Fönstertankar

Hunden Gimli och jag har varit ute på en långpromenad. När vi går tillsammans så minns jag de hundar jag haft tidigare och alla oändliga timmar vi promenerat tillsammans. Snön knarrar under skorna och himlen välver sig djupblå över oss. Överallt är det vackert smyckat och livet känns väldigt skönt. Dessa stunder är mörkblå pärlor i mitt livs halsband.

Det ser så ombonat ut överallt, jag njuter av att betrakta alla vackra julscenerier. Men så passerarar jag ett kvarter med nybyggda hus. Många av husen har höga fönster från golv till tak och helt plötsligt ser jag utifrån vägen rakt genom hallen och ända in i badrummet. Nu vet jag att de har svarta handdukar i det huset minsann. Jag börjar fundera lite över dessa höga fönster; många har ju satt upp självhäftande plastdekor eller lamellgardiner, men några har helt öppet. Vänjer man sig vid detta att det är full insyn i huset, i många fall insyn rakt genom huset och ända ut på baksidan?

Jag tror inte att jag skulle klara av att ha det så, alltför ofta travar jag omkring lite väl avslappat klädd och har det lite för stökigt omkring mig. Hade jag stora härliga fönster överallt så skulle jag nog ha meter och meter av gardiner att dra för och då tappar ju fönstren lite av sin mening.

Vi har absolut ingen insyn mot gatan i vårt hus. Baksidan där vi har större fönster är också väldigt insynsskyddad. I sovrummet har jag träpersienner, långa gardiner och dessutom svarta gardiner som jag drar för över natten. Tidigare tänkte jag att det var ljuset jag ville skärma av, och jag kämpar alltid efter att mörklägga rummet när jag sover annanstans än hemma. Men, när jag tänker efter, i sovrummet i stugan har jag inga gardiner överhuvudtaget och jag älskar att se stjärnorna på himlen om jag vaknar till på natten. Sovrummet ligger på andra våningen så där kan ingen titta in. Troligen är det alltså för att förhindra insyn som jag drar för gardinerna. Där ser man, alltid lär man sig något nytt om sig själv!
Vårt härliga fönster i stugan, jag längtar efter att få åka dit och se hur det ser ut i vinterskrud!

 

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

 1. Linnéa

  Ja, jag håller med dig. Dom som byggde vårt hus har fönster stora som butiksfönster på den vägg som vätter mot gatan!!!
  Helt galet. Jag vill ju inte att grannarna skall se när jag kliver upp och dricker vatten 3 på natten. Vi har inhandlat lite fönsterfilm, men skall dekorera ytterligare med gröna växter för att få så minimal insyn som möjligt.

  Underbart fint fönster ni har i stugan, där verkar det vara NOLL insyn! Fint.

 2. Helena Nilsson Springare

  Haha.. När vi köpte vårt nya radhus på tomtebo så hade vi sådana fönster i köket dvs från golv till tak. Första kvällen då vi flyttar in efter att ha varit ute på en promenad så ser jag min karl stå i köket (utan gardiner och möbler) och diska i bara mässingen med FULL belysning i taket.. ehrm.. jaa.. behöver jag säga att halva tomtebo antingen sett det hela också? *skrattar*
  Men han var ju van vid ”vanliga” fönster där ingen ser under midjehöjd… hihi.. kul var det i alla fall!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.