Maxade tankar

Höger eller vänster.

I tidigare blogginlägg skrev jag att den klassiska höger-vänsterskalan inom politiken inte ger en speciellt bra bild hur partierna placerar sig i förhållande till varandra med den är ändå den mest använda. Den används också i debatten för att försöka skrämma folk från att rösta på andra partier.

För några dagar sedan skrevs ett inlägg på sossebloggen med rubriken ”Rena lögner och förvridna fakta”. Man pratar om ”hur vissa personer kan ändra uppfattning från typisk gråsosse till höger om moderaterna” och ”Den största budget avvikelsen som funnits står en tidigare revision för”.

Men den rubriken skulle man ju vänta sig att man själv var lite mer noggrann att ha rätt fakta men det var inte mycket som är stämde.

Först, en revision står aldrig för en budgetavvikelse, en revision granskar bara det som hänt av sittande nämnder.

Sen undrar jag vilket parti som gråsossen bytt till? I bilden nedan kan man se hur vi väljare placerar in olika partier. Jag hittar inget parti till höger om moderaterna.

Två aktuella partier saknas i diagrammet, FI placerades snittmässigt på 25 2006 och 27 2010. PP placerades på 48 i snitt 2010.

höger vänster partiKälla: Statistiska centralbyrån ”Åttapartivalet, Allmänna valen valundersökningen”  http://www.scb.se/statistik/_publikationer/ME0106_2010A01_BR_ME05BR1101.pdf

 

2 kommentarer

  1. Åke Nilsson

    Max, det som menades med kommentaren om revisionens budgetavvikelse var hur revisionen hanterat sin egen budget.
    har du kollat på det?

  2. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Nej, dom siffrorna har jag inte tillgång till men misstänker att du avser det som orsakade att en tidigare ordförande i revisionen avgift pga den utskällning som han då fick.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.