Maxade tankar

Att välja – lätt eller svårt?

Det är inte lika lätt idag att välja parti som det var förr. Förr hade man högern som de med högre inkomst och mer utbildning röstade på. Liberala partier talade om frihet för individen. Bondeförbundet riktade sig till bönder. Socialdemokraterna var ett parti för arbetare medan vänstern var avhoppare från socialdemokraterna och mer revolutionärt inriktade. Det var lätt att placera in alla på en höger-vänsterskala och när man skulle välja parti kunde man enkelt utgå från sin egen sociala situation så hade man enkelt sorterat bort några partier så att man i bästa fall hade ett par partier att överväga.
Idag ser det annorlunda ut. Högern blev moderater som det nya arbetarpartiet. Bondeförbundet blev centern och liberalt. Folkpartiet blev – ja – folkpartiet. Socialdemokraterna fortsatt att kallla sig arbetarparti men har – enligt vad många anser – gått mot höger. Vänsterparitet har också gått mot höger och många tycker att det idag är mer likt det gamla socialdemokraterna, revolutionen är bortsopad. Dessutom har nya partier tillkommit. Kristen demokratisk samling har vuxit och är nu kristdemokrater med den religiösa biten borttagen. Vi har fått miljöparti, sverigedemokrater. I dörren till riksdagen står också feministisk initiativ, piratpartiet. Lokalt finns olika lokalt bildade partier, även i en del landsting finns speciella landstingspartier oftast av typen sjukvårdspartier.
Den klassiska höger-vänsterskalan går inte att använda och dessutom placeras olika partier in på den skalan på ett sådant sätt som de enskilda partierna inte känner igen och inte på det sätt som väljarna skulle placera in dem. Försök görs med nya former av skalor där den vanligaste är en två-axlig diagram med höger-vänster horisontellt och auktoritär-frihetlig på den lodräta skalan. Den ger kanske en något bättre bild men inte någon totalt bra bild heller.
Enligt min mening finns det idag två sätt att välja parti, om man vill lägga ner lite möda på det. Det ena är att man studerar alla partiers partiprogram/ideologi och sen väljer det man tycker verkar bäst. Sen håller man fast vi detta och söker endast information som bekräftar detta val. Det kräver en stor insatts i början men blir enklare i längden. Man kan då lätt säga att ”jag har hållit på med detta i 30 år och vet vad jag pratar om”.
Det andra sättet är att man hela tiden omvärderar sitt val, här får man utgå ifrån vad som faktiskt partierna gör, hur olika företrädare agerar osv. Genom livet skaffar man sig förhoppningsvis ny kunskap och erfarenhet som gör att den omvärdering kan se olika ut från en tid till en annan. Ett arbete som kräver mindre insats i börja men kräver att man funderar på sin inställning under större delen av livet. Man kan lätt då säga att ”jag har funderat så mycket på detta så jag vet vad jag pratar om”.
För min del började jag med första varianten där jag under ett arbete i gymnasiet gick igenom hur partiutvecklingen varit i Sverige. Sen har jag hållit fast i detta, bitvis var jag också mycket aktiv. En period funderade jag allvarligt på att söka tjänsten som SSUs ombudsman i länet. Men när jag flyttade från Vilhelmina gled jag ur det aktiva politiska arbetet. Väl hemma igen upptogs så småningom arbetet. Men under senare tiden när jag såg hur politiken fördes mer från insidan så blev jag mer fundersam och tveksam över mitt val. Det var många timmars funderingar innan jag – med en del uppmärksamhet – hoppade av partiet. Sen tog det ytterligare en tid och många timmars funderande innan jag kände att jag kanske skulle kunna bidra med något i lokalpolitiken och då hamnade jag i det parti där jag nu är. Ett parti där jag känner en annan stämning internt, till viss del i och för sig beroende på att det är ett mindre parti men det är inte hela sanningen, Det finns en mer välkomnande inställning som är svår att förklara i ord utan det är mer en känsla – och känslor är också viktiga i det politiska livet.

18 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Mycket klarsynt resonerat, anser jag.
    Allas samlade politiska insatser utgör det vi kallar demokrati.
    Själva grunden för den demokratiska processen vilar på att det finns en dynamik och rörlighet bland väljarna i allmänhet, men även en lyhördhet och prestigelöshet bland de som fått väljarnas förtroenden.
    Fixeringen vi partilinjerna och partilojaliteter verkar ju faktiskt i rakt motsatt riktning !
    Samtidigt skulle en fullständigt politisk otrohet göra styrningen betydligt svårare.

