Kod 291 – asylsökande inblandade i brott

Här sitter jag i min lilla värld och försöker hålla mig uppdaterad om vad som pågår runt om i världen. Naturligtvis följer jag vad som skrivs om skeenden i Sverige, om flyktingströmmarna, om de otäcka rasisttendenser som verkat blossa upp. Jag tycker mig vara en balanserad människa som försöker att inte betrakta människor som olika raser med vissa beteenden utan jag vill gärna se individen i gruppen. Som jag skrivit tidigare så tycker jag att det finns rötägg inom alla socialgrupper och alla olika nationaliteter, likväl som det finns fantastiska människor inom alla grupperingar. Sedan finns det den stora mängden, människor som är lika vanliga som du eller jag, varken fantastiska eller rötägg, som bara vill leva sina liv i trygghet och kunna försörja sig själva och sina familjer.

Naturligtvis har jag läst om alla inträffade bråk på asylboenden och det har växt fram en känsla inom mig……. om de tar med sig sina bråk hit, låt dem inte stanna utan skicka tillbaka dem. Vi ska inte ta kostnaderna för vandalisering, polisinsatser, eventuell sjukvårdsbehandling med mera, med mera.

De tankarna känns inte bra, men de dyker upp. Så läser jag en artikel idag i Aftonbladet:

 

Flyktingar är inblandade i mindre än en procent av de ingripanden som polisen gör i Sverige, visar statistik som Dagens Nyheter tagit fram.

– Om man ser till det stora kollektivet så motsvarar siffrorna normalbilden för polisens ingripanden, säger Thomas Wallberg, på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Anmälningar som rör asylsökande förses av polisen med koden ”291”. Genom att köra de ärenden som fått koden, mot det totala antalet ärenden som polisen registrerat under samma period, har DN fått fram statistiken.

– Med tanke på den enorma uppmärksamhet som brottsligheten bland nyanlända har fått under det senaste halvåret så låter 1 procent som ganska lite. Det betyder att 99 procent av det som polisen gör inte kan kopplas till nyanlända, säger Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet till DN.
Länk till artikeln

 

Vaaa???? Är det fakta? Jag som fått bilden av att i stort sett alla av polisens resurser behövs till att arbeta med störande och / eller kriminella flyktingar! Hur kan jag ha fått den bilden? Vem har gett mig den? Är det media? Varför slås alla bråk där asylsökanden är inblandade upp med rubriker på första sidan? Vad händer med alla de övriga 99 % av inträffade brott? Varför finns inte alla de på samma första sidor?

Jag fryser lite här där jag sitter tryggt och ombonat när jag inser att jag har inte den blekaste aning om skeenden i min omvärld. Om jag, som de facto har ett antal olika nationaliteter i min närmaste omgivning, inte kan skapa en rättvis bild av händelser i min omgivning, vad återstår då?

 

 

 

 

 

 

10 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Massmedia har stor del i att flyktingarna lyfts fram som bråkiga och kriminella. Man kan ju undra varför det är så. Förra veckan började det brinna i grannhuset där min kompis bor i Kiruna. Direkt kom det ut uppgifter på nätet om att Migrationsverket har bostäder där… och vad tänker alla då? Sen kom det fram att det var en SVENSK som hade varit uppe på vinden och glömt släcka en sladdlampa som blivit överhettad. Min kompis var så upprörd.
    Kramar! 🙂

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Jag tycker det känns lite obehagligt att inte känna att jag tappar tron på det som media rapporterar. Vi bygger ju vår känsla för omgivningen baserat på det vi läser och hör i nyheter och tidningar så jag känner mig faktiskt lite vilsen just nu. Kram!

  2. Fakta talar

    .https://www.facebook.com/tino.sanandaji

    (inga poliser vågar säga sanningar om brottslighet offentligt i Sverige, som du säkert läst, men)
    En anonym polis skriver till Tino Sanandaji:

    ”På tal om DN’s inlägg. STORM innehåller inte all information i ett ärende, det är fullständigt missvisande att använda STORM som ett redskap som DN gjort. Jag arbetar själv inom polisen och har läst i STORM dagligdags i över 6 år. STORM är den initiala informationen som går ut till de patruller som skall arbeta i ärendet. Alla med sunt förnuft förstår att informationen som går ut initialt ofta inte är helt korrekt.

    Den information som kommer fram efter att patrullen har arbetat klart i ärendet hamnar ofta *inte* i STORM utan i den anmälan som poliserna upprättar. Blir uppriktigt sagt förbannad när jag fick reda på att det är en STORM-analys som ligger bakom de siffror DN redovisar.
    STORM är dessutom som du korrekt skriver fullständigt nedlusad med ärenden så att det är en gigantisk uppgift att gå igenom alla ärenden bara för en vecka i Stockholm. Lägger vi till hela Sverige så blir uppgiften omöjlig om man skall publicera i februari 2016! Man måste även gå igenom samtliga anmälningar som upprättas och jämföra dessa mot STORM versionen som inte är sekretessbelagd om det man skriver inte skall vara rent påhitt.

    DN ljuger återigen och visar återigen upp hur de driver en medveten agenda där de inte skyr några som helst medel. Du får använda vad jag skrivit om du vill men jag vill inte framträda med mitt namn”

    Vore det inte bättre att bara redovisa exakt statistik över anmälda brott uppdelat efter brottstyp och hur ofta flyktingar är inblandade? Vore lätt gjort, och man skulle slippa spekulationer. När kom vi egentligen överens om att Sverige skulle hemlighetshålla statistik från sina medborgare?

    Vänstern verkar säkra på att invandrare inte är överrepresenterade och borde rimligtvis välkomna belägg som en gång för alla bekräftar detta. Vad försöker man dölja med DDR-fasoner som kod R291?

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Ja, din kommentar bara ökar min förvirring. Kan man lita på någon information överhuvudtaget? Var kan man vända sig för att få rätt information? Jag kanske ska skicka frågan vidare till G.W Persson, han verkar ju veta det mesta? Min tro på det jag läser i media har då sjunkit betydligt efter alla händelser man läst om på senare tid. Tack för ditt inlägg.

  3. Fakta talar

    Vill du veta hur DNräknade fram siffran 1%, som du nu sprider vidare som ettfaktum, visserligen med reