Maxade tankar

Patientenkäten

Har precis suttit och kollat översiktligt på 2013 års patientenkät som nu publicerats. För min personliga del kan jag känna mig mer än nöjd men som Vilhelminabo blir man högst beklämd.

Först ska man förstås påminna om att enkäten mäter hur väl en vårdcentral uppfyller patienternas förväntningar, det är inget mått på hur bra vård som utförs. Jag har tittat lite hur det ser ut i de 4 nordligaste länen.

Först måste jag ju få skryta lite, min arbetsplats – Nya Närvården – ligger på 8 plats i totalomdöme av totalt 125 vårdcentraler. Men sen kommer det sorgliga. Vilhelmina vårdcentral ligger 3a, bakifrån! Antingen har Vilhelminaborna väldigt höga förväntningar som inte uppfylls eller så är vårdcentralen dålig på att ta hand om sina patienter. Bara två vårdcentraler är sämre i enkäten och den ena är min förra arbetsplats Arvidsjaur men där vet jag att man haft problem som gjort att många slutat och man har fått förlita sig på tillfällig personal, hur det är idag är jag inte helt uppdaterad på.

En reflektion jag gör är att de 3 bäst placerade västerbottniska vårdcentralerna är privata…..

9 kommentarer

  1. €dor

    Jag tror säkert inte du ljuger och att siffrorna stämmer. Vad jag är konfunderad över som i ditt fall du vill lägga över allt på privat vård, vilket jag då också tror man får nöjdare patienter, men hur skulle ett sånt system se ut i sin helhet? Visst åker de privata nu snålskjuts på landstingets budget som det nu är? Exempelvis vad kostar en höftledsoperation om inte landstingets pengar ersätter? Går vi till Amerika, visst har de bättre sjukvård om du är beredd betala de faktiska kostnaderna och/eller med en egen försäkring. Som oftast räcker den inte i evighet och en långvarig behandling, inläggning brukar oftast täcka högst ca: 90 dagar. Borde inte du/ni som framhåller privat vård/omsorg redovisa hur det ska finansieras fullt ut. Det här du tar fram är ju bara små klickar i ett större sammanhang. Kom med sanningen hur ni tänker genomföra en privat vård för att det ska vara trovärdigt ert resonemang. Jag tror säkert landstinget inte är något orubbligt, men vad är alternativet i sin helhet?

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Jag tror du blandar ihop saker nu. Först och främst så handlar denna mätning om primärvården, en höftledsoperation har inget med det att göra. För det andra så har en privat och en offentlig vårdcentral på samma ort samma ersättning per patient, detta enligt lagen om vårdval. Ändå lyckas oftare de privata alternativen få bättre betyg och vore jag chef på landstinget skulle jag absolut fundera över varför det är på det viset för då måste man ju göra något fel på de offentligt drivna vårdcentralerna. För det tredje har jag aldrig påstått att all vård skall vara privat, den amerikanska modellen är inget föredömme.

      • €dor

        Nä jag kom på det sedan med höftledsoperationer, det har ju inget göra med vårdcentraler som endast kan skicka patienter vidare eller åtgärda smärre åkommor. Det har du rätt i. Men om vi återgår till din enkät som du hänvisar till måste det ju bero på något om det skiljer i patientnöjdhet? Då kan man fråga sig är det bemötandet som skiljer och vilken patienttäthet är de olika jämförelserna som ingår i den här enkäten? Mindre patienttäthet och tid med patienten bör ge nöjdare patienter, eller hur? Men då är vi inne på lite annat utanför den primära sjukdomen som eventuellt patienten lider av. Jag har själv legat på sjukhus under lång tid och visst har det betydelse hur man blir bemött eller vårdad. Då är det ju inte själva sjukvården det är fel på om så är fallet med dåligt bemötande, då måste det bero på personalen som jobbar där? För det kan väl inte vara så att landstingets doktorer och sjuksköterskor samt även andra tillhörande det som ingår i sjukhusets primära uppgift, att vårda patienter eller ta hand om dessa har sämre utbildning? Vilket anser du som skulle till för att få V-mina vårdcentral visa på ett bra resultat liknande din?