    Jag funderar rätt mycket på vad som hindrar oss från att stegvis driva demokratin mot en mer direkt form, med folkomröstningar i principiella frågor och beslut som har lång verkanshorisont.
    Vi klarar ju gubevars av att mata skattemyndigheten med data via IT och bankärenden likaså med hjälp av e-legitimation.
    Varför skulle vi som valberättigade medborgare då inte även kunna klara av att lära oss ett disciplinerat sätt att diskutera och resonera, samt att sedan var och en av oss ta ställning till summan av alla presenterade goda argument ?

    Ett steg mot denna vision är att vi börjar skapa ett forum för VIlhelminaborna att kunna ta del av hur den representativa demokratin arbetar och fungerar.
    KD-Vilhelmina vill börja skapa öppna KS-sammanträden, där varje kommuninnevånare ska kunna följa beslutsprocesserna betydligt intimare än vad som är möjligt idag.
    Jag tycker svaret man får från nuvarande majoritet, att man kan få ut justerade protokoll, är helt otillräckligt. Protokollen är så spartanskt skrivna att det är helt omöjligt att på distans bilda sig en tydlig översikt över enskilda frågor.

    Så småningom kanske även övriga nämnder kan börja öppnas för insyn och göra berednings- och beslutsprocesserna mer transparenta ?
    Och ju mer man vet och förstår som väljare, desto större benägenhet att delta mer direkt, tänker jag.

    Då kanske den bild du ger av gruppen som ägnar sig åt att försvara allt det egna partiet företar sig, kanske skulle kunna minska och övergå till att man blir mer deltagande och själv börjar styra istället för att låta sig styras ?

  2. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Att öppna upp insynen är et av de viktigaste demokratiska åtgärderna som behövs. Viss kan vi redan idag få ut en rad dokument från kommunen men det är ett fåtal som går in på kommunhuset och begär ut en handling. Det är heller inte helt lätt att veta vad man ska begära ut. Idag söker vi ju information på internet och jag ser inte heller nån orsak till att offentlig information skall lättare kunna sökas.
    Jag brukar ibland tänka på hur det var som musiker bara för ett par årtionden sedan. skulle man ha tag på en text till en sång letade man i timmar bland sina kassettband och skivor, hörde sig för hos sina vänner, försökte fånga den via inspelning från radion. Skulle man även ha ut ackord och melodi långa tider och spolade ram och tillbaka på ett band för att kunna plocka ut den via det man hörde. Idag blir man smått irriterad om man inte inom de närmaste minuterna hittar det på nätet efter en sökning. Jag förstår inte varför det ska vara svårare som kommunmedborgare att hitta information om den egna kommunen. Det skulle också kunna få den positiva effekten att förståelsen för en del beslut skulle kunna öka då man kan ta del av bakgrunden.
    Ibland blir jag lite fundersam att munkorgsstadgan eller enighetsresolutionen fortfarande delvis lever efter snart 100 år.

  3. Ewa Larsson

    Jag tror, rent allmänt, att det som en gång var en form av ”ideologi” för de stora partierna, har urholkats så mycket att det lägger grunden för nya partier. Drakarna har tappat mark i sin maktstruktur och skapar rädslor för maktförlorande om de tar oprövade vägar.
    S som en gång var ett ”arbetarpart” började tappa när man inte längre mäktar med att själv vara både arbetsgivare och samtidigt stå på arbetarens sida. När man inte tillåter arbetsgivare att vara just arbetsgivare och när de stora gigantiska systemen/försäkringarna urholkades/tömdes. M som en gång framstod som kalla och hårda arbetsgivarvänliga ser nu till arbetaren också. De behöver folk som jobbar för att få in pengar till systemen och drivna arbetsgivare att söka nya arbetsmarknader. Precis som du skriver så måste det finnas en viss samsyn för att hela staten ska fungera och att vi ska ha en trygg framtid. Sedan kan man ju fundera på vägen dit och idag ter den sig som att ”ideologier” verkar låsande när man lyssnar på dem. Man måste läsa in mer än bara det som sägs i debatter osv.

    Som jag ser det, så finns det därför en anledning till varför det skapas små kommunpartier l många kommuner. Det är inte bara i våra Västerbottniska kommuner detta sker och det måste bero på att man inte hittar en ideologi som stämmer in på hur kommunen ser ut eller på hur man kämpar i var sitt parti för att kunna driva igenom moderpartiernas politik. Man plockar helt enkelt upp det som ligger en närmast i sin egen kommun och det finns både risker och fördelar med det. Men det skulle nog behöva studeras närmare för att klargöra vad som kommer på framtiden med detta.

    För min egen del så har jag valt KD för att det finns utrymme för alla och en respekt för varandra. Sedan finns det väl alltid saker som jag måste fundera över, men det är värdegrunden i partiet som jag främst lutar mig mot.

