Maxade tankar

En liten uppdatering

Hösten är här och jag har helt njutit av den fulla friheten jag känt under sommaren. Det har känts otroligt skönt efter mitt politiska avhopp, visst kan jag känna en fadd eftersmak av hanteringen efteråt samtidigt som jag förstår att det uppstod en besvikelse som fick en del att reagera som dom gjorde. Men samtidigt har jag fått många positiva kommentarer av ”folk på byn”. Men jag kan bara konstatera att lusten inte finns för att engagera mig igen, inte just nu i alla fall.

Nu är jag en väljare i mängden och än har jag inte bestämt mig för hur jag skall placera min röst. Främst funderar jag på hur jag skall kunna få ihop den politiska bilden här hemma med en politisk bild på riksnivå, sen skall jag även lyckas sno in landstingsvalet. Finns det ett parti som klarar alla tre eller måste jag rösta på olika partier?. Ja, ja det är väl något som jag får bestämma mig för i  sinom tid.

Närmast kommer folkomröstningen. Det som började så bra med engagerade människor men som nu har blivit en debatt med massa personliga påhopp. Det blev samma sak som vår vojmåomröstning och speciellt Doroteaborna tror jag kommer att lida av detta länge och då menar jag inte själva vårdfrågan utan den konflikt som skapats och det kommer att ta lång tid innan man kanske kan lägga den åt sidan. När det gäller själva sakfrågan är jag övertygad att resultatet inte ens kommer att bli en tummetott oavsett vilken sida som vinner och jag håller helt med Bertholof Brännström i VK, http://www.vk.se/964614/ett-viktigt-val-men-utan-vinnare .

Nästa val blir kyrkovalet där jag har ett uppdrag att utföra som valförrättare så då kommer Ni att se mig på församlingshemmet under söndagen.

 

Men jag njuter av tillvaron just nu. Jag har kommit igång igen med lite musicerande på hemmaplanen. Jag skaffade mig ett nytt keyboard och det är nu en utmaning att försöka bemästra tekniken. Man glömmer fort bort tiden när man tar på sig hörlurarna och förlorar sig i sin egen musikaliska värld. Det stämmer helt att skillnaden på pojkar och män bara är priset på deras leksaker.

10 kommentarer

  1. Ewa Larsson

    Ja, du har så rätt i det du skriver när det gäller denna folkomröstning och den vändning det tagit.
    Visst kan en folkomröstning ställa till det för många, men samtidigt så tror jag att det är ett mycket gott betyg på hur engagerad man är som medborgare.
    För min egen del så har jag sett bortom detta med partipolitiken i denna Landstingsfråga och känner att ”min landstingsskatt” är lika viktig i alla kommuner som i Umeå. Den eller de som tog fram ”projekt Balans” såg ekonomin ur sin synvinkel och vi som ”drabbas” ser den ur vår synvinkel och jag tror att diskussionen är viktig.
    En av anledningarna till mitt ställningstagande är den olycka som var i Malå för något år sedan, med dödlig utgång. En annan är att man från Landstinget försöker vältra över så mycket på redan hårt pressade kommuner.
    Upprörande i detta är sedan när ett parti absolut lobbar för sina röster oavsett om det drabbar de själva så småningom eller nära anhöriga. Men å andra sidan så kan man väl bara höja kommunalskatten lite om man inte får ihop det?? känns det som. Jag har hört från andra kommuners kommunalråd hur de uppmanar ”sitt folk” också och blir lite bekymrad.

    Jag skulle vilja föreslå att man river upp hela detta Balansprojekt och tittar på andra lösningar istället, för det finns och det skulle gynna många kommuner på landsorten också.

    Kanske dax att skrota alla små landsting och göra ett stort? Då skulle vi tjäna in en del att lägga på vården och utrustning i stället och kanske bli främst i världen på just vård och läkande..

    Sen har du rätt i prioriteringen av leksakskostnaderna också, men det kan ju vara värt det!

    Ha det gott där ute i höstens alla toner!

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Att medborgare engagerar sig kan bara vara positivt och jag blev så glad när det startade men sen har kampanjen tagit en mycket otrevlig kampanj där man hellre hoppar på olika personer än med fakta försöker diskutera vad det handlar om. Sen förstår jag inte alls varför man blir så upprörd över ett partis kampanj för vad de anser vara rätt. Jag har inte sett nån som är upprörd över centerns kampanj för ja. Man förargar sig över ”partipiskan” men samtidigt hoppar man på en vänsterpartist som INTE höll med sitt parti. Ja-sidan har hela tiden hoppat på varje person, bitvis på ganska osmakliga sätt, som har en annan åsikt, så kan man inte driva en kampanj enligt min åsikt.

