Den lilla bastun, del I

Vår sommarstugetomt är stor, men den största delen består av sluttning där man behöver vara bergsget (nästan) för att ta sig fram. Mitt på sluttningen finns en liten fin avsats med stentrappsteg och små murade rabatter. Jag kan tänka mig att Knutte med fru brukade sitta där och dricka kaffe med sju sorters kakor och njuta av att titta ut över den vackra sjön.

Men, när arvingen skulle sälja stugan så beslöt han sig för att öka försäljningsvärdet genom att sätta ett bubbelbadkar mitt på den platta avsatsen. Där står den nu och tar upp hela ytan. Jag ska inte förneka att jag blev väldigt charmad av att ha en egen utomhusbubbelpool, och att de två bad vi tagit där var väldigt mysiga. De två baden tog vi i september i fjol.

Sedan dess har bubbelpoolen stått där, höljd i grön presenning och icke använts överhuvudtaget. Vem vill bada i bubbelpool när man har hela den varma sjön att bada i?

Tankar har alltså vuxit fram om att vi borde flytta ned bubbelpoolen längre ner på sluttningen och kanske bygga en liten bastu bredvid? Nära vattnet, nära tomtgränsen och då kan vi använda den fina avsatsen som avslappningshörna.  Jättebra!
Grannen informerades och samtyckte. De kan ju få låna bastun när de vill, så bra för oss alla.

Vi har ju byggföretag i familjen så vi skissade på den allra enklaste modell av bastu; 2×2 meter, högre tak i framkanten mot sjön där dörren och ett stort fönster får ta upp hela väggen, något lägre i bakkant så att bastun går fort att värma upp. En liten, liten altan där man kan hänga upp sin handduk och ställa skorna. Den enkla beställningen mailades iväg till mågen. Det nästa vi fick höra var att han valt att inte använda vår enkla skiss utan gjort en alldeles egen version. Två dagar ägnades åt att bygga upp bastun på hemmaplan, därefter demonterades den i avvaktan på att sättas upp hos oss.

Så kom då den stora dagen, vi var naturligtvis väldigt nyfikna men vi hade ju ändå vår vision av hur den lilla byggnaden skulle se ut. MEN när vi såg mängden sågat virke så kände vi att detta kommer inte att bli vad vi hade tänkt.


Den blir visst 7-kantig!

Nu börjar den ta form. Men inte liknar den min lilla skiss på 4 kvm inte.

Jag börjar tycka att denna "friggebod" kan man inte ha till bastu utan det måste bli något annat, kanske ett gästhus, men mågen säger absolut nej. Detta är en bastu och inget annat. Jag kan inte riktigt se hur byggnaden ska bli ännu så spänningen är stor. Fortsättning följer….

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Katarina

    Verkligen fint läge måste jag säga. Men nog kan det vara fint att basta där, ( om man nu gillar att göra det) själv hade jag förstås satt glasväggar och haft ett litet lusthus där. Lycka till !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.