Maxade tankar

Allhelgona eller halloween?

Innan vi flyttade hem till Vilhelmina från Umeå så försökte olika krafter att införa Halloween ett par år men det blev ingen succe då. Alla orange saker blev mindre och mindre i affärerna de kommande åren. Folk var inte så intresserade av att importera den kommersialiserade amerikanska traditionen utan ville hellre behålla vår inhemska svenska tradition av att minnas våra bortgångna anhöriga.

I år har det varit enormt intensivt med olika hallowenprogram, zombier, hur man sminkar sig, bakverk mm mm. Tidningarna har artikel på artikel. Prylar till försäljning finns i alla butiker.

Jag har inga problem vad var och en vill göra av helgen. Man kan få ha sina egna maskeradpartyn. Men det jag inte förstå är varför man ska pådyvla den traditionen på oss som vill behålla stillhetens och eftertankens helg. Jag vill inte att nån ska knacka på dörren med ”bus eller godis”! Det får man sköta internt i de familjer som accepterar det. Speciellt känns det just nu, bara två månader sedan min far gick bort. Jag och mina barn har tänt ljus å kyrkogården och stilla sett alla ljus som lyser runt gravarna, låt oss få ha vår helg i lugn och ro.

11 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Allting tycks mig bli allt mer hysteriskt och nervöst.
    Tystnad som för mig känns behaglig verkar skrämma allt fler.
    Jag minns Anita och Televinken som det barnprogram som tillät mycket tankepaueser och där finurligheter och mångtydningar tilläts ta plats och växa i åskådarnas små hjärnor.
    Numera består barnprogram mest av nerväst gapande och skrikande, där man antas vara rolig bara man sätter en kastrull på huvudet och sprattlar lite.
    Vuxenunderhållningen inrymmer numera det obligatoriska ”festandet” vilket är en mindre subtil omskrivning av fylla och där underlivshumorn tar allt större plats.
    Kyrkogårdarna får heller inte vara ifred utan utsätts för idoittest i form av kullstjälpningskontroller av alla grifter. Livet får inte längre ta plats utan allt ska vara planmässigt och säkerhetskontrollerat.
    Sorgen betraktas som ett patologiskt tillstånd och botas med antidepressiva.
    Snart finns inte plats för anomalier heller.
    Jag är så glad att jag numera bor i skogen dit inga arbetarskyddsombud vågar förirra sig.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Vi svenskar lär vara ett av de folk som är lättast att få att hak p nya saker, vare det gäller nya bantningsideer, ny teknik eller nya vanor. Vi verkar hela tiden tro att allt nytt är bättre än det gamla, helt utan reflektioner. Eller kan det vara så att vi håller på att bli gamla som tycker att allt var bättre förr eller så håller vi på att bli gamla och förståndigare.

      • Göran Jonzon

        Jag har aldrig haft det bättre än nu, så för egen del ska jag inte klaga.
        Men att ungdomar blir allt senare i sin mognadsprocess och andel vuxna som aldrig tycks mogna blir allt större, går nog inte att ta miste på.
        Att skoltiden inte längre utnyttjas till att lära sig det nödvändigaste kan man knappast skylla systemet, samhället, kommunen eller skolan för.
        Däremot hur föräldrar väljer att vara föräldrar !

  2. Kenneth Hellberg

    Halloween är en gammal tradition som härstammar från Irland och delvis från Skottland, en detalj som har försvunnit var att om en urgröpt pumpa placerades utanför ditt hus så betydde det att man firade halloween, saknades den så skulle man respektera att det inte firades och lämnas ifred.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Att det är en Irlänsk tradition från början visste jag men inte pumpans betydelse. Tänk om det kunde fungera så här också. Nu är det bara en kommersiellt jippo.

  3. Camilla Stenlund

    Den keltiska folktron firade Samhain denna helg då skördesäsongen var över och denna natt sades osaliga andar flyga omkring. Det gillade inte den katolska kyrkan som försökte täcka över denna helg som ansågs hednisk med en egen som handlade om att hedra de döda och var mer stillsam och i linje med kyrkans önskemål. Svenska kyrkan som är protestantisk har kvar denna enda katolska helg. Irländska emigranter tog samhain till usa och där bidde det en godisfrosande utklädningsfest som vi importerat med hjälp av handeln som får sälja godis en helg till. Så jag har svårt att uppröras av att ett katolskt försök att kväsa folktro har fått en backlash och kommit tillbaka starkt iofs i annan form.

