Eftertanke

Vi hade ledarseminarium idag på jobbet med ett par gemensamma övningar. Ämnet var kommunikation, detta som vi alla gör varje dag, oavbrutet, men som är så svårt, så svårt. En av de övningar vi gjorde innebar att man skulle tänka efter om man upplevde något problem i sin egen kommunikation. Man skulle bara gå fram till någon i rummet, skaka hand och säga vad man upplevde för problem, lyssna på mottagarens råd och tacka.

Mitt problem som jag tog upp är att jag ofta har svårt att fokusera på vad människor berättar för mig. Ofta så är mina tankar iväg och avhandlar helt andra frågor än det som människan framför mig pratar om. Jag upplever det som ett problem för jag vill så gärna lyssna aktivt och medlyssnande. Ett par goda råd fick jag, bland de som jag kommer att ta till mig är att "tvinga" mig att ställa frågor under samtalet, detta för att tvinga mig att fokusera på personen framför mig. Ett annat var att om jag märker att jag tappat den röda tråden, så ska jag säga det; ursäkta, kan du backa ett tag, jag hann inte med. Något åt det hållet.

Känns bra, då lärde jag mig något även idag. Att leva är att lära!

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Marja Granqvist

  Ja, man lär sig något varje dag. De där råden var bra. Jag brukar också sitta och nicka och humma när någon pratar och ha tankarna på annat håll. Oftast blir det väl när jag är totalt ointresserad av det personen pratar om. Men ibland vill man ju hänga med och då är de där råden bra. Tack!

 2. Linnéa Olsén

  Vilket bra tips!
  Själv så har jag lite svårt att komma ihåg namnet på den jag pratar med och då läste jag för några år sedan att man skall upprepa namnet ex: Om personen presenterar sig som
  -Hej, jag heter Kalle.
  Då skall man säga:
  -Hej Kalle, jag heter Linnéa.
  Då skall man tydligen komma ihåg namnet lättare!
  Jag vet inte, men jag gör så i alla fall.
  Upprepar namn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.