Maxade tankar

Kyrkovalet

Nu är det inte alls långt kvar till kyrkovalet. När jag hoppade av politiken var en del av min kritik att intresset för att bedriva kyrkopolitik var så lågt, något som nu bekräftats när man läser igenom valsedlarna, det var tom värre än vad jag tyckte. Jag har tittat igenom vilka nomineringsgrupper som har Vilhelminabor på sina listor. Till kyrkofullmäktige finns det vilhelminabor men ingen lista toppas av en vilhelminanamn. Men tittar man på valsedlarna till stiftsfullmäktige eller till kyrkomötet så såg det ännu värre ut.

Till stiftsfullmäktige har vi 10 olika nomineringsgrupper att välja på, endast på två listor finns det vilhelminabor. Centern har ett namn men först på 14e plats, långt ifrån att vara på en valbar plats om nu inte antalet kryss förändrar ordningen. Bara Kristdemokraterna har folk som det finns en chans att få invald med två namn, ett på 2a och ett på 8e plats.

Tittar man på valsedlarna till kyrkomötet blir resultatet detsamma, 9 nomineringsgrupper finns. Socialdemokraterna har ett namn men först på 16e plats. Kd har även här 2 namn, ett på 3e och ett på 8e.

Så slutledningen här blir väl egentligen att om vi vill ha Vilhelminafolk i stiftet och på kyrkomötet finns egentligen bara ett parti att rösta på fast de kan behöva hjälp av ett kryss!

12 kommentarer

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Jag konstaterar bara hur det ser ut, vill vi ha med folk från Vilhelmina i de ”högre” beslutande organen i kyrkan finns egentligen bara ett alternativ.
      Nöjer vi oss att låta i stort sett obekanta styra kyrkan så kan man väl välja hur man vill.

      När det sen gäller dubbelmoral kan man ju funderar hur det ser ut hos andra partier som säger att kyrkvalet är så viktigt men ingen vill hålla på med det. Det om något är väl dubbelmoral.

  1. Bolle

    Hej! Du som har koll på siffror, hur stort brukar valdeltagandet vara? Jag och frugan gick precis igenom valsedlarna, och hur intressant är det för Vilhelminabor, att rösta på folk man inte känner till!?
    Men många ser väl inte namnen, dom röstar som de alltid gjort, kanske!

    Mvh B-L

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Siffrorna för föregående val såg ut såhär:
      I hela riket: 2005: 12,0% 2009: 11,9%
      Luleå stift: 2005: 13,2% 2009: 13,3%
      Stensele-Vilhelmina Samfällighet 2005: 14,1% 2009: 14,9%
      Vilhelmina församling 2005: 14,5% 2009: 16,5%

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Då förstod jag väl inte frågan. Du känner väl till uttrycket att som man ropar får man svar. Du får förklara lite närmare vad det är du vill ha svar på.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Jag förespråkar inte nån så jag menar inte alls att du skall välja nån före de andra. Jag konstaterade bara att om vi vill välja vilhelminabor har vi egentligen bara ett parti att välja på (alltså Kd). Det känns väl inte som nån lysande demonstration av ett demokratiskt system.

  2. Toni Appelqvist

    Äntligen ett någorlunda rakt svar. Men det satt långt inne.
    Och jag menar inte att du skulle förespråka något speciellt. Jag vill bara få klarhet i vad du menar.
    Men nog har väl även socialdemokraterna folk på sin lista?
    Men nu uppstår fråga. En retorisk fråga. Vad ska man välja på om inte KD passar?

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Nej, S har ingen vilhelminabo på stiftsfullmäktigelistan. Centern hade vid förra valet 1 mandat från vår valkrets och har nu alltså ett namn på 16e plats, Kd hade 1 mandat och nu alltså en person på 2a plats. Till kyrkomötet finns en person från S på 16e plats, vid förra valet fick S 8 mandat från sin lista för vår valkrets så chansen att lyckas kryssa upp där är tämligen liten. Kd fick då 2 mandat och har nu en person på 3e plats på deras lista. Jag skulle säga att Kd har en väldigt god chans att få in en person på respektive val på åtminstone en suppleantplats.

    • Bolle

      Toni: Kan du du inte försöka, att tänka utanför partifärgerna i ett val som, i mitt tycke inte borde handla om politik. För mig handlar det om, vem tror jag ska jobba för kyrkans bästa. Men där kommer det svåra, jag personligen vill ju gärna rösta på en jag känner till.
      Det är svårt, men rösta ska jag.
      Just nu är valet idag det viktigaste.

      • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

        Bolle: jag måste få protestera lite när du skriver att det inte borde handla om politik. För mig är det självklart att det handlar om politik men jag tror att det beror lite på vilken betydelse man lägger i själva ordet. Med politik menas väl oftast ”de processer och den taktik en grupp använder för att fatta beslut” (citat från wikipedia) och har du en vald grupp som skall fatta beslut så BLIR det politik. Det har som inget att göra med hur dessa personer utsetts men samtidigt blir ju själva valet (oavsett hur det görs) en form av politik..
        Det finns ju de som menar att vi enbart skall ha rena pesonval till kyrkan men jag har inte förstått hur de då menar att dessa personer skall utses. Risken skulle vara stor att det då enbart vore dem som på något sätt strävar efter makt som skulle ställa upp och jag hävdar bestämt att det troligen inte skulle vara de bästa ledarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.