Lugn julhelg med släkt på alla håll och kanter

Så var julafton över…… så fort det går. Tre småttingar satte fart på eftermiddagen, inte ett dugg rädda var de för tomtemor heller. Hon hade lite bråttom i år, men hann i alla fall dela ut en julklapp vardera åt de yngsta. Sammansättningen på middagsgänget var bra: den äldsta 80 år och de två yngsta 2 år. Det känns rätt och riktigt, det är mysigt när det är blandade åldrar.

För några år sedan började jag att släktforska, skaffade ett dataprogram och kämpade, gick på biblioteket och försökte verkligen komma bakåt i släktleden. Utan problem kom jag ner till 1776, sedan börjar det bli lite mer komplicerat. Då kraschade hårddisken!

Naturligtvis lämnade vi in datorn för att se om det gick att återvinna något av allt som fanns på den. Släktprogrammet finns kvar, prydligt står där MIN SLÄKT, men ingenting är kvar på filen.

Dagen före julafton skaffade jag mig ett nytt släktforskningsprogram och började leta bland mina papper om något finns kvar av alla de uppgifter jag fick fram. Som gammal sekreterare så vill jag alltid ha ett pappersunderlag till allt och så även denna gång. Tack och lov! Så nu har jag fyllt i det nya släktträdet, över 200 släktmedlemmar har jag fått ihop hittills. Det är ganska mycket arbete för jag vill gärna skriva ned de saker jag fått höra av äldre släktingar, lägga in kopior på födelseattester etc, men det är så roligt, så roligt. Tiden bara flyger iväg. Det nya programmet underlättar arbetet, men sökandet måste man göra själv. Roligt var i alla fall att när jag skrev in min mormors mamma och pappa så signalerade programmet att det redan fanns uppgifter om dem, och ser man på; med foton till och med. Jag har själv de fotona så jag kunde se att det var rätt Anders och Maria. Kul!

Det svåra är att hålla sig från datorn så roligt är det. Vad är väl alla dataspel i världen mot släktforskning!?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.