    Inte helt lätt, som sagt, att vara väljare, med tanke på hur ideologierna och tiderna förändrats.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Partierna har förändrats och det är ju ett absolut måste att man följer med tiden i den utveckling som sker. Se. Tror jag att de flesta som väljer inte lagt ner mycket tid på att sätta sig in i vad olika partier verkligen står för ut de lyssnar i båsta fall på debatter och gör sitt val utifrån vad media skriver och vad bekanta talar om.

  4. Lennart Fjellman

    Som jag ser det så måste man även se till hur partierna lierar sig och kan komma att liera sig. I dagens läge tycker jag att en röst på socialdemokraterna är en röst Fi och mp, några som jag inte hyser några sympatier för….

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt att man på något sätt måste väga in det i bedömningen också.

      • Lennart Fjellman

        Det är ju bara att titta på KDs partiledare igår som I början på programmet blev ordentligt grillad av programledarna om varför det hade blivit färre vårdplatser då dom gick till val (egen anm: och van pga en allians) på att dom skulle få (eller försöka/vilja/verka för som det brukar heta) till fler vårdplatser.
        Gissar att det var ett fråga som dom offrade bort för att få igenom nått annat. Om man då tar denna teori och applicerar den på framtiden kan man fråga sig…. vad kommer sossarna att offra för valfråga och vad kommer Fi och MP att driva igenom….

        Samma frågeställning går ju förstås att applicera på alliansen men deras individuella frågor är för mig inte fullt så extrema som en del av Fi och MPs.

        • €dor

          Vad har du fått det ifrån, att Fi kommer in i riksdan? Senaste undersökningen visade på några procent. Under tre i alla fall. Fi kommer inte in. Sd ökar till 12-13 p g a Reinfeldts utspel, vilket är planerat. För vem vågar gå emot invandringen eller rättare sagt flyktingpolitiken och bli kallade rasister förutom Sd som lever på det. Det är ju också en stor skillnad på invandring utan en organisation bakom och en invandring där ett lands organisation f n kostar ungefär 50 miljarder löpande plus indexreglerad. Om tio år ligger den på 100 miljarder o s v. Fortsätter de å kriga försvinner hela den svenska budgeten dit. Valfläsket välfärden i en tom bubbla.

          • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

            Det känns väl osannolikt att FI kommer in i riksdan som det ser ut just nu. Men sen är det ju precis som Lennart säger att inget parti kommer att få egen majoritet utan oavsett vilken sida som vinner så kommer det att krävas flera partier. Är man flera kommer det alltid att krävas förhandlingar och vissa frågor får ett parti igenom och vissa frågor får man inte igenom. Man får rösta på det parti som man tycker drar åt det håll man själv tycker.

  5. €dor

    Hej Maxen! Ett litet parti kan visst ha sin fördelar, men att styra Sverige liknar mera en Sweizerost. Det blir mera hål än en en fast kropp.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Fast frågan handlar ju om hur man kan välja ett parti så att man tror det blir så lite hål i osten som möjligt.

  6. Leena Berggren

    Hej Max!
    Valet är svårt, när handlingsprogrammen beskriver viljor utan konkreta lösningar och handlingsplaner. Som väljare vill jag se en handlingsplan för hur man ska motverka arbetslöshet och utflyttning. Det skulle vara intressant läsning. Kunde man få riksdag och regering att decentralisera statliga verksamheter till Vilhelmina? T ex skogs- och naturvårdsutbildningar. Vi har ett väl utbyggt fiberkabelnät, som borde intressera marketingföretag. Vilka? – Kanske ett uppdrag för ansvarig på Näringsenheten.
    Och hur tänker man för att förbättra vår infrastruktur?- som är ett måste.
    Att ta sig upp till fjälldalarna per bil är en skakande upplevelse. Husbilarna blir allt fler och det ställer krav på vägstandard om vi vill behålla turismen. Jag skulle vilja avsätta en ansvarig kommunal tjänsteman till att jaga trafikverk och regering dagarna i ända för en förbättring.
    Vård, skola och omsorg är ett kommunalt ansvar som jag förutsätter de tar på bästa tänkbara sätt.
    Till det här krävs pengar och var ska vi ta dem ifrån? – skulle säkert bli svaret om jag frågar en politiker. Och det är just den förmågan en politiker ska ha – att kunna skaka fram pengar till det som behövs och är nödvändigt. Har du den förmågan Max? 😉 Ett alternativ kunde måhända vara att ta betalt för den vattenkraft vi levererar.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Utgångspunkten för mitt inlägg är hur man väljer ur ett ideologiskt perspektiv. Men du beskriver väldigt bra det mer vanliga sättet att fundera. Man tänker mer på rent sakfrågor. Målet för alla partier är att medborgarna/vi ska kunna få ett bra liv medan ideologin mer beskriver vägen dit. Du skriver om att politiker ska kunna skaka fram pengar, nej den förmågan har inte jag och knappast nån annan enskild politiker heller. En inkomst är skatterna och bästa sättet att öka skatter (och minska utgifter) är att folk har arbete och arbete är det olika företag som skapar, däremot har kommunen uppgift att stötta så att företagande är möjligt – naturligtvis utifrån dom begränsningar som finns i kommunallagen som den är skriven idag.

