Maxade tankar

Jag – Martyren?

Min serie inlägg här på bloggen har tydligen retat upp flertalet i mitt gamla parti. Först satte ledaren tonläget: http://vilhelminasossarna.bloggo.nu/Jag-tror-att-han-forstar-men-/

Nu senast här: http://blogg.vk.se/magnusjohansson/2014/04/08/smatt-och-gott-fran-veckan/

Det är tydligen så att man inte får beskriva sin egen historia och berätta varför det blivit som det blivit. Det verkar som om det är svårt att förstå att jag använder mig själv som ett exempel. Tyvärr visar det igen att när sakargumenten tryter så jobbar man för att svärtar ner skribenten istället.

Jo – i detta inlägg gör jag mig till martyr!

Jo – det blir en del 4 i profitören också!

11 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Jag tycker det var viktiga inlägg du gjorde Max Fredriksson.
    På mig har de gjort bestående intryck och utvecklat min uppfattning om dig som person.
    För en kollektivistisk livssyn har möjligen den enskilde personen ringa eller ingen betydelse, men för mig är det oftast helt avgörande hur individen beter sig.
    Jag tycker du har gjort ett enastående fint fotarbete med att förkroppsliga och ge ett ansikte åt en bespottad grupp, och den som störst av att egna empatin växer inför dig som person, har nog att söka problemet hos sig själv.
    Jag önskar att flera vågade bjuda på sig själva så som du gör och är säker på att det skulle förändra diskussionsklimatet enbart till det bättre.
    Strongt gjort !

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Tack Göran.
      Jag tycker att det oftast är lättar att förstå de större frågorna om man på något sätt kan sätta ett ansikte på något. Det är väl egentligen det som man gjort när man skrivit om felaktigheter i andra privat firmor, man får ett ansikte på en utsatt. Men det gäller att nyansera den bilen och eftersom jag åtnjuter ett visst kändisskap i Vilhelmina tyckte jag det skulle vara en bra variant att använda mig själv.

      • Göran Jonzon

        Jag har sett det förr och blir lika glad varje gång jag ånyo ser en medmänniska ta steget ut och tala ur hjärtat direkt och frankt! När människor känner sig trygga i sig själva och inte begränsas av sin omgivning, då behöver de inte längre förlita sig enbart på att trava torra fakta med källhänvisningar och citatlänkar bakom allt de vågar framföra.

        Det är så roligt att se saker växa och slå ut i full blom och inte ständigt hålla igen, vare sig det gäller träd, blommor eller människor.
        Både träden och människor växer uppåt och står de bara i rätt miljö så blir de längre och större varje år.
        Själv älskar jag att befinna mig bland andra som tittar efter toppskotten istället för att rota bland rötterna efter rötangrepp !

        Lyckas vi bygga en positiv och sakkunnig organisation så kommer vi att kunna skapa en ny atmosfär för utveckling och frimodigt engagemang. Gensvaret hittills skäms inte för sig, då jag själv ensam fått äran att anmäla 12 nya partimedlemmar, bara sedan december månad. Och du själv och andra icke inräknade. Det gör mig så glad att se hur kloka och talföra personer ansluter sig till bygget av den nya organisationen.

        Du kan knappast göra större nytta i samma riktning än genom dina inlägg utifrån vardagslivet. Ideologier i all ära, men det viktigaste är människan – personen i alla lägen. Att våga sätta ut sitt ansikte som person gör det så mycket svårare att skapa stereotyper att bygga plattityder på. Du har helt rätt i att det blir så mycket lättare att inse hur de förenklade pamfletterna och slagorden kommer till korta så fort man får hela den kompletta bilden kring en individ klart för sig.
        Tack för dina inlägg Max Fredriksson !

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Det kommer en del fyra också och vem vet, det kan bli en del fem också.

