Maxade tankar

landstingsfullmäktige.

 Sitter och lyssnar på landstingsfullmäktige och jag blir halvt förskräkt. Just nu diskuteras en interpellation angående KOL – kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Diskussionen är att patienter borde ha en pulsoxymeter för att mäta syrgashalten i blodet.

Men jag blir så förtvivlad eftersom våra politiker diskuterar sånt som man inte har har en aning om. Hos en KOl-patient ställer man in syrgasbehandlingen utifrån den koldioxidhalt som man har! Våra politiker läser innantill ur frågor och svar och vet alltså inte vad man pratar om! Diskuterar man medicinska frågor vore det väl ändå lämpligt att ta kontakt med en medicinsk expert först, lämpligen lyfter man llyren och ringer nån på lungkliniken!

Pulsoxymeter framställs som något nytt, den har funnits så länge jag miinns och jag kan köpa en på öppna marknaden och den kostar ca 1500 kr men har liten betydelse för en KOL-patient.

13 kommentarer

  1. Toni Appelqvist

    Håller fullständigt med dig.
    På vilket vis skulle jag som varandes en KOL-patient bli bättre bara för jag mäter syrgashalten?
    Jag för min del behöver ingen apparat för att veta när det är extra dåligt en dag.
    Mycket dumt kan man få höra och läsa.

  2. Leif Danielsson

    Hur kan du bli förvånad? De flesta politiker vi har är väldigt viga i munnen, men högre upp är det rätt så tomt.
    När jag var ung och jobbade, var det allmänt känt att den som inte klarade sig på verkstadsgolvet gjorde karriär inom facket och så småningom inom politiken. Inte alla, givetvis, men en uns av sanning ligger det trots allt bakom.
    Vi skall ju alla välja våra politiker, men visst är det synd att de med de skarpaste hjärnorna inte står till förfogande. På något sätt känns det som om vi får välja bland ”det som blev över”.

  3. Mikael Fjällstedt

    I dagarna tre har diskutionerna gått högt och lågt. Beslut har tagits om en folkomröstning angående Doroteas vårdplatser. Frågan är hur sugen och solidariska övriiga Västerbotten blir när man nu blivit informerad om att om det blir fler vårdplatser i Dorotea kommer medel till det att tas från andra delar i länet.

    Vi diskuterar idag om bokslutet för 2012 och att landstinget under ett flertal år stått under trycket av att få balans i budget och verksamhet. Alliansen har givetvis alternativ till förbättringar. Men svårt att i sak kunna förklara hur och vars man ska fördela medlen. Men som fullmäktigeledamot i Vilhelmina, så inser man att oppositionens politik är lik vare sig man är i kommun eller landsting.

    Du reagerar över debatten över KOL. Själv så är en personlig favorit debatten över en tv produktion som avslutades för två år sedan och där ingen klagade samt att det i daxläget inte finns planer eller avtal för fortsatt verksamhet. Slöseri me tid enligt mig.

  4. Max Fredriksson

    Svar till Mikael Fjällstedt (2013-04-10 13:04)
    Ja, jag vet att det finns en hel del som diskuteras som också SKA diskuteras. Men jag blev så irriterad när man diskuterar medicinska behandlingar och inte har en aning om vad man pratar om och som dessutom kan bli livsfarligt! Det gällde både den centerpartistiska interpellanten och vår egen socialdemokratiska ledamot.
    Det är faktist så att om man styr syrgasbehandlingen utifrån ett uppmätt syrgasvärde kan man t o m ta död patienten!

    Lite grundläggande faktakoll gäller både om man ställer en fråga och om man ger ett svar.

    Och mitt svar var utifrån en fackmannaroll inte som lokalpolitiker.

  5. Göran JOnzon

    Baksidan av representativ demokrati skulle jag villja uttrycka saken.
    Men E-legitimation om beslutande folkomröstningar föregångna av offentlig sakdiskussion, skulle mängden beslut fattade på lösgrundade sakunderlag väsentligt begränsas.
    Mer direktdemokrati är mitt recept för framtiden.
    Men precis som i alla andra offentliga framträdanden, med kravet på identifierbar avsändare i alla debattinlägg.

    Behovet av förtroendevalda skulle givetvis minska liksom antael aktiva politiker.
    En mer teknokratisk beslutsprocess skulle lyfta kunskapsnivån samtidigt som orättvisorna minskar.

  6. Max Fredriksson

    Svar till Göran JOnzon (2013-04-10 21:40)
    Kanske i framtiden, tekniken går ju för fort fram så en hel del av befolkningen blir ju frånsprungna och hinner inte med, t ex mina gamla föräldrar skulle ju vara borta i ett sånt fall om det skulle ske idag och om 25 år till så är kanske du och jag helt borta från möjligheten att delta i beslutsfattandet.
    Men jag är försiktigt tveksam i alla fall. Det skulle bli en maktförflyttning till dem som formulerar folkomröstningsfrågan som skulle bli än mer dold än idag.

