Maxade tankar

Känner mig ganska nöjd

 Den nationella patientenkäten har presenterats och jag kan inte låta bli att känna mig ganska så nöjd. Efter 1 års jobb på en helt nystartad vårdcentralen får vi toppbetyg från våra kunder/patienter. För övrigt den enda vårdcentralen som startats i hela Sverige i ett område som hade dålig tillgång till vård enligt de utvärderingar som gjorts. 

Här nedan är resultate, blåa staplar visar genomsnittet för hela riket, gröna staplar är från mitt jobb och gula staplar är resultatet i Vilhelmina.

För övrigt kan vem som helst konstatera att debatten går hög om vården i Åsele och Dorotea. Utifrån det jag vet kan jag bara konstatera att det är omöjligt att veta vem som har rätt eller fel. Det verkar som om det skiljer enormt mycket mellan Jämtland och Västerbotten. Just i skrivande stund har jag beredskapen i Strömsund och är då "doktorn" för hela norra delen av Jämtland – 5 hälsocentralers patienter. Två ambulanser finns fast just nu är båda två i Östersund. Det brukar inte vara alltför betungande. Varför skall jourbelastningen vara så mycket högre hemma i Västerbottens inland?

Sen ser jag att det finns personer som tycker att Vilhelminaborna skall ställa upp och protestera – det är gott – men varför kräver man att nån annan skall göra det? Varför drar man själv då inte igång något om man tycker att något skall göras? Jag har tidigare vid flera tillfällen funderat varför Vilhelminaborna inte protesterar mot den orimliga arbetsbelastningen som är på sjukstugan i Vilhelmina men även då är det tyst. Men det verkar vara så att det alltid är nån annan som skall göra något.

Men jag är ganska nöjd över att jobba på ett ställe där man så tydligt uppskattar mitt jobb, ett ställe där jag för det mesta känner att jag hinner med det som skall göras.

 

5 kommentarer

  1. Max Fredriksson

    FGJ: Tack för kommentaren och berömmet.
    Jag har som princip att inte publicera inlägg som innehåller nedsättande kommentarer om andra personer så jag behåller din kommentar opublicerad. Ber om ursäkt för detta!

  2. Christine Svensson

    Varför skall jourbelastningen vara så mycket högre hemma i Västerbottens inland? skriver du. Vad menar du med det? Vi som protesterar pratar väl inte om jourbelastning vi pratar om att om något händer ska väl alla ha tillgång till ambulans vare sig man bor i Umeå, Åsele eller någon annanstans. Vi vet ju att om ambulansen kommer har vi ännu större chans att överleva ett allvarligt tillbud. Då får doktorn vara hur duktig han vill.

  3. Max Fredriksson

    Svar till Christine Svensson (2012-03-04 14:20)
    Den diskussion som nu förs handlar om 2 saker, inte bara ambulansen i Åsele utan även jourmottagning i Dorotea. Frågan är väl väldigt viktig att ställa. Man måste kunna lyfta blicken och se hur det fungerar på andra ställen. Gör man inte det så är risken att man sitter i sin egen lilla vrå av världen och tror att allt skall vara precis som man själv tror att det skall vara. Observera nu att jag inte säger att förändringarna i Dorotea och Åsele är rätt eller fel. Om man anser att alla skall ha tillgång till ambulans inom en viss tid så varför står det inte en ambulans i Dikanäs, en i Saxnäs och en i Borgafjäll som exempel? Varför fungerar det med en jourdoktor och 2 ambulanser samt 1 närvårdavdelning på jourtid för de 5 vårdcentralerna i norra Jämtland men inte i hos oss? Innebär det att det sker fler dödsfall i Jämtland pga av allvarliga sjukdomar och olyckor?
    Var finns svaren på sådana frågor som skulle kunna hjälpa till att visa om besluten ang Åsele och Dorotea är rätt eller fel?

  4. Christine Svensson

    Ja du har ju rätt i det du skriver. Jag håller med dig. Men om jag då skriver ur från/ur mitt tänk så finns det inte ord, och kanske kunskap, för mig som kan försvara att inte Åsele får ha en ambulans och att Dorotea inte ska ha akutplatser. Men det kanske vore läge att landstinget visade på någon slags undersökning, jämförelse med annat område. Ett stort fel som de gör är ju att de lämnar människor åt sitt öde. Ödet är en liten akutbil som är fylld när akutväskan står i skuffen.

  5. Max Fredriksson

    Svar till Christine Svensson (2012-03-05 08:52)
    Det verkar som om vi egentligen är ganska överens. Jag upplever också att det saknas fakta för att veta hur det egentligen blir, detta kombinerat med rena överdrifter och sen är man som ”bredvidstående” helt borta.
    Sen håller jag inte riktigt med dig i din beskrivning av akutbilen, man får in väldigt mycket med utrustning i vilken bil som helst om man bara tänker till. Min högst personliga ”akutväska” är en ficka som jag kan fästa på ena benet och jag tror jag skall klara ganska mycket med den om krisen uppstår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.