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Visst kan patienttätheten påverka men då hamnar vi igen i frågan varför, i så fall, vissa kan lägga ner mer tid på patienterna jämfört med andra. Som exempel har Stenbergska i Lycksele och Medicinkonsulten samma pengar per patient. Är det så måste man ju fråga sig varför den ena är effektivare, utbildningsnivån ska ju heller inte skilja sig.
          Men det jag drar mig till minnes var att man också sett att personalen var nöjdare på privata mottagningar. Det jag ser från min arbetsplats är att vi har en fullbemannat mottagning med fast, väl samtrimmad personal och då känns det rätt så självklart att det kan fungera bra jämfört med en mottagning där det behövs mycket vikarier. Det är egentligen en självklarhet när man studerat effektiviteten hos olika grupper med samma yttre förutsättningar, vissa grupper fungerar effektivare beroende på att man fått jobba ihop sig och kan utnyttja gruppmedlemmarnas styrkor och känner till varandras svagheter.

  2. €dor

    Jag glömde fråga hur pass aktuell den här enkäten är, hur långt bak i tiden den går? Även varför jag inte fått någon eller vilket jag kan minnas och är det bara till doktorer eller såna som dig resultet uppvisas för? Nyss såg statistik över olika områden, totalt ligger sjukvården rankad på 3:dje plats totalt i Sverige. Tidigare 2:a. Förändring som helhet över landet kan ju inte bero på den tidigare regeringen, eller hur? Kd har ju haft 8 år på sig till förändringar, på vilket vis skulle en allians i med Kd i spetsen förändra allt till det bättre? På er verkar allting vara i förfall. Konstigt för mig fungerar det. Nyligen beställde jag tid för till labbet som NUS vill ha svar på och det var utan problem. När jag ska till Umeå hämtar Taxin mig utanför dörren och lämnar mig på NUS. Totalt kostar det 160 kr t o r. Är sjukvården så dålig som den beskrivs?

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Enkäten gjordes under hösten 2013 och man har hållit på årligen sen 2009, den skickas ut slumpvis till ett antal patienter.
      Det är helt offentliga siffror, npe.skl.se.
      Hur bra eller dålig vården är är ju något man får fundera över var och en. Frågan man ska ställa sig är om man tycker man får ut det man vill av sina skattepengar. Jag gör mig inte till tolk för hela kd utan jag skriver mina åsikter utifrån min egen erfarenhet.

  3. €dor

    Hej igen! Efter konversationen igår vill jag göra ett sista tillägg: Det nämndes om sjukdomar, behandling m.m. Vad som inte framkom – från mig – var att jag aldrig tog upp psykiska åkommor, eller om man så vill till synes helt friska människor på ytan, men kan dras med andra allvarliga symptom. Det tror jag vårdcentralerna inte har särdeles bra kunskap om och även annat som så ofta då endast skrivs ut medicin för. Tidigare har medicinen istället för att hjälpa har det blivit rejält att stjälpa. Grundproblemen finns kvar och att droga ner någon hjälper inte. Samma metoder visas nu tillämpas ofta på äldre. Här har sjukvården ett problem de måste ta tag i. Dessutom om vi ser världen över, måste den medicin ut förr eller senare – rester av den – och den är då mycket skadlig för vår miljö.

  4. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Du tar upp något som egentligen inte berör patientenkäten men det är ett exempel på vad som hänt för primvården under många år och har varit diskuterat i media sista tiden. I takt med att man från lasarettsklinikerna sparat har behandlingen av en hel del tillstånd överförts till primvårdens ansvar utan att de som jobbar i primärvården fått möjlighet till den kunskapsutveckling som behövts. Det gäller inte bara psykiatriska sjukdomar. Samtidigt har många behandlingar standardiserats och därmed förenklats till gagn för patienterna, ett exempel på det är behandlingen av hjärtsvikt.
    När det sen gäller mediciners miljöpåverkan är nog det ansvaret större än bara på sjukvården, det ligger ett stor ansvar på tillverkarna och även på andra samhällsfunktioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.