Maxade tankar

Ansvarsfrihet eller inte?

 Följer man vad som skriv om den uteblivna ansvarsfriheten i kommmunfullmäktige och förvalningsrättens dom så kan jag konstatera att rätt så många som skriver inte har förstått vad domen innebär. Att folk som inte är insatta inte gör det är ju fullt förståerligt men att skrivande journalister inte har den kunskapen eller tar redan på fakta tycker jag är högst anmärkningsvärt.

När det gäller en bedömning i förvalningsrätten så är grunden att rätten inte kan ÄNDRA ett beslut, de kan bara upphäva ett fattat beslut. När förvaltningsrätten upphäver beslutet att inte bevilja Maria Kristoffersson ansvarsfrihet så innebär det inte alls att hon har FÅTT ansvarsfrihet. Just nu gäller fortfarande fullmäktiges beslut eftersom förvalningsrättens dom är överklagat men om vi leker en stund med tanken att det inte vore överklagat eller att kammarrätten fastställer upphävandet. Det skulle innebära att Maria fortfarande inte har nån ansvarsfrihet utan frågan måste upp i fullmäktige igen för att fatta ett nytt beslut. Upphävandet av beslutet grunnades på att rätten ansåg att fullmäktiges beslut inte var nog motiverat (vilket det skall vara enligt kommunallagen).  Om vi fortsätter att leka med tanken så finns två utgångar av ett nytt fullmäktigebeslut. Antingen beviljas Maria ansvarsfrihet eller så avslås det igen med en bättre motivering som grund. Så fortsättning följer och jag hoppas att i artiklar och kommentarer  vi kan använda oss av fakta när det gäller själva handläggningen, om grundbeslutet är rätt eller fel det får var och en tycka vad den vill om.

22 kommentarer

  1. LM

    Ja, visst är paragrafrytteri härligt? Svinga din cowboy-hatt och yla ”yeehaaaa” tillsammans med dina medryttare.
    Kasta ut lassoremmen och dra åt. Kväv alla brölanden från boskap-mot-strömmen och tvinga in dem i den rätta fållan. Samma fålla dit du själv rider in, ledd av den store sheriffen och hans mantra ”vi kan göra allt som inte är uttryckligen olagligt”.

    När ska ni (S+stödpartier) förstå att vi (väljarna/skattebetalarna) inte bryr sig om huruvida ert beteende bryter mot några paragrafer utan faktiskt snarare om det är lämpligt, moraliskt riktigt och i slutänden för vår kommuns bästa? Er vendetta mot Maria är osmakligt, kostar pengar och gör inte ett jota positivt för kommunen, snarare tvärtom.

    Genom tiderna har det funnits en hel del beteenden som brutit mot paragrafer men sedan p.g.a. den demokratiska kraften har förklarats lagligt, och tvärtom sådant som inte bryter mot några lagar men som de flesta av oss skulle se som ytterst tveksamt ur moralisk synvinkel. Du kan nog räkna ut några exempel själv. Du är ju trots allt utbildad läkare och bör vara utbildad i moraliska ställningstagande i fall då paragrafer inte räcker till.

  2. Rickard Norberg

    Hej max!

    Precis som du skriver max kan länsrätten enbart upphäva ett beslut som inte gått rätt till enligt kommunnallagen. Vad ett överklagade kommer att ge vet vi naturligtvis inte än men det är inte det väsentliga i dagsläget utan det är följande fråga till dig. Hur ser du själv på ärendet ock hur kommer du personligen att rösta när ärendet kommer upp till fullmäktige igen. Alla har vi ett stort personligt ansvar rörande de beslut vi är med och fattar. Jag är intresserad av att höra dig motivera ditt eget ställningstagande.

    Jag vet vad jag kommer att rösta dvs samma som jag och resten av alliansen röstade när frågan sist var i fullmäktige. För att få mer fakta som kommuninvånare tipsar jag om webbutsändningen från fullmäktige 20 juni 2011.