      • Leena Berggren

        De politiska allianserna urholkar partiideologierna. En röst på ett alliansparti är lika med en röst på det parti som har majoritet inom alliansen. Det har vi ju åtta års erfarenhet av, eller hur?
        Och vad gäller politikers förmåga, så visst finns det de som har mer förmåga än andra och kan vända nedåtgående trender till uppåtgående.
        Här är ett bra exempel : http://www.fokus.se/2007/12/arets-svensk-sven-erik-bucht/

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Nej, jag tror inte alls att allianser urholkar ideologierna, inte i det interna partiarbetet. Men inget parti kan idag klara sig utan att vara i en allians och det är självklart att man då måste förhandla med varandra om vad som är möjligt att komma överens om. Men det som händer är kanske att för dem som inte är insatta i politiken kan den ideologiska riktning som ett parti ha bli otydligare.
          Sen var artikeln du skickade intressant eftersom den bekräftade det som jag skrivit om. På lokal nivå är personen viktigare än ideologin vilken man tydligt påpekar i artikeln

  7. Bert-Rune Wibrell

    Har också funderat med partigränser,lokalpolitik, i dagens läge handlar det inte om ideologi,utan om hur man skall kunna dra ner på kostnader utan att få folket emot sig.Jag tror att man måste samarbeta över partigränserna,varför inte bilda ett byaråd utan stadgar,enbart med handuppräckning,det är ju så en demokrati fungerar.Men jag är ju ingen politiker,utan den lilla människan vars röst ni skall ta till vara på för att uppnå era egna syften.Men de styrande och folket har ju aldrig samma uppfattning.Är det inte konstigt.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Så länge vi har en krympande befolkning och mindre folk som arbetar så måste man dra ner på kostnader. Det är inte konstigare än man har rent privat. Jobbar jag mindre så har jag mindre lön och måste göra av med mindre pengar. Jag håller med att samarbete behövs. Men då måste viljan till det finnas där man inte ser politiken som ett sätt att få makt, inte där man tror att det är något man ska vinna (eller nån förlora) utan att man har uppdrag som ska stötta kommunens innevånare. Som kommuninnevånare måste man också se att alla kan inte få allt utan vår gemensamma kassa ska användas å effektivaste sätt, men det är där som skillnaderna finns, olika partier och personer har olika ide om vad som är effektivaste sätt.
      Men pratar vi strikt om lokalpolitik tycker jag det är viktigare att rösta på de personer som man tror är rätt och som har förmågan att samarbeta än att man röstar på ett parti man fått till sig med modermjölken och sen aldrig ifrågasatt.

  8. Kristofer

    Göteborgs universitet frågar i en enkät vad jag tycker definierar höger och vänster. Jag skissade lite på ett svar och det blev så här. En del uppfattar det som ”trolligt”, men jag upplever det som ett rätt genuint svar. Ibland är verkligheten som ett troll.

    Vänster:
    Vänster kan handla om ökad statlig styrning, minskat privat ägande och ökade skatter, men är naturligtvis begrepp som utan vision och sammanhang är helt meningslösa. Vänster kan paradoxalt betyda att man är antingen nationalsocialist eller vill upplösa nationalstaten, och i bägge fallen är man villig att kasta gatstenar för att bevisa att man har rätt. Många vänstersympatisörer tror (hoppas?) på världens undergång medels klimatkatastrof och lider ofta av klimatångest.

    Ofta förstår man inte hur Internet, det moderna samhällets nervsystem, fungerar och är fientligt inställd till kopiering i olika former.

    Höger:
    Höger kan paradoxalt innebära både att man är konservativ och vill att framgångsrika bolagsstyrelser ska bestämma lagarna i landet eller att man är liberal och vill ha minskad statlig styrning över främst droger och horor. Höger kan betyda att man vill ha en stark monarki eller att man vill avskaffa monarkin eller att man är för ett starkt försvar eller vill avskaffa försvaret.
    Många högersympatisörer hoppas på världens undergång och att Jesus har valt just dem att regera i askan som finns kvar. Många vänstersympatisörer anser att högerfolk är invandrarfientliga per definition. Många invandrarfientliga nationalsocialister anser att vänstern är sämre än invandring.

    Ofta förstår man inte hur Internet, det moderna samhällets nervsystem, fungerar och är fientligt inställd till kopiering i olika former.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.