  7. Göran Jonzon

    Absolut en relevant invändning, men frågorna skulle i så fall beredas enligt precis samma förfaringssätt som vi har idag för beslut i slutna representationsordningar.
    Ökad öppenhet i beslutsprocessen är den vägledande tanken.
    Idag är det ju inte så att alla röstberättigade i kommunvalet ständigt följer med debatten i samtliga frågor.
    Snarare är det så att endast ett fåtal aktiva följer med och själva gräver fram fakta bakom besluten.
    Med ökad öppenhet via nätet, möjliggörs för många gånger fler att delta i debatterna med sin specifika kunskap.
    Och det utan att behöva resa in till tätorten för att besöka det låsta kommunhuset för att gräva efter beslutsunderlagen !
    Tror du inte att betydligt fler skulle följa debatterna på nätet än de som besöker arkivet i kommunhuset ?
    RÖstningstillgängligheten skulle enkelt kunna anordnas i varje by även för de som saknar egna datorer.

  8. Max Fredriksson

    Svar till Göran Jonzon (2013-04-11 09:14)
    Jag är inte alls emot att man ökar öppenheten. Idag är det så att så fort jag undrar över något googlar jag på detta som allra första åtgärd. Det gäller även kommunala frågor och som en förhållandevis enkel första åtgärd så borde man se till att sökfunktionen på kommunens hemsida blir bättre så att man verkligen kan söka fram olika beslut. Om jag tar ett exempel där så den diskussion som nu Maria K tog upp om medborgarbudget går inte att med sökfunktionen få en enda träff på trots att det finns i ett utlagt protokoll från mars 2010 i kommunstyrelsen.

    Det jag kan vara tveksam till när det gäller ökad mängd folkomröstningar är om det verkligen skulle innebära att beslutens fattas på väl grundade åsikter? Det skulle mycket väl kunna bli typen ”jag röstar på ökad snöröjning i Vilhelmina på bekostnad av Saxnäs snöröjning därför att jag har svårt att komma ut med MIN bil från MIN garageuppfart på morgonen” om jag nu bara hittar på något exempel rakt ur fantasin.

    Eller om jag nu tar exemplet från landstinget. Skulle tillräckligt många kunna förstå att KOL patienter inte är betjänta av pulsoxymeter och att det t o m kan vara livsfarligt om det används fel. Det beror då helt på vem som kan driva frågan på den skenbara mest förtroendegivande sättet.

    Men jag kan inte riktigt överblicka om det blir bättre eller sämre än idag.

  9. Göran Jonzon

    Allt är ju till sist en fråga om att våga pröva nya vägar och tillåta alla att ta den tid man behöver för att finna bra umgängesformer.
    Det specifika KOL-fallet är väl ett exemplet så gott som något på vilken nytta det vore att släppa in sakkunnande utifrån där politikernas allmänbildning kommer till korta.
    Vi har visserligen tjänstemän som ska bereda politiska beslutsunderlagen, men inte heller där finner man den mest kvalificerade sakkunskapen.
    Att enkelt kunna framföra sina fakta torde vara första steget till ökad direktdemorkati.

  10. Max Fredriksson

    Svar till Göran Jonzon (2013-04-11 12:14)
    Man får ju aldrig vara rädd för förändring, det är ju helt riktigt. Bara det inte blir denna jakt på förändring för förändringens egen skull. Det är ju så samhället idag ofta är, eller kanske inte själva samhällsstrukturen utan den kommersialiserade sidan där nya saker hela tiden skall presenteras.

    Men en viktigt steg innan man provar något är att bestämma hur förändringen skall utvärderas så att vi vet att det är till nytta. Och enligt min erfarenhet måste det bestämmas innan, annars är risken att statistik plockas fram som gynnar det egna syftet.

    När det gäller beredningar av olika frågor så gäller nog samma sak som jag alltid försökt lära mina elever ändå från tiden som undersköterska. ”Du kan göra precis vad som helst så länge du vet gränsen för vad du kan och inte kan”. Den farligaste vårdpersonalen jag känner till är dessa personer som är tvärsäkra om allt! Samma sak gäller nog politiker.

  11. Göran Jonzon

    Ha,ha, där fick du verkligen till det !
    Ja, det finns väl inget att invända mot den synpunkten.

  12. mr nice guy

    Visst har du rätt. Jag är landstingsanställd, därav vill jag eller kan inte skriva under med mitt namn. Men efter 25 år har jag upplevt gång på gång att parti färgen har styrt inte rätt beslut, eller block överskridande beslut som skulle gagna verksamheten totalt sett och långvarigt. Det enda det har lett till är större kostnader, och inte alltid patient vänligt. Så, i de senaste landstingsvalen har jag valt att rösta på Kalle Anka Partiet. Det värsta är faktiskt att det partiet ökar…..

  13. Max Fredriksson

    Svar till mr nice guy (2013-04-12 10:15)
    Och det jag kan tycka känns mest skrämmande med det du skriver är just att du inte riktigt vågar säga vem du är. Jag förstår dig så det är ingen kritik mot dig utan jag ser det som ett tecken på den situation som kan finnas på en del ställen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.