan förändra så har ni inte förstått vad ni gjorde när ni värvade och valde in den självutnämnde KD-representanten Håkan Gustavsson till ersättare i KD. Vi i oppositionen kan inte påverka Håkan eftersom det är ni som har valt in honom.
    För att ytterligare förklara så är det detta val som vi i oppositionen reagerar så negativt mot.
    Mvh Roger.

  11. Max Fredriksson

    Svar till roger jönsson (2011-09-06 10:11)
    Jag har gång på gång sagt att jag mycket väl förstår varför KD är så uppretade – det behöver du inte upprepa.
    Det jag hela tiden i denna blogg vill påpeka att det är dags att sluta ställa krav (som KD också upprepat) som inte är förenliga med lagen.
    Att inte KD valde de ledamöter man vill vid valfullmäktige förstår jag egentligen inte. Min enda tänkbara förklaring är att Ni inte kan kommunallagen och det tycker jag är konstigt. Jag som färsk fullmäktigeledamot (ok, jag har varit kommunrevisor 4 år) verkar i vissa stycken var mer påläst än era ledamöter som suttit flera mandatperioder.
    Men för att upprepa igen, Ni kan INTE avsätta nån men om nån avgår frivilligt kan Ni välja den ni vill.
    När det gäller Håkan har varken Ni eller Vi nån möjlighet än nån annan att påverka honom i den väg som jag antar att Ni vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.