Listor, bärplockare, nazister, vad?

Jag läser om listorna för registrering av romer och jag blir kall ända in i hjärtat. Är detta Sverige? I och för sig blir jag inte förvånad för jag minns min barndom, 50-talet. När det kom ett sällskap romer, eller som vi sade då, zigenare, till vårt lilla samhälle så spreds det runt till alla hus. Tydligen hade det hänt någon gång att kläder försvunnit från linorna i samband med att romer fanns i närheten och därför skyndade sig mammorna ut och plockade in tvätten från tvättlinorna. Vi barn blev tillsagda att vi inte fick släppa in dem i huset om vi var ensamma hemma.

Likadant när det kom en färgad person till samhället. Han kom väl med någon båt till hamnen och dök av någon anledning upp på farfars verkstad. Vi som bodde runt verkstaden fick beskedet att ”kom och titta, vi har en neger här”, varpå vi alla skyndade dit och tittade på killen. Stackars han vad han ska ha tänkt när det dök upp ett gäng barn och kvinnor för att titta på honom. Men jag minns att han verkade glad och att pappa stolt fick användning för den engelska han lärt sig via Hermods språkkurs.

Var vi rasister? Nej, vi var okunniga. Vi levde i vår lilla värld och visste inte om något annat.

Men idag? Idag känner vi till vår omvärld, vi vet hur man lever i andra kulturer, vi lever tillsammans med människor från andra kulturer. Hur kan det komma sig att vi tycker oss ha rätten att döma ut andra? Tycka att vi är bäst? Registrera små barn? Det låter bekant, det har skett förut och följderna av det känner vi till.

Dessa bärplockare sedan, det känns bra att läsa att de åker hem med tre årslöner. De plockar det som vi bara låter vara kvar i skogen så det är bra. De gör jobbet och vi kan köpa de färdiga bärprodukterna. Men de som får åka hem utan pengar? Skamligt!

En grå dag känns det som, både invärtes och utvärtes. Dagen ska ägnas åt att rensa mer i röran, ställa bort krukor, parasoll med mera. Sedan blir det avkoppling resten av veckan och umgänge med goda vänner. Få se om jag hinner skriva något i bloggen, det är inte säkert.

Ha det bra och var rädda om varandra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.