    Tyvärr hamnar båda dessa helger samtidigt i år vilket den inte alltid gör då den stillsamma katolska helgen kan dyka upp ända fram till 6 nov medan godisspöken alltid dyker alltid upp 31 okt. Kanske kan den protestantiska svenska kyrkan sätta ett datum på sin sista katolska helg som inte krockar med 31 okt så slipper det bli knas. Jag tycker dock att det vore schysst att bara knacka dörr på ställen där det pyntats halloweenigt så slipper de som inte vill fira på det viset få besök av monster.

    Tror det finns plats både för eftertanke, att minnas de vi förlorat och ha en busig knasig helg. I Mexiko firas de dödas dag med picknick på gravarna där man häller ner dricka ner till graven så de döda kan vara med på festen och har tex dekorerade döskallar i socker vilket både är en minneshögtid för de som förlorats oss och en knasbusig dag.

    Sorg hanterar vi alla på olika sätt och jag tror att flera av de jag saknar här på jorden skulle uppskatta en busig minnesfest lika, om inte mer, än en stillsam med tända ljus. Vi behöver båda och för mig är det inte antingen eller.

    Att vara öppen för nya ideer är viktigt för mig det kännetecknar ett rörligt sinne och förmåga att se saker ur flera synvinklar. Det betyder dock inte att köpa allt med hull och hår – en viktig ingrediens är källkritik och det är väl det enda som jag kan se som en oroande tendens bland unga vuxna – vikten av att värdera källor och förhålla sig till dem. Men det är en helt annan fråga…

  4. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Ja, precis som du säger så finns olika sätt att hedra och minnas våra avlidna. Den som vill ha en mer busig fest må få ha det på det viset men jag vill kunna ha möjligheten att välja själv hur just jag vill fira helgen. För min del tilltalar ett kommersiellt jippo inte mig.

  5. Gunder Lindgren

    Hej Camilla och tack för upplysningen om både Halloween och allhelgonahelgen.
    Att den helgen var ursprungligen katolsk visste jag inte. Ej heller att pumpan var ett signalsystem till de besökande. Men jag är i ålder mitt i mellan Max och Göran, så det är en sur gammal gubbe som skriver.
    Jag har väl börjat bli gammal men jag finner inget som helst underhållningsvärde i ex.vis Big Brother eller andra liknande program. Sedan att det finns personer som med stort intresse följer dessa program störs jag inte av.
    Märkligt att så fort det kommer en ny sed/tradition till Sverige så ska den genomkommersieras till den milda grad att åtminstone jag blir trött.
    Kenneth H hade en gott förslag till hur Halloween skulle kunna firas. Låt pumpan bli det signalsystem det var ursprungligen. Så kan båda traditionerna existera parallellt och inte det ena förtar det andra.
    Jag anser att gamla traditioner bör bevaras men då inte till förbannelse kommersiellas. Att kyrkan övertagit och förklarat andra s.k. hedniska helger som sina finns det bevis från Norden. Julen är ett sådant exempel och även påsken och visst, julen är kommersens högtid likväl som påsken. Nu har vi vant oss avseende julen men jag minns då det var förbjudet med danstillställningar på annandag jul men nu är det glömt, alla roar sig allt vad de hinner under annandag jul.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      och vi får ju inte glömma hur långfredagen skulle vara, långsam och sorgsen musik på radion och absolut inga utsvävningar av det allra minsta slag.

  6. Kenneth Hellberg

    ”Día de los muertos” (De dödas dag) som firas i Mexiko kan jag tycka är häftigt, där dukar man upp till fest på kyrkogårdarna för att fira med sina bortgångna släktingar och vänner 🙂

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Jo, det skulle jag också kunna tycka men en annan helg än allhelgona, dessutom skulle det inte kännas på roligt att ha garden-party på kyrkogården mitt i snön. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.