      Men i grunden är jag helt av den åsikten att vården blir bäst ju närmare patienten den drivs, det finns tom forskning som visat på det. Det blir dessutom billigare och befolkningen friskare.

      • Göran Jonzon

        Den lägger jag definitivt beslag på !
        Ett mycket beskrivande uttryck : ”Vården blir bättre ju närmare patienten den bedrivs”.
        Underbart tydligt och allmängiltigt även för andra sammanhang än just vården.
        En 5-1:a

      • Kristina Norman

        Det är det vägvalet man röstar för om man röstar på nej alternativet.
        Vården kommer närmare den enskilda människan med den planering som föreligger i projekt balans …
        Satsning på primärvård och hälsoförebyggande åtgärder, hemsjukvården och glesbygdssjukhus med familjecentral, gör resvägen kortare för alla inlandsbor och avlastning för länssjukhusen. Det borgar för större kontroll över budget och en ekonomi i balans. Vilket säkrar för satsningar i framtiden.
        Orden man ska lägga på minnet är samverkan och samarbete.
        Jag var med när Peter Olofsson valdes till ordf i Landstinget av en enhällig församling på distrikskonferens. Och jag har träffat honom vid flera tillfällen. Hans beskrivning och känsla av sitt uppdrag är mycket likt den uppfattning och känsla som jag har för mina förtroendeuppdrag. Jag har fullt förtroende för att den vision, och arbete som han tillsammans med övriga socialdemokrater gör för hela länet, ska slå väl ut, givet att man får förtroendet att fortsätta på den inslagna vägen.

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Nu blev det väl lite för mycket ihopblandad ändå. Jag håller helt med att samarbete bara kan vara bra, bara samarbetet inte sker enbart från den ena partens synvinkel. Men hemsjukvård har inte med folkomröstningen att göra. Satsning på primärvården skulle jag nog vilja se innan jag tror på det även om jag är övertygad om att det är där resurserna borde läggas för att minska kostnaderna i förlängningen. Det gäller även för glesbygdssjukhuset här hemma, det vore mycket roligt om det kunde komma till stånd men då skulle det krävas att vi har personal och framför allt några doktorer som driver den frågan här på hemma planen. Har vi verkligen det? Det är väl så att de flesta håller på att gå i pension och att värva nya krafter har man ju misslyckats med å det grövsta under åtskilliga år. Jag är rädd för att det mycket handlar om att som vanligt döpa om saker och ting medan det i verkligheten är ”business as usual”.

    • Kristina Norman

      Ewa! Vid olyckan i Malå lyckades man tack vare gränslös dirigering av ambulanserna mobilisera den resurs som då behövdes. Om din röst är baserad på den händelsen så ska du rösta nej.
      I din roll som politiker i socialnämnden är du väl bevandrad och insatt i arbetet och planeringen av gemensam vårdavdelning, glesbygdssjukhus med familjecentral och du har deltagit i beslut som gäller denna fråga. Senast idag. Du vet att frågan behandlas i största samarbetsvilja och det är inte alls frågan om att Landstinget vältrar över något på oss. Ändå uttrycker du dig på det viset.
      Andra kommuner, Malå, Sorsele, tex har ingått samarbetsavtal med Landstinget och kan i dag säga att det slår väl ut. Det skulle man ha kunnat göra i Dorotea också om man hade satt sig ner och pratat. Akutbilen i Åsele fungerar som en ambulans förutom att man har blåljusfunktion och att den är fast stationerad i Åsele kommun. Alla utryckningar under året har rapporterats fungera bra, patientsäkerheten har inte rubbats.
      Dina allianskamrater är emot centralisering men här förespråkar du det?
      Dina allianskamrater förespråkar i andra sammanhang nya sätt att tänka med samarbete och samverkan. I den här frågan går ni emot detta?

      • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

        Jo, jag kan hålla med om att jag inte förstår hur olyckan i Malå passar in i bilden. Vi så sstora olyckor brukar transportresurser kunna ordnas fram på förvånande sätt. Jag har själv stått på vägen norr om Arvidsjaur och inom en dryg halvtimme hade jag 3 ambulanser och efter ytterligare 10 minuter hade jag helikopter på plats. Det är inte den typen av händelser som folkomröstningen handlar om. Det är när grannen för sin hjärtinfarkt, benbrottet sker i skidbacken och så vidare och då oron för om hjälpen skall finnas. Egentligen tycker jag att ambulansfrågan och vårdavdelningen i Dorotea har ganska lite med varandra att göra. De avdelningar som finns på sjukstugorna har aldrig varit en akutavdelning men där tror jag att största problemet är att man inte har en gemensam uppfattning om vad som menas med akut. Skulle nån av mina anhöriga läggas in på en sjukstuga med en akut åkomma enlig min (och de flesta vårdverksammas) definition skulle de obönhörligen orsaka en anmälan från min sida!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.