Maxade tankar

Kommunens ekonomi del3

I den 3e inlägget har jag gjort kurvor med ”nettokostnaden andel av skatteintäkterna” och ”soliditeten”. Båda anges i procent och det gäller som tidigare för perioden 2003-2013. Det första är är alltså ett mått om vi förbrukar mer pengar än vad vi har i skatteinkomster. Den ska ligga under 100% annars använder vi mer pengar än vad vi har och det skedde under 3 av dessa 10 år. Helst borde den väl ligga en liten bit under så att det finns nån marginal.

Soliditet är ett mått hur stabilt ett företag (eller kommun) kan anses vara eller med andra ord betalningsförmågan på lång sikt. Ett exempel är om man har en god soliditet finns chansen att få lägre ränta på ett lån eftersom långivaren/banken tar en lägre risk.  Målet för Vilhelmina är att det skall ligga över 67% vilket vi gör. Men att notera är att det en utförsbacke även här om man ser på de senaste 10 åren där det 2003 låg på 79%. Även om det inte är oroande just nu så kan man inte luta sig tillbaka lugnt, den nedåtgående trenden får inte fortsätta hur länge som helst.

Det som även ibland används i argumenteringen är likviditet som är betalningsförmågan på kort sikt eller med andra ord de pengar man har på bankkontot eller i kassakistan. Dom pengar man behöver för att klara räkningarna för stunden. Målet för kommunen är att den ska vara minst 30 miljoner vilket inte uppnåddes under 2013 då den låg under detta mål under 8 av årets månader. Men det är ett mått som säger mindre om styrningen av en kommun, det säger mer om hur ekonomiavdelningen hanterar räkningar och det vore inte alltför stort problem att låna upp pengarna för att fixa till den siffran även om det naturligtvis inte är att rekommendera.

blogg 3

9 kommentarer

  1. Ivar

    Något som jag funderar över är hur mycket som kommunen sparar på gatuunderhållet sedan det blev lagt på anbud. Har det blivit dyrare som vissa rykten säger eller blev det den vinst som det utlovades?

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Det är en fråga som jag inte kan svara på såhär direkt. Jag ska kolla om nån vet.
      Själv har jag en liknande fundering runt hemsjukvården som skulle vara ett nollsummespel.

  2. AR

    Hej Max.

    Funderar om likviditeten nån gång varit så pass låg att det varit risk för att man inte kunnat dom löpande räkningarna och/eller löner? När i så fall?

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Såvitt jag vet har det inte hänt. Däremot har det varit så att ekonomiavdelningen varit tvungen att planera hur man skickat ut räkningar och betalat kommunens räkning.

      • AR

        Altså nått åt hållet ”Måste skicka ut detta nu så jag får in pengar redan då och kan betala det innan vi kan betala lönerna…”? Känns som en svag kedja och att man inte har mycket att röra sig med då..? Men det kanske är så det är, har inte riktigt koll på kommunekonomi.

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Ungefär nått sånt, ungefär som det kan bli hemmavid, ”jag köper inte dom här byxorna idag utan väntar tills jag fått lön”.
          Problemet med kommunekonomin är väl att de (tjänstemän) som är satta att fatta beslut i den dagliga verksamheten inte riktig har koll på hur mycket pengar de har att röra sig med i varje stund. För oss i privatlivet kollar man ju bara i plånboken eller på bankkontot.

        • Åke Nilsson

          Alla företag och organisationer måste planera sin likviditet för att klara sina utbetalningar. Det är inget konstigt i det.
          Max, om du redovisar likviditeten så ser du att den minskade rejält under förra mandatperioden.

          • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

            Nä, det är inget märkvärdig med att man måste planera sin likviditet, vi är helt överens. Det gör man ju i sin privata ekonomi utan att man knappt tänker på den saken. Företagsekonomisk är det inte så smart att ha en för hög likviditet utan den ska vara lagom stor. Ligger den onödigt högt samtidigt som man har lånat pengar innebär det ju bara att vi betalar ränta på ett lån samtidigt som pengar ligger i kassakistan utan att göra nån nytta.
            Som jag skrev tidigare så säger likviditeten inte alltför mycket om den långsiktiga styrningen av kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.