Maxade tankar

Vitaminer?

Att ta extra vitamintillskott är ju ganska populärt även om det egentligen är diskutabelt om det behövs eller inte. En del menar att det bara är ett bra sätt att producera lite dyrare urin utan nån annan effekt. Det får väl vara hur som helst med den saken och även jag brukar ibland stoppa i mig lite extra nån gång ibland.

Senast jag var på DollarStore så hittade jag några brustabletter och om jag minns rätt så betalade jag 40 kr för två rör (totalt 40 tabletter) vilket blev 1 kr tabletten. Sen tyckte jag förstås att det var ett trevligt namn – BMax. Idag såg jag att Apoteket i Hoting reade ut sina Berocca Boost för halva priset, trots rean kostade det 85 kr (men endast 30 tabletter) alltså 2,83 kr/tablett.

Men sen kom det intressanta när jag tittade på innehållsförteckningen. I stora drag innehöll de båda samma vitaminer och mineraler men BMax innehöll minst 3 gånger så stora doser, av vissa vitaminer ännu mer!

Så det är inte alltid  man får vad man betalar för och dyrare är inte alltid bättre.

Men det som komplicerar bilden är ju att man egentligen inte har den blekaste aning om hur mycket av innehållet kroppen egentligen tar upp.

Visste ni förresten att många energidrycker och energitabletter gör ett nummer av att de innehåller guarana? Vad man är ute efter är fruktens innehåll av guaranin. Nu råkar det vara så att guaranin är samma sak som koffein och koffeininnehållet är oftast lika stort eller mindre än vad som finns i en normalstor kaffekopp.

7 kommentarer

  1. Marianne Lindström

    Man får väl i sig vitaminer om man äter 21 droppar en gång i veckan?? det tar väl kroppen i mot eller hur? men nu börjar väl tröttheten att sätta in så då vill ju de flesta hålla sig pigga, men är jobbig. Period som börjar, men man kan få även solljus på de kortaste dagarna, fast är ju bara regn och rusk nu, Hälsningar Marianne Lindström,

  2. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Du glömde bort att skriva vad det är för slags droppar du menar så jag kan egentligen inte svara på frågan. Hur stora doser vitaminer vi behöver finns olika ideer om. Det jag har sett är att de rekommenderade dagsdoserna av D-vitamin troligen kommer att ökas på något och det gäller kanske speciellt oss som bor häruppe där vi har mindre sol.

  3. Pingback: Nyheter om vitaminer – #1 | Nyheter & Tips

  4. G E Abrahamsson

    Hej farbror doktorn! Jag har en liten annan fråga eller undran, inte direkt av samma karaktär men ändå, men först: Vad beträffar vitaminer och även annat som folk köper (Stig Strand med sitt VitaPro) intresserar det mig inte. Jag räknar med att den föda jag får i mig ska tillgodogöra mina behov. Dessutom inbillar jag mig att allt som är gjort på konstgjort vis i ena eller andra fallet kan göra skada. Tyvärr så är jag inte så mångsidig i min kost, men jag äter nästan vad som helst. Kött är för mig basfödan. Frukt begränsas till päron, äpplen, bananer och plommon. Ingen storförbrukare av något, mest bananer. Senast fick jag gå på toan mer ofta än vanligt under en veckas tid (ha, ha) efter att jag mumsat i mig ca: 8 plommon på studs.
    Så till min undran: Jag har länge haft något i näsan som irriterat och det har blivit mer på sista tiden så jag fick tid här på V-mina en lördag, de skulle jobba in kön. Doktorn (hen) tittade och skickade mig vidare till L-sele, vilket jag varit idag. En titt på ca: 5-10 min och sedan ordinerad vidare till Umeå. En liten mindre op kommer krävas som inte hen kunde göra i L-sele. Lång väntetid skulle det vara.
    Räknar jag in läkarkostnader och reser (självrisken) kommer hela den fasen kosta mig 1200 :-
    Blir jag kvitt den där inre vårtan eller förstorad slemsäck?? blir det ändå bra hoppas jag. Men varför så omständigt och tänk vad det kostar landstinget i resor. Jag har ju Taxi, men jag tyckte det var så kul komma ut lite så jag körde själv. Fick prova bilen hur den går där på L-selerakorna och den tar undan bra då man kommer upp i 14 då växlar den ner till femman och blir som reaplan. Fy fan vilken känsla. Nu har jag testat så jag vet!
    Jag får 100 kr och landstinget tjänade en slant. Till Umeå blir det Taxi, när det nu blir. Visst är det dyrare bo såhär när man behöver vård. Det mesta måste ju bli L-sele eller Umeå. Visst är det bra att det fionns i alla fall. Sjukvården tycker jag ska vara gemensam liksom skolan. Hej för denna gången!

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Ja, det du beskriver är egentligen ganska typiskt. Det beror, som jag ser det, på att man inom sjukvården inte använder sig av modern teknik. När telemedicin introducerades beskrevs den som om det var lösningen på just ett sånt fall som din näsa. Doktorn sitter i Vilhelmina och med fiberskop tittar in i näsan samtidigt som bilderna skickas live till en doktor på något lasarett. Sen hade du fått en tid för operation direkt. Men det har oftast stupat på att det är så svårt att få två doktorer samtidigt i varsin ända av teleledningen. Doktorns mottagningstid utnyttjas bättre om patienterna skickas fram och tillbaka som det görs idag. Eller tänk om man kunnat filma in det, mejla över filmsnutten till öronspecialisten som i lugn och ro kunnat titta på bilderna och bestämt vad som skulle göras. Tekniken finns men inte viljan att utnyttja den.

  5. G E Abrahamsson

    Inte undra på att Inlandsvården blir onödigt dyr och därför påvisar landstingsledningen naturligtvis upp de faktiska kostnaderna som med lite intresse, kunskap och handlingskraft kunde starkt minimeras. Den direkta vården blir ju eftersatt på det här viset. Dessutom kommer patienten också mellan 2 stolar. Oavsett om det är ett mindre eller större ingrepp vill man ju att det åtgärdas så snabbt som möjligt. Gamla sjukstugan i V-mina hade gjort det på plats. Det ironiska jag prövade göra det själv med en vanlig sax. Men jag lyckades inte. Det kanske var tur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.