    Hälsningar

    Rickard Norberg Kd

  3. Max Fredriksson

    Svar till Rickard Norberg (2012-04-02 16:50)
    Hej Rickard.
    Det går ju inte att i förväg hur man kommer att rösta i en omröstning i fullmäktige, den typen av tillkännagivanden känns oväsentlig eftersom man aldrig kan vara fullständigt säker på att det inte kommer fram nya fakta. Men däremot så finns ju faktist mitt ställningstagande sedan tidigare eftersom jag ju skrivit under den ena revisionsrapporten.

  4. Max Fredriksson

    Svar till Rickard Norberg (2012-04-02 16:50)
    Hej Rickard.
    Det går ju inte att i förväg hur man kommer att rösta i en omröstning i fullmäktige, den typen av tillkännagivanden känns oväsentlig eftersom man aldrig kan vara fullständigt säker på att det inte kommer fram nya fakta. Men däremot så finns ju faktist mitt ställningstagande sedan tidigare eftersom jag ju skrivit under den ena revisionsrapporten.

  5. Max Fredriksson

    Svar till LM (2012-04-02 11:11)
    Som jag skrev så får du ha din åsikt i sakfrågan precis som jag får ha min. Men utifrån det du skriver så kan man utgå ifrån att du inte är medveten om att jag skrev den ena revisionsrapporten. Att du då skriver att ”jag rider in i fållan” visar ju att du inte alls vet att jag och partiet inte alltid varit överens. Det finns flera olika åsikter inom partiet men vi diskuterar faktist med varandra innan det till sist blir ett gemensamt beslut, jag utgår från att samma sak sker i andra partier.

    Sen kan jag absolut inte hålla med att man skulle kunna bryta mot de lagar som finns, lagarna gäller oavsett om det gäller kostnader och byggande av en förskola som de gäller de beslut som tas i fullmäktige.

    Vad väljarna tycker får vi veta vid nästa val. Varför tror du det blev ett så överväldigande resultat vid det förra valet?

  6. Rickard Norberg

    Hej max

    Ja, nya fakta kan alltid komma fram men de fakta som finns för hand i detta mål nu och som med stor tydlighet presenterades av alliansledamöter inför fullmäktige i juni 2011 visade att maria på intet sätt kan lastas för fördyringarna när det gäller bygget av förskoleavdelningarna. Finns inga dokument eller vittnesmål som stöder majoritetens påståenden. Dessutom tyckte en majoriet (3 av 5) av revisorerna som fullmäktige utsett inte heller det. Det är alltid mycket olyckligt att en ombyggnation blev dyrare än beräknat men ska det ligga till grund för att inte beviljas ansvarsfrihet? I så fall är det många som inte kommer att få ansvarsfrihet framöver. Speciellt med tanke på att det inte var kommunen själv som var utförare av ombyggnationerna utan det var vibo som hyresvärd som var huvudman för ombyggnationerna av lokalerna, som sedan kommunen hyr genom ett vanligt hyreskontrakt dvs ombyggnadskostnaderna för avdelningarna läggs på hyran under ett antal år framöver.

    Det är bla detta som gör detta ärende minst sagt intressant. vems är ansvaret att budgeten hålls för ombyggnationerna och har kommunen verkligen blivit informerad om dessa stora fördyringar. Detta är minst sagt osäkert. Av det som presenterades på fullmäktig kom det fram att kommunen (kultur och utbildningsnämnden) informerats om vissa fördyringar. Dessa skulle reglera i ett nytt hyreskontrakt mellan kommunen och vibo. Detta var en mycket kort och summarisk sammanfattning av ett till viss del komplicerat ärende. För mer info kring detta ärende lyssa på webbutsändningen från 20 juni 2011. Det som dock står utom allt rimligt tvivel är att maria genom sin roll som kommunalråd inte kan lastas för dessa fördyringar till en sådan omfattning att ansvarsfrihet inte ska beviljas utan det beslutet från majoriteten handlar i grunden om andra motiv.

    Hälsningar

    Rickard Norberg Kd

  7. Max Fredriksson

    Svar till Rickard Norberg (2012-04-02 23:41)
    Hej Rickard.

    Naturligtvis måste du tycka att Ni i alliansen presenterade tydliga bevis men det är ju lika tydligt att en majoritet i fullmäktige inte tyckte det. Sen missar du lite när du hänvisar till en majoritet av revisorerna. Revisorerna skall alltid göra sina bedömningar enskilt och det finns inget som heter ett majoritetsbeslut inom revisionen. Antingen är man helt överens eller så skriver man flera olika rapporter. Men viktigast av allt är att fullmäktige är helt fri att göra sina egna bedömningar och kan i princip strunta i vad som står i revisionsrapporterna om man nu skulle vilja det.

