Maxade tankar

Samverkan. forts.

Skrev en blogg går om samverkan mellan landsting och kommunen som jag nu fått en del kritik så jag kände att jag blev tvungen att göra en komplettering idag.

Kicki Norman hävdar att det är fel att samverkansavtalet endast gäller vid valvinst för s. Om man läser noga ser man att det handlade om ”Kontraktet för sjukstugemodellen”  och det har jag hämtat från sossarnas egna blogg 140405, länk Här

Jag citerar: ”Förutsatt att vi efter valet får förtroendet att leda berörda kommuner, Västerbottens läns landsting samt Sveriges regering, förbinder vi oss under mandatperioden vid att…..osv”

Ganska tydlig skrivning om vad som gäller i mina ögon.

Som nästa punkt handlar det om att jag ifrågasätter vad landstinget hitintills gjort för att säkra kompetenstillgången, dvs värva utbildad personal. Det är inte så konstigt att man ställer frågan. Har man haft makten så döms man utefter vad man tidigare åstadkommit och en naturlig fråga blir ju vad som skiljer mellan det man tidigare gjort och det man säger sig vilja göra. Det är självklart enklare att sitta som opposition och berätta vad man vill göra om man har inte en massa negativt i bagaget. Inför valet 2006 (alltså innan jag var aktiv politiskt) skrev jag till samtliga företrädare för landstinget partier med frågan hur man tänkt bemanna vårdcentralerna, främst då på läkare. Från s dåvarande landstingsråd Levi Bergström fick jag inte ens ett svar! Med KDs företrädare Birgitta Nordvall hade jag en längre intressant mejlväxling. Så stort var intresset då att diskutera bemanning med en påtänkt läkare! Så småningom fick jag kontakt med annan s-politiker men det var efter flera mejl.

Sen kom frågan om privata alternativ. Återigen, vi har i Hoting visat att det går och att det går bra. Att det på något sätt skulle kunna vara negativt i Vilhelmina det resonemanget kan jag inte förstå, vi står för ett positivt exempel. Det är helt riktigt att om man skulle få en ny vårdutförare i Vilhelmina så skulle pengar överföras från sjukstugan till det andra alternativet. Men då får man ju anpassa sjukans lokaler, personal mm till det aktuella företaget. Så gör man i alla företag och det gäller även för offentlig verksamhet. Det vore ingen risk att personal skulle bli arbetslös men man kanske finge byta arbetsgivare. Min erfarenhet från Jämtland är att vi idag har en mycket bättre arbetsgivare än vad landstinget var. Att anpassa lokaler kan heller inte vara något större problem eftersom man från s berättat hur duktiga man är och varit i att anpassa övriga lokaler inom kommunen.

Sen att jag la ut en kommentar från Maria K. tja – jag har ingen vana att censurera andra än i yttersta undantagsfall och då är det grova övertramp. Var och en står för sina åsikter och jag var inte på ICA-torget annat än att jag gick förbi där så jag kan inte bedöma vad som sas där. Uppförandekoden kommer ju som ett argument som ett brev på posten (om nu brev kommer med posten längre) men ska man vara extremt petig och läsa skrivningen i denna så gäller den inte, den kan ni läsa i sin helhet i ett tidigare av mina blogginlägg

13 kommentarer

  1. Kristina Norman

    Nej du Max . Nu har du tolkat helt fel!
    Vad jag skriver är:
    ”Men ..jag tycker nog att han gör en liten miss när han påpekar att samverkansavtalet mellan Vilhelmina kommun och Landstinget endast skulle gälla om socialdemokraterna vinner valet…?
    För det första så kan ju inte någon göra ett avtal som gäller någon annan än dom själva, och i det här fallet har ju alliansen både inom kommun och landsting ställt sig på en ytterligt avig sida. Hur det ska fungera om dom kommer till makten är det i dagsläget ingen som riktigt vet.
    För det andra…. Eftersom det inte går att få rediga svar från alliansens sida beträffande hur dom tänker finansiera det hela. Men med socialdemokraterna vet man att det finns ett färdigt avtal för att säkra vården i alla delar av Västerbotten.
    Sen försöker Max slå författarna till debattartikeln på fingrarna med att lyfta fram ”felaktiga exempel” ifråga om hur det virtuella rummet skulle kunna användas…???”

