Feng Shui á la Fox

Feng Shui är viktigt, det har jag skrivit om vid flera tillfällen i min blogg. Det är ett sunt, naturligt tankesätt i grunden. Nu ska jag berätta en liten naturhistoria som stärker det resonemanget. Vi har varit till vår SpanskaVilla (oh, vad det är svårt att åka därifrån!). Där utspelar sig historien:
 

Tänk att du är en liten räv, som vanligt ute på dina domäner och strosar runt. Plötsligt är det något som fladdrar i vinden. Du stannar, stirrar, vad är detta? Som den moderna räv du är så känner du förstås igen en presenning. -Men här brukar väl inte finnas någon presenning, säger den lilla räven eftertänksamt för sig själv. -Vad kan det finnas därinne? Den svenska flaggan vajar, det måste ju betyda välkommen in!
Den lilla räven vågar sig in och utbrister förskräckt:
-Herreminje vad här ser ut! Men titta där, där har de slängt ut en hög med mattor. Mmmm, ser mjukt och skönt ut! MEN, där kan jag inte ligga för då har jag ryggen mot det stora hålet med presenningen. Vem som helst, den stora stygga vargen till exempel, kan ju smyga sig på mig där jag ligger och sussar så gott. Men jag kan ta en matta, kliva på på köks-
bänken längst till vänster och över till stolen bredvid grillen. Då har jag varmt, mjukt, skydd av väggen och fritt framåt. Perfekt, tänkte den lilla räven.

Han drog och drog och drog. Det bar sig inte bättre än att mattan fastnade i skåpet. Först morrade han besviket, men det hjälpte inte. Den satt fast. Sedan upptäckte han belåtet att mattan bildade som ett litet tak över den blivande lilla lyan.

Där låg han varmt och skönt, med mattan under, över och bakom sig, med full uppsikt framåt och skydd bakåt. Kan ni tänka er så gott han ska ha vilat där. Det unnar vi den lilla räven med det fina Feng Shui-tänket. Det enda vi kan klaga på är väl kanske hans kroppsodör. Hur vore det lite schampo kanske, lilla räv?

Ja, så det kan bli. Skönt har vi haft i alla fall. Vädret har inte varit det allra bästa förutom i fredags och lördags, men vi har eldat, myst och haft det gott. Vi var över till grannarna U och S och fick prata lite om den fantastiske man som byggt denna stuga. Vi upptäcker bara mer och mer detaljer. Kan ni tänka er att han har dragit avlopp från ett rum på övervåningen? När vi tog över stugan så användes rummet som gästrum, men nu har vi hittat det genialiska vattenavloppet och faktiskt kunnat duscha (med husvagnsdusch). Han var en klurig man. Vi borde ju förstått direkt att rummet var avsett att användas som badrum, titta bara på låset som sitter i dörren:

Ett riktigt gammalt badrumslås; ledigt, upptaget

Jag har tidigare lagt ut bilder på vårt flätade tak, men tror ni att det bara är det taket som är lite annorlunda? Nej, minsann, hela undervåningen har lite ovanliga tak. Får jag bjuda på två exempel?

Detta är gästrummet på nedervåningen. Vad sägs om det? Jag vill faktiskt inte behålla den bruna färgen, men det är målat med högblank färg så det känns lite jobbigt att tvätta och måla.

Detta är taket över arbetsdelen i köket. Ett fint trätak tror ni kanske? Inte alls, det är av plast. Av plast?!

Var fick han allt ifrån? Han måste ha samlat på sig grejor överallt ifrån. Denna dörr har vi in till köket:

En riktig restaurangdörr som man bara kan knuffa upp, åt båda hållen, för att gå ut och in med maten. Hör inte till vanligheten direkt att en sådan finns i en sommarstuga. Tung är den och vi har den ju alltid öppen. Men kul är den…..
liksom denna dörr som går in till vårt sovrum. Är inte heller den vanliga dörren eller hur?

Vilket intryck får man av denna min älskade stuga? Jättemärklig? Javisst, finns det udda saker där, men allting passar faktiskt ihop. Inte skulle väl jag välja att sätta in sådana dörrar, eller tak, om jag byggde nytt. Men hur i hela friden skulle vi kunna ta bort något? Nej, det går inte. Det är så speciellt, så mycket karaktär, säger så mycket om de två människor som samlat grejor, gjort så mycket eget, som rest så mycket i världen och valt att bygga upp en egen liten SpanskVilla som sitt eget paradis. Vi är så glada, tacksamma och förundrade över att vi fått privilegiet att tillbringa en del av vår tid där!

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.