    Sen missar du också när du skriver att kommunen inte informerades. Nämnderna och ytterst ordföranden är alltid ansvarig. Det går inte att hänvisa till att man inte visste. Det är precis samma sak som om du kör 90 på en 70-sträcka, polisen bryr sig inte om du säger att du inte visst, du är skyldig att veta. Som ansvarig nämnd är du skyldig att hålla dig informerad.

    I sammanhanget kan det nog vara på sin plats att påminna om att beslutet att inte bevilja Jonny K ansvarsfrihet INTE upphävdes av förvaltningsrätten. Det är också på sin plats att påminna om att förvaltningsrättens dom byggde på att beslutet inte var tillräckligt bra motiverad, inte om Maria gjort rätt eller fel. Jag kan nog tycka att det var rätt att överklaga till kammarrätten eftersom man i Ett fall godkänner beslutet och i det andra fallet underkänner beslut trots att samma underlag fanns till fullmäktige. Möjligen kanske rätten lutade sig mot revisionsrapporterna men det skriver man inte i domen.

    Återigen så är du naturligtvis fri att ha vilken åsikt du vill i sakfrågan. Det jag försökt göra är att beskriva vad förvaltningsrättens dom innebär eftersom många inte verkar förstå det, inte ens de journalister som skriver om det.

    Sen kan jag inte låta bli att fundera eftersom du tar debatten med just mig, har du inte läst min revisionsrapport?

    Hälsningar
    Max

  8. Max Fredriksson

    Svar till Rickard Norberg (2012-04-02 23:41)
    Hej Rickard.

    Naturligtvis måste du tycka att Ni i alliansen presenterade tydliga bevis men det är ju lika tydligt att en majoritet i fullmäktige inte tyckte det. Sen missar du lite när du hänvisar till en majoritet av revisorerna. Revisorerna skall alltid göra sina bedömningar enskilt och det finns inget som heter ett majoritetsbeslut inom revisionen. Antingen är man helt överens eller så skriver man flera olika rapporter. Men viktigast av allt är att fullmäktige är helt fri att göra sina egna bedömningar och kan i princip strunta i vad som står i revisionsrapporterna om man nu skulle vilja det.

    Sen missar du också när du skriver att kommunen inte informerades. Nämnderna och ytterst ordföranden är alltid ansvarig. Det går inte att hänvisa till att man inte visste. Det är precis samma sak som om du kör 90 på en 70-sträcka, polisen bryr sig inte om du säger att du inte visst, du är skyldig att veta. Som ansvarig nämnd är du skyldig att hålla dig informerad.

    I sammanhanget kan det nog vara på sin plats att påminna om att beslutet att inte bevilja Jonny K ansvarsfrihet INTE upphävdes av förvaltningsrätten. Det är också på sin plats att påminna om att förvaltningsrättens dom byggde på att beslutet inte var tillräckligt bra motiverad, inte om Maria gjort rätt eller fel. Jag kan nog tycka att det var rätt att överklaga till kammarrätten eftersom man i Ett fall godkänner beslutet och i det andra fallet underkänner beslut trots att samma underlag fanns till fullmäktige. Möjligen kanske rätten lutade sig mot revisionsrapporterna men det skriver man inte i domen.

    Återigen så är du naturligtvis fri att ha vilken åsikt du vill i sakfrågan. Det jag försökt göra är att beskriva vad förvaltningsrättens dom innebär eftersom många inte verkar förstå det, inte ens de journalister som skriver om det.

    Sen kan jag inte låta bli att fundera eftersom du tar debatten med just mig, har du inte läst min revisionsrapport?

    Hälsningar
    Max

  9. LM

    Vad gäller att rida in i fållan så fanns det socialdemokrater som röstade mot er linje och du var inte en av dem. Antar att du vill påskina att det i detta fall var du som var Sheriffen, i och med att du skrev rapporten. Låt mig ställa mig tveksam till att herrarna Abramsson/Nilsson skulle låta någon annan sätta dagordningen inom er politik. Om du tror det själv så varför inte testa att ha en motsatt åsikt och se om du får igenom den på ert nästa möte? Bara som ett empiriskt försök.

