Maxade tankar

Varför politik kyrkan?

Jag skrev en kommentar till förra inlägget men vid närmare eftertanke så kände jag att det borde få bli ett eget inlägg med då möjlighet att utveckla den tanken om nån kommenterar det och har funderingar eller egna åsikter.

Många säger (lite slarvig enligt mig) att ”varför ska man ha politik i kyrka”. För min del är det självklart att det blir politik. Men jag tror att skillnaden ligger i att man har olika åsikter om vad ordet politik egentligen innebär, eller så har man inte funderat på vad man menar.

Jag googlade på ordet och hitta ett citat i wikipedia som stämde väl överens vad jag menar och som jag förstår det vad man mer generellt menar dvs ”de processer och den taktik en grupp använder för att fatta beslut”

Det har som inget att göra med HUR dessa personer utsetts men samtidigt blir ju själva valet (oavsett hur det görs) en form av politik.

Det finns ju de som menar att vi enbart skall ha rena personval till kyrkan vilket ju vore ett alternativ. Men jag har inte förstått hur de då menar att dessa personer skall utses. Risken skulle vara stor att det då enbart vore de som på något sätt strävar efter makt som skulle ställa upp och jag hävdar bestämt att det troligen inte skulle vara de bästa ledarna.

När det gäller ledarskap kan man väl lite förenklat säga att det dels finns dom som strävar efter att få vara chef och dem som är naturliga ledare som folk följer. I det ideala fallet så är det samma person men vi har nog alla sett många som VILL vara chef men är dåliga ledare. Så om vi återigen ser på kyrkans ledarskap inom förtroendemannakåren och sätt att välja dom, hur skulle ett system där vi vaskar fram potentiella ledare istället för de som ”bara” vill vara chef? Observera att jag inte påstår att vårt nuvarande system med nomineringsgrupper (alltså motsvarande partier) är det bästa för att plocka fram ledarna men jag är inte nog klok för att kunna hitta på ett alternativ.

Men det allra största demokratiska problemet just nu är att det är så få personer som vill hålla på med kyrkopolitiken. Tyvärr är vi på väg åt samma håll inom kommunal/landstings/stats-politiken och det ser jag som den största politiska utmaningen för framtiden.

6 kommentarer

  1. Kristina Norman

    Politik för mig är vardagen och vilka vägval vi väljer för hur vårt samhälle ska se ut och vara att bo i. Så politik hör i allra högsta grad hemma i kyrkan.

  2. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Javisst, fast jag skulle nog vilja påstå att det blir en politisk process så fort vi skall fatta ett beslut i en mer organiserad grupp.

    • Kristina Norman

      Det har du nog rätt i , men jag har lite svårt att se hur det skulle gå till annars, när det är många viljor och ideer om vägen till målet, som ska fogas tillsammans till något som man kan enas om.

  3. Göran Jonzon

    Intressant frågeställning !
    Tänk om vi skulle nyttja den politiska kraften ihop med förvaltningarnas ärendeberedningar till att utarbeta ett större antal budgetvarianter och samma sak med ideologiska visioner, och sedan låta folket välja.
    Jag talar inte om stympade folkomröstningar av typen JA kontra NEJ.
    Jag menar att utgiftsviktiningen gentemot våra samlade skattemedel kan se ut på en mängd olika sätt.

    Kanske kunde man lista alla utgiftsposter och låta väljarna prioritera varje post med en siffra.
    Siffran 1 sätter man på den budgetpost mansjälv anser viktigast av allt.
    Därefter siffran 2 på det som man tycker ska prioriteras som nästa utgiftspost
    Och så vidare.
    Sedan vore det bara att räkna ihop summorna på varje utgiftspost och prioritera därefter.
    Detta skulle reducera en stor del av det politiska käbblet, och frigöra tid och kraft åt att rationalisera förvalningen.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Nu handlade inte min blogg om hur man bereder ärende i offentlig förvaltning utan mer ett resonemng runt politik i kyrkans ledning. Men jag kan inte låta bli att ge en kommentar i alla fall fastän det är OT (off-topic). Att ta fram olika budget alternativ borde göras redan idag, det är ju det som bl a är meningen med olika partier. Varje parti, eller åtminstone partigrupp, borde presentera sitt eget budgetförslag. På riksnivå presenteras alltid en skuggbudget av oppositionen. Tyvärr sker det inte lika tydligt på kommunal nivå vilket ju då innebär att väljarna får svårare att förstå skillnaderna mellan olika partier, speciellt i tider med minskade ramar. Jag förstår att du menar att med ditt förslag skulle de bli en mer direkt demokratiform men den möjligheten som redan finns i dagens system utnyttjas ju inte.

      • Kristina Norman

        För Vilhelminas räkning kan det ju bero på att alliansen och PA inte har haft och har inte så många förslag till alternativ på lut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.