Maxade tankar

Kyrkovalet.

Idag har jag varit valförättare för kyrkovalet och har precis kommit hem därifrån. Dom preliminära siffrorna som vi sedan räknade fram visade att valdeltagandet har ökat, jag fick det till 17,9%, förra valet var det 16,5% och 2005 låg det på 14,5% så trenden är uppåtgående vilket känns glädjande. Detta gäller alltså deltagandet till kyrkofullmäktige.

Tittar man på våra röstsiffror (och obs, de ÄR preliminära) så kan man konstatera en mycket kraftig tillbakagång för socialdemokraterna. De borgerliga partierna har samtliga gått framåt i varierande grad. Siffrorna i Vilhelminas valkrets blev såhär med förra valresultatet inom parentes:

Socialdemokraterna: 43,0% (57,5%)

Kristdemokraterna: 29,4% (23,7%)

Centerpartiet: 13,6% (9,3%)

Borgerligt alternativ (fd Moderaterna): 7,5% (5,9% som alltså gäller moderaternas förra resultat)

Fria liberaler: 4,6% (3,6%)

Miljöpartiet: 1,6% (0%)

Blanka: 1,3%

Jag har inte skrivit ut en del nomineringsgruppers hela namnbeteckning. Det har ju också skett en organisationsförändring, vid förra valet gällde valet kyrkofullmäktige för Stensele-Vilhelmina pastorat, denna gång gäller det för kyrkofullmäktige i Södra Lappmarkens pastorat. I pastoratets kyrkofullmäktige fick socialdemokraterna 16 mandat och de fyra borgerliga fick 19 mandat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.