    Nej, visst ska man följa de lagar och regler som finns, men ibland måste det sunda förnuftet råda även om det inte finns en lag som styr. Bara för att man inte bryter mot en paragraf betyder inte det att man gör rätt. Om ni valt att ge Maria ansvarsfrihet hade det inte heller brutit mot någon lag.

    Sedan vidhåller jag att lagar och regler (eller avsaknad av sådana) måste kunna ifrågasättas. Vilket också sker hela tiden. Om vi ser på samhället i stort så har vi ju inte samma lagar idag som vi hade för 100 år sedan. Hade detta hänt 1912 så hade det inte blivit någon diskussion alls om Maria, för hon hade överhuvudtaget inte kunnat syssla med politik. Hon hade nämligen inte ens haft rösträtt.

  10. Max Fredriksson

    Svar till LM (2012-04-03 10:09)
    När det gäller hur jag röstat så är det nog på sin plats att du kollar lite fakta först. Som du nu gör så avslöjar du dig att antigen vet du inte vad du pratar om eller så så presenterar du rena lögner. Jag rekommenderar att du läser på eller tittar på web-utsändningen innan du skriver nästa gång. I mitt bloggande försöker jag alltid att utgå från fakta och jag förutsätter att den som skriver kommentarer gör samma sak. Vet du inte så fråga istället.

    Visst skall man ifrågasätta lagar om man tycker att det är fel men så länge de gäller så följer man dem.

    Det är väl inget ovanligt att olika personer på våra möten har andra åsikter. Jag har berättat om det tidigare och att du upprepar en skröna om Åkes och KG som envåldshärskare visar bara än mer att du inte är insatt i hur det fungerar i partiet.

  11. LM

    Jahaja, om det nu är så att jag har så helt fel så får du väl upplysa mig om hur det egentligen gick till. Enligt vad jag kommer ihåg var det 2 socialdemokrater som ville bevilja ansvarsfrihet och du var inte en av dem. Försöker du påstå att du ville ge Maria ansvarsfrihet?

  12. Max Fredriksson

    Svar till LM (2012-04-03 12:50)
    Det hade ju varit mycket märkvärdigt om jag röstat emot min egen revisionsrapport. Vid omröstning ang Marias ansvarsfrihet avstod jag från att rösta.

  13. Rickard Norberg

    Hej max

    Det har varit en mycket intressant diskussion kring detta ärende. Jag ska avsluta med att bemöta några av dina svar på mitt förra inlägg. Du skriver att nämnderna är skyldiga att inhämta kunskap och att nämnden dvs kommunstyrelsen i detta fall är ytterst ansvarig för verksamheten inom en nämnds område. Ja, på detta område håller jag naturligtvis med. Detta är tydligt i kommunallagen men om nu nämden är ytterst ansvarig, varför enbart rikta misstroendseförklaringen mot maria i så fall. Inget tyder på att hon fått särskild info och kommunen hade som jag sagt i tidigare inlägg ett hyresavtal med förhyraren av dessa förskolelokaler. Alltså byggherren var inte kommunen utan vibo. Ska det mot förmodan riktas misstroende i detta ärende så är det i så fall mot hela ks, majoritet och opposition.

    Jo, max jag har läst revisionsrapporten och den bringar ingen klarhet i de frågor som vi diskuterat i de tidiagre inläggen bla vem som informerat vem och hur ansvarsfrågorna mellan vibo, kommunen och själva verksamheten sett ut under själva byggtiden. Utöver detta finns även en mängd andra västentliga fråor som inte får svar bla varför kostnadsökningen blev känd så sent, långt efter bygget avslutades.

    Du undrar också varför jag diskuterar detta ärende just nu med dig, så är svaret mycket enkelt. Du började debatten med ditt inlägg i denna intressanta fråga och du var också en av revisorerna i detta ärende.