  2. Marianne R Johansson

    Hej! Har nu suttit och läst igenom dina bloggar, mer eller mindre noggrant. Vad jag undrar är, varför har du inte tagit anställning som läkare i Vilhelmina? Jag har förstått det som att man har och har haft svårt att få fasta läkare i Vilhelmina, så chansen måste väl ha funnits, och du verkar ju ha din familj där?
    Någonstans undrar du över varför det är fult att tjäna pengar på privat vård, när ingen tycker att det är fult att landstinget anlitar privata byggföretag vid ombyggnationer, renoveringar mm, visst var det så? Detta är ett ofta återkommande argument från de som förespråkar privat vård och skola, och som jag ser problemet med det är väl att det är betydligt enklare att upphandla ett bygge än bra vård! Det är betydligt enklare att upprätta specifika och mätbara kvalitetskrav för ett bygge, än för bra vård! Vi betalar skatt för att finansiera vård till alla medborgare, varför ska vi då tycka att det är okej att pengar tas därifrån för att ge vård till en begränsad skara människor, och som vårdgivaren kan göra stora vinster på? Kort, varför ska privat vård skattefinansieras?
    Den regering vi har, har minskat stadsbidragen till kommuner och Landsting, genom att inte räkna upp ex lönerna, till det har man lagt det ”fria Vårdvalet” som ska ha pengar ur samma kassa som den Landstingdrivna vården! Visst blir pengarna till den vård som ska ges till alla, den offentliga vården mindre?? Det är ju bara att kolla den egna plånboken om utgifterna ökar, men inte inkomsterna?!
    Sedan håller jag naturligtvis med dig om att när Landstinget gör besparingar, så kan de prioritera som de vill, och att här prioriteras Umeå, framför inlandet och fjällen!

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Tack för kommenaren – jag ska försöka svara såg gott jag kan.
      Ja, ajg bor i Vilhelmina och när jag flyttade hem från att ha bott i Umeå hade jag nog tänkt mig att även jobba här. Jag gjorde hela utbildningen i Umeå, min AT i Lycksele med VC-placeringen i Vilhelmina och min ST med Vilhelmina som bas men sen när det var klart sprack det när jag skulle anställas som distriktsläkare. Det finns många detaljer men jag är inte beredd att offentligt berätta vad som hände men jag blev besviken över många saker.
      Du har helt rätt att ett bygge är lättare att upphandla men om det är argumentet mot en privat vård så hamnar ju det ansvaret på dem som gör upphandlingen dvs landstinget. Dessutom skulle det innebära att man inte heller är kapabel att beställa vilken vård den egna organisationen skulle utföra och i förlängningen borde man ta in externa – alltså privat – konsulter som har rätt kompetens.
      Men det jag menar är inkonsekvent är varför man accepterar att skattepengar går till vinst i en typ av företag men inte i en annan.
      Vårdvalet innebär inte heller att det är nån specificerad utvald skara som kan ska få den vård, vem som helst (inom länet) kan bestämma att man hellre går till den privat mottagningen än landstingets mottagning. Det kan omöjligt innebära att kostnaderna för landstinget stiger, pengarna fördelas efter antalet patienter. Om det finns, som exempel, 1000 patienter och 400 går till den privata mottagningen så får landstingsmottagningen 60% av den totala summan och den privata får 40%. totalsumman blir densamma det är bara fördelningen mellan de två mottagningarna som skulle skilja.
      Lägg märke till att jag inte påstår att privat vård alltid är bättre än den offentliga, ibland är den ena bättre än den andra likaså finns det offentligt driva vårdcentraler som har sämre kvalitet än omskrivna privata. Ser man till patientnöjdheten är det vanligare att patienterna är nöjda med en privat än med en offentlig mottagning. Maria Kristoffersson har gjort en utmärk blogg som tar död på många av myterna. http://blogg.vk.se/maria-kristoffersson-vilhelmina/2014/04/07/ingen-ska-behova-vara-radd-for-att-bli-gammal/

