Skapa är guld värt

Så var helgen i det närmaste avklarad. Småttingarna har varit här och då går tiden väldigt snabbt. Denna gång har de pysslat hela tiden! Jag köpte varsin pysselbok åt dem och den ena var väl inte så intressant, men den andra……. Den visade sig innehålla alla delar till ett litet hus i tre våningar och med allt man
bara kan tänka sig i huset.
dockskåpTvå dockor med olika kläder fanns också med. Gissa om jag har suttit och tryckt ut delar; toalettstol, tvättställ av den mer ryschiga arten, köksskåp…… listan är oändlig. Men mitt arbete är inget jämfört med lilla L:s, hon har ju vikt och fått ihop alla delar. Puhhhh. Lille J har suttit och byggt de mest fantastiska rymdskepp eftersom han är inne på Star Wars just nu. Vilken fantasi och så glad jag är åt att se vad han bygger och att höra lilla L prata med de små dockorna om allt vad de nu företar sig. Fantasi är guld värt!

Ibland känner jag att barn av idag har så mycket som är tillrättalagt och ordnat åt dem. Leksakerna är fantastiska, så fina men vad gör man med dem? De är ju redan färdiga. Som jag minns det så var det roliga när man gjorde sakerna man skulle leka med. Var det Barbie och hon skulle fira jul så var det till att sitta och slå in små paket komplett med rosetter och allt och den lilla julgranen skulle pyntas. Allt detta skedde medan man låtsades vara Barbie och hade långa samtal med både Ken och Skipper. Det gällde i stort sett allt man skulle göra. Lekte man affär så fanns det inte färdiga paket utan man repade ogräs till kaffe och maskrosor som sallad.

Vi hade väldig tur och brukade få reklampaket från Alfred Petterssons, livsmedelsaffären, så vi hade ett antal små cornflakes-paket och jag minns att vi hade enorma kaffepaket. De var så stora att vi kunde krypa in i dem och gå omkring som levande reklam. Vilka minnen som poppar upp.

Men det jag vill ha fram är just detta att vi ska uppmuntra det fria skapandet. Spara ett par toarullar, de kan bli de mest fantastiska skapelser tillsammans med lite färg och kanske en eller två flirtkula. Lego är bra, då menar jag inte de stora paketen där man bygger upp en skapelse som sedan ska stå på en hylla. Nej, jag menar legobitar av alla sorter och storlekar som kan bli de mest fantastiska rymdskepp eller vad det nu är som är intressant. Fram för kreativiteten! (Nu märks det att jag har pysslat hela helgen).

 

 

2 kommentarer

  1. Inga-Britt Gustavsson

    Fler än du och dina ” småttingar ” , skulle behöva drabbas av skapelsenoja .
    Det skulle vara nyttigare än att bara sitta och trycka fram det redan färdigskapade .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.