    När det gäller jonny´s roll i detta är läget ungefär det samma som i marias fall. Ingen särskild info som inte hela nämnden hade tillgång till. Bla intygade en tjänsteman i kommunen genom att svara på ett antal skriftliga frågor att jonny inte fått någon info som inte nämnden fått. Kun var inte heller ansvarig för själva bygget utan förhyrare av lokalerna som reglerades genom ett hyresavtal.

    Jag uppskattar dock mycket att vi kan diskutera denna infekterade fråga på ett bra sätt och hoppas att vi kan fortsätta göra det i andra frågor framöver.

    hälsningar Rickard

  14. Max Fredriksson

    Svar till Rickard Norberg (2012-04-09 21:50)
    Anledning att jag funderade om du läst revisionsrapporten är att de frågor du ställer om ansvarsfriheten handlar om det beslut som togs i fullmäktige INTE det som står i den revisionsrapport som jag undertecknade. Den bygger mycket på den utredning som gjordes av våra sakkunniga med datum 110610. Det är därför jag kan tycka att det känns lite konstigt med en diskussion som inte handlar om min bedömning utan den bedömning som andra har gjort.

    Men jag uppskattar också då man kan föra en sansad diskussion, det spelar mindre roll att man inte är överen, det är nästan ett krav att man inte är det för annars blir det ingenting att diskutera.

  15. Göran Jonzon

    Kärnfrågan torde väl vara vem som var byggherre för ombyggnaden av förskolan?
    Av Vibo´s bokföring framgår tydligt att relationen mellan Vilhelmina kommun och VIBO varit strikt affärsmässig, emedan varje tjänst som kommunen bistått med fakturerats mot Vibo.

    Vilhelmina kommun står enligt upprättat hyresavtal som hyresgäst och hur Vibo styrt och ställt för att tillhandahålla avtalad lokal enligt hyresavtalet, ligger helt inom Vibo´s attestkontroll.
    Av de 142 fakturorna som bildar en total kostnadsmassa om 5218419 skr står Tony Mannelqvist som attestator för 96,3% eller 5024706 skr.

    Ursprunglig kalkyl som hyresavtalet baserades på överskreds redan i juni 2010.
    Ingen underrättelse till KUN-nämnden som hyresgäst!
    Den som hela tiden haft total kontroll över kostnadsbildningen har varit Tony Mannelqvist, men han har tydligen inte ansett att kostnadsöverskridandet angått KUN-nämndens ledamöter, och där delar jag hans uppfattning.

    Att sedan Abramsson och Nilsson nyttjar VIBO´s undermåliga kostnadsstyrning till att skuldbelägga hyresgästen – nämnden, och att Tony Mannelqvist sitter med i fullmäktige och röstar ned ansvarsfriheten för KUN`s och KS`s ordföranden upprör mig särskilt.

    Max Fredriksson har inte tagit aktiv ställning mot det skedda.
    Det är dock helt i linje med vad jag förväntat mig.

  16. Max Fredriksson

    Svar till Göran Jonzon (2012-04-11 20:56)
    Nej, kärnfrågan är inte alls vem som är beställare utan kärnfrågan är vilket ansvar man har som sittande i en nämnd. En kommunrevisor SKALL INTE granska tjänstemännen i kommunen eller kommunens bolag utan kommunrevisorn skall skall granska hur nämnderna och dess ledamöter skött sitt ansvar och sin uppsynsplikt.

    När det gäller Tonys närvaro i fullmäktige så kanske jag måste påminna om att Görans överklagan till förvaltningsrätten angående jäv avslogs så den biten är redan prövad i högre instans och då finns ingen anledning att försöka driva den diskussionen vidare.

    Sen när Göran Jonzon (lägg märke till att han alltid tilltalar andra i tredje person för att markera ett avstånd) säger att jag inte tagit ställning till det som skett blir det lite märkligt. Jag är väl den enda av fullmäktiges samtliga ledamöter som man helt och hållet kan se vilken bedömning jag gjort och det innan beslutet togs eftersom jag skrivit under den ena revisionsrapporten.

  17. Göran Jonzon

    Nej Max Fredriksson, saken är inte avgjord än !
    Maria Kristoffersson nekades ansvarsfrihet av det fullmäktige där du själv satt med.
    Detta beslut hävdes av förvaltningsrätten.
    Din redogörelse kring vilka möjligheter (S)-majoriteten har att slingra sig ur det moraliska dilemmat ni själva försatt er i, inrymmer inte ett uns av moraliskt ställningstagande från din sida.

