Maxade tankar

Samarbete kommun-landsting?

I denna blogg tänker jag kommentera den uttalande som gjorts gemensamt av Åke Nilsson och Peter Olofsson. Det finns en del saker att tillägga, kommentera samt exempel på rena felaktigheter att rätta till. Man berättar om ”kontraktet” om sjukstugemodellen mellan kommun och landsting men man glömmer bort att säga att det bara gäller om S vinner i respektive kommun, i landstinget och i riksdagsvalet!
Glesbygdsmedicin och telemedicin är helt riktigt något som vi ska värna om och utveckla. Att det är världsunikt vet jag inte riktigt om jag kan hålla med om. I Västerbotten har man jobbat med det i ca 20 års tid och mest har det drivits av lokala personer på olika vårdcentraler. Från början i Tärnaby och senare Storuman. För ca 6 år sedan när jag höll på med ultraljud av hjärta på distans fick jag besök av en professor från Canada som berättade att man där använde en hel del distansteknik då det är bitvis mycket glesbefolkat. Likaså jobbas det i Skotska regioner. Men Västerbotten har alla möjligheter att vara del av denna utveckling. Som ett gott exempel berättar man om Slussfors virtuella vårdrum. Däremot tar man två exempel med att beställa mediciner eller kolla blodtryck vilket i båda fallen inte behövs ett virtuellt vårdrum överhuvudtaget. Många har numera egen blodtrycksmätare och telefon har de flesta. Men jag förstår att man kanske väljer dåliga exempel när man inte har sakkunskapen. I rummet kan man också få hjälp med provtagning av hemtjänstpersonal (som man knappast kan kalla för virtuella) men det jag undrar över vem som betalar deras arbetstid – det finns en uppenbar risk att kostnader i smyg överförs på kommunerna.
Sen tar man upp problemet med att få tag på kompetens. Min enkla fråga blir varför man inte jobbat med det tidigare. Att man måste ersätta läkare som går i personal kan knappast komma som en överraskning. I Vilhelmina har vi under de senaste årtiondena haft flera AT- och ST-läkare. Varför har man inte lyckats fånga nån så att de stannat kvar? Det gäller betydligt fler än undertecknad. Vi minns (kanske) landstingets hårdnackade motstånd mot att sjuksköterskorna skulle få en dräglig ingångslön. Här är det nog svårt för sittande majoritet att ge en bra förklaring varför man gjort som man gjort. Resultatet kan vi nog ta del av lite till mans.
Sen tar man upp frågan om hälsovalet. Man hävdar att ingen skulle vara intresserad av att starta vårdcentral i inlandet. Det blir nästan löjligt lätt att motbevisa det. Då säger jag bara – Nya Närvården i Hoting! Hotingsområdet som till storleken är på 1/4 av Vilhelmina.  På 3 år har man fått 3-dubbla antalet anställda, det finns 3 mottagningar, budgeten gå ihop (till skillnad mot landstingets vårdcentral som gör mångmiljonförlust) och patient-omdömet ligger i topp. Vi ligger ungefär lika högt över riksgenomsnittet som Vilhelmina ligger under! Vi har heller inga problem med kompetensen. Alla tjänster är tillsatta!
Man hävdar också – vilket är fullständigt felaktigt – att om en ny vårdcentral startas i en stad så får glesbygden mindre pengar. Detta är en ren lögn! Ersättning till en vårdcentral baseras på antal patienter som är skrivna på en vårdcentral. Så länge som inte ett antal Vilhelminabor skriver sig på en vårdcentral i t ex Umeå påverkas inte Vilhelminas budget det minsta. Jag har skrivit det tidigare men fortfarande upprepar man det. Möjligen har man inte förstått det och det skulle förklara det jag skrev i förra bloggen att jag inte kunde få fram siffrorna på hur budget och ersättning fördelas mellan sjukstugorna. I så fall bryter man alltså mot sina egna regler enligt hälsovalet och man bryter i så fall även mot lagen om vårdval!
Att samarbeta mellan kommun och landsting är för mig självklart så länge man inte vältrar över kostnader på kommunen fast jag är rädd att så sker, jag hoppas att jag har fel där.

12 kommentarer

  1. ronny thellbro

    Mycket upplysande Max! Dålig sakkunskap påvisar du det vara. Kan det också vara så cyniskt att man förutsätter lika dålig sakkunskap från läsarna och tror att uttalandet ska genera i politiska poäng?

  2. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Så här i valtider får man väl utgå ifrån att man med varje skrivelse tror sig vinna röster. Men det är alltid ett tveeggat svärd. Blir man påvisad att fara med osanning så kan det slå tillbaka. Det gäller förstås även min skrivning men jag tror man får mycket svårt att komma med motbevisande fakta. Jag har ju ändå en (viss?) sakkunskap i ämnet.

  3. Maria Kristoffersson

    Bra, att de säger sanningen och sprider kunskapen. Behövs då jag hörde alla lögner S spred i lördags på torget utanför ICA.

    • Åke Nilsson

      Maria, menar du på allvar att jag och Peter Olofsson stod och ljög på torget? Är du rätt person att värdera våra åsikter?

      • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

        Jag undrar om det inte är bättre att du ställer frågan i hennes blogg. Jag tror inte Maria är in och läser diskussionen på min blogg så ofta.

        • Åke Nilsson

          Jag ställer frågan där den finns. Jag har ställt samma fråga i hennes blogg men hon har inte svarat. Ni är trots allt allianskompisar som driver samma fråga.

          • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

            Jodå, det är helt ok att ställa frågan här, jag censurerar inte, men jag tror inte att hon är in hit och läser kommentarer, inte alltför ofta i alla fall. Chansen är nog mycket större att du träffar henne än att jag gör det annars kan du ju alltid skicka ett mejl till henne om det känns viktigt för dig att få ett svar.

  4. Pingback: Har du inte läst MAx? | Maria Kristoffersson, Vilhelmina

  5. Göran Jonzon

    Det här är fördelen med nytillkomna medlemmar som bär med sig gedigna kunskaper om den vardag de själva lever och verkar i.
    Vi har i Vilhelminas kristdemokratiska lokalavdelning haft turen att få ett stort antal nya medlemmar som inte snubblar på de halvsäanningar eller rena falsarier som sprids av våra politiska antagonister så här strax innan valet.
    Och fler är på på väg in !
    Det ser mycket lovande ut för den vision om en ny fungerande demokratisk ordning i vårt fullmäktige liksom i den ofentliga debatten.
    I samma grad försvåras den falska propagandan från sossar som inte tar de faktiska förhållandena på särskilt stort allvar.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Och det är roligt att vara med i ett gäng där ens specialkunskaper efterfrågas.

  6. Pingback: Läs Max Fredrikssons blogg | I min lilla värld…

  7. Pingback: Vanessa Smith

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.