  2. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Återigen, det är kontraktet det handlar om inte något samverkansavtal. Så då menar du alltså att om s vinner i landstinget och alliansen i Vilhelmina så är det fritt fram att lägga ner avdelningen här? Det är ju faktiskt vad kontraktet kan tolkas till.
    Sen skrev jag faktiskt inte ”felaktiga exempel” jag skrev ”dåliga exempel”. I dom exemplen man tog upp behövs överhuvudtaget inget virtuellt vårdrum.

    Det gäller att läsa lite mer noggrant vad jag skriver och inte försöka ändra mina ord.

      • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

        Då får du förklara vad jag omformulerat eller vad jag ändrat, i så fall har jag missat något.

        • Kristina Norman

          Här är skrivningen

          ”Kicki Norman hävdar att det är fel att samverkansavtalet endast gäller vid valvinst för s. Om man läser noga ser man att det handlade om ”Kontraktet för sjukstugemodellen” och det har jag hämtat från sossarnas egna blogg 140405, länk Här”

          Du får läsa vad jag skrivit igen.

          • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

            OK, du skrev att det är ”en liten miss” och jag använde ordet ”fel”. Du har rätt att jag bytte ut ord där.

  3. Kristina Norman

    Möjligen kan jag anklagas för att ha varit en smula otydlig. Vad jag menar är att du tydliggjort att avtalet inte skulle gälla om en allians tar över. Och vad får väljarna då? Det är det ingen som vet i dagsläget eftersom Alliansen inte kan redogöra för varken vilken budget som skulle gälla eller hur man ska organisera det hela fullt ut.
    Medan vi har ett tydligt och klart avtal som kommer att gälla om socialdemokraterna får majoritet.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Liksom att avtalet inte gäller om s inte får egen majoritet utan blir tvungen att samverka med V och MP eftersom dessa inte alls har varit med och undertecknat kontraktet.

      • Åke Nilsson

        Vilhelmina kommun och landstinget har redan ett samverkansavtal ang gemensam vårdavdelning.

        Vi är redan på väg att förverkliga samverkansavtalet i Vilhelmina.
        Min fråga till dig Max är: Om ni vinner valet i Vilhelmina kommer ni då att säga upp avtalet och lägga ner den gemensamma vårdavdelningen och säga upp avtalet ang Distriktssköterskemottagningarna i fjället?

        • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

          Återigen. Jag har inte skrivit om något samverkansavtal. Jag kommenterade ”kontraktet”.
          När det gäller din fråga så har jag inget svar eftersom jag inte jobbar direkt med landstingspolitiken. I KD är det så att var och en bidrar med sin bit av kunskap, vi förutsätter inte att nån enskild ska kunna allt. För vår del måste du ställa frågan till Jonny Kärkkäinen som är den som sitter i landstinget och även kandiderar till en ny period. Min del i sjukvårdspolitiken är att jag bidrar med ren sakkunskap utifrån min profession när man så önskar.

          • Åke Nilsson

            Max, jag frågar dig i egenskap av kommunpolitiker. Du står på KD lista i kommunen. Tänker ni i kommunen säga upp avtalet med landstinget om ni vinner valet?

          • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

            Återigen så är KD inget parti där alla förväntas kunna ge svar på alla frågor. Vi diskuterar med varandra först. Nån diskussion om avdelningens vara eller inte vara har jag inte deltagit i. Utifrån min profession så är jag van att jobba på avdelningar som har gemensamma patienter kommun och landsting och det fungerar bra. Gemensamma avdelningar får dock inte bli nån sak man inför bara pga av ideologiska skäl utan dom ska man ha där det verkligen ger samordningsvinster.

  4. Kristina Norman

    Om så skulle vara så är jag övertygad om att vi kan komma fram till en lösning. Mp och V är lika måna som S om att få en samverkanslösning som innebär likvärdig vård i hela länet till stånd.

    Det borde alliansen också vara, men det är jag inte lika säker på, sett till hur man har agerat hitintills.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.