    Dessutom vill jag minnas att du satt med och röstade ned ansvarsfriheten vid fullmäktigeomröstningen !
    Du hävdade att genom ny lagstiftning hade du möjlighet därtill, trots att du innehade revisorsrollen, var det inte så?

    Beträffande förvaltningsrättens prövning av ansvarsfriheten för KUN-ordförande J. Kärkkäinen, stödde sig domslutet helt på revisorsutlåtandet.
    Ett revisorsutlåtande som inte klarlagt uppdrag/utförande-relationens ansvarsfördelning enligt hyresavtalet, utan strikt utifrån den övergripande kommunallagen.

    Det domslutet har jag överklagat till kammarrätten.

    Du får väldigt gärna redogöra lite djupare för hur du själv resonerar utifrån ditt personliga ansvar för rätt och rättvisa.
    Faktum är ju oemotsäglig, nämligen att den som haft total kontroll över kostnadsbildningen vid förskoleombygget, inte underrättat ledamöterna i den nämnd, vars ordförande han sedan i sittande (S)-majoritet skuldbelägger för den kostnadsöverskridning han själv orsakat.

    Hur ser ditt resonemang ut kring detta?

  18. Max Fredriksson

    Svar till Göran Jonzon (2012-04-12 09:55)
    Det är märkligt hur du försöker vrida det jag skriver. Mitt inlägg handlade helt och hållet vad överklagningarna betydde ur rent juridiskt perspektiv eftersom jag sett att många, tom skrivande journalister inte förstått det. Det har inte funnits nån avsikt att diskutera moral. Så varför tar du upp det i en kommentar? Det kan bara handla om att du försöker vridsa bort vad detta handlar om till något annat som du tycker passar bättre.

    När det sen gäller mitt röstande så tycker jag att du skall kolla fakta innan du försöker misskreditera mig. Jag tycker det är märkligt att du sitter och summerar ihop en massa fakturor från Vibo men inte orkar läsa igen det som skrivits i dettta inlägg. Kan du inte hålla dig till fakta så låt bli att skriv. Samma sak när du försöker antyda något om kombinationen revisor och fullmäktigeledamot. Om du inte litar på det jag hävdad är det väl lämpligt att du tar fram kommunallagen och läser på!

    Återigen verkar du inte förstå, eller vill förstå, att en kommunrevisors granskning likväl som fullmäktiges ansvarsprövning enbart skall handla om nämndsledamöternas utövande av sitt uppdrag, inte tjänstemännens yrkesutövande.

  19. Göran Jonzon

    Javisst är det sorgligt!
    Att jag som icke-avlönad fritidspolitiker ska tvingas göra det jobb du som revisor rätteligen själv borde ha utfört, innan du uttalar kritik mot de som aldrig haft någon påverkansmöjlighet över kostnadsbildningn och fördyringarna.

    På vilka grunder vilar din kritik mot M.Kristoffersson och J.Kärkkäinen?

    Redan i juni 2010 hade ursprungliga kalylen över ombyggnaden sprukit.
    Men inte en skriven bokstav till kommunikation från byggherrens projektledare och huvudattestator till KUN.

    Varför kollar inte du som revisor vad som faktiskt fanns dokumenterat i form av attesterade fakturor, innan du underkastar dig (S)-ledningens intrigskapande och personövergrepp?

    Varför vill du hellre diskutera meningslös juridisk formalia än ditt eget agerande och dina egna beslut i frågan?
    Varför känns mina frågor om moraliska grundvärden så besvärande att du kategoriskt avvisar dialog därom?

  20. Max Fredriksson

    Svar till Göran Jonzon (2012-04-13 18:50)
    Det är ingen mening att vi fortsätter denna diskussion. I tidigare inlägg har jag på flera punkter visat att du har fel och eftersom du inte vill ta till dig det jag skriver så är fortsättning meningslös. Det enda jag kan rekommendera är att du läser på vad en kommunrevisors uppgift är och vem som skall granskas.
    Jag följer kommunallagen om du tycker det är fel så får det stå för dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.