      • Marianne R Johansson

        Ett bygge kan man så mycket enklare se om detta är bra eller dåligt! I vården är det andra mycket känsligare parametrar. Det är skillnad på byggnader och människor! Ett byggföretag, åkeri, affär eller vad du nu vill, säljer ju inte bara tjänster till offentlig inrättningar. Jag tror säkert att en privat mottagning, om du nu får lista dig på en sådan, är bra för den som besöker den. Frågan är ju om du blir kallad till återbesök för att det behövs, eller för att mottagningen tjänar på det? Det finns undersökningar som hävdar det sista. Jo, vårdcentraler får pengar efter antalet ”listade” patienter. Vad som är bekymret är ju att privata vårdcentraler inte är till för alla, och en vård som finansieras av en gemensam pengakassa bör också vara till för alla! Alla kan faktiskt inte välja en privat mottagning, i stället för offentlig, beroende på avstånd och annat. Varför ska privat vård finansieras av skattemedel? Det tycker jag är inkonsekvent, att allas pengar ska bidra till vinsten, men alla får inte ta del av den på något vis! En offentlig vård har ett ansvar mot hela befolkningen, som inte den privata har. Och om det startar upp privat vård i delar av länet som ex Umeå, vad blir då kvar till vården i inlandet och fjällen? Än om man skulle göra bättre prioriteringar i Landstinget, så blir det mindre pengar.
        Men detta är en fråga om värderingar och ideologi, jag anser att om vi betalar skatt till en gemensam vård skola och omsorg, så ska den också vara lika för alla, det blir den inte med ökad privatiseringar. Det finns det redan exempel på.
        Om man vill starta privata alternativ, ex om en vårdcentral hotas av nedläggning, om man vill ha en bra utformad arbetsplats att trivas på, och ge bra vård till patienterna, så går ju det att genomföra i företagsformer där vinsterna går tillbaka in i verksamheten!
        Jag har läst Maria Kristofferssons blogg, och ja, som sagt, det är fakta utifrån ideologi!
        Hela privatiseringsprocessen är en fråga utifrån ideologi.

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Det är klart att allt i grunden handlar om ideologi i grund och botten. Den ideologi man tror på grundar man ju på den verklighet man själv upplever.
          Sen får jag en känsla av att du inte helt har klart för dig hur vårdvals-systemet egentligen fungerar.
          Ingen kan hindra dig att lista dig på vilken vårdcentral du vill (inom landstinget, alltså västerbotten för din del) så det handlar inte om du FÅR lista dig, vårdcentralen FÅR INTE neka dig. Så jag förstår inte vad du menar att en privat mottagning inte är till för alla. Vi har dessutom visat i Hoting att det går att starta i glesbygd.
          Om det startas en vårdcentral i Umeå påverkar det inte inlandsvården det minsta, bara de andra vårdcentralerna i Umeå som tappar patienter för jag tror knappas att så många inlandsbor skulle lista sig på en Umeåvårdcentral – privat eller inte.
          Och återigen – när det gäller kvalitetskontroll så måste landstinget ha en fungerande kontroll av sina egna vårdcentraler så då kan det inte vara svårare att ha en kvalitetskontroll av de privata, eller kan det vara så att man inte klarar av kvalitetskontrollen av sitt eget – man kan ju misstänka det om man ser på hur man lyckas hålla sin budget.

  3. ivar

    Jag känner igen mig i en del saker som du skriver. Maktlösheten när man kör fast. Jag är en arbetsskygg samhällsparasit enligt dina nya Allianskamrater. När man närmar sig de 60 och man orkar inte kroppsligt med de yrken som man tidigare har jobbat med så erbjuds man inget annat än att vara gratis arbetare åt olika företag. När man har besökt sjukvården så har man fått höra att man är gammal och de kan inget göra för att hjälpa en. Har man nämnt att man är arbetslös så säger läkarna att man kan återkomma när man får ett jobb så ska de se vad de kan göra. AF kräver att man ska ha intyg på ens krämpor något som läkarna inte vill skriva ut. Och sedan så får man ofta höra i tidningar att man är en parasit och bara arbetsskygg. Det har funnits privata läkar- och tandläkarmottagningar i alla tider och det har fungerat bra som alternativ. Det är bra att massmedia visar på avarterna som har vuxit fram med den nya politiken som hyllar de som kan hugga för sig. Det är bra med konkurrens på lika villkor, det skapar sunda företag. Nu ska jag inte beklaga mig något mer utan vila så att jag orkar med gratisjobbet i morron.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Tack för inlägget. Du berör en sak som den här bloggen inte handlar om – reglerna i sjukförsäkringen och jag håller med- dom reglerna är inte bra och det måste gå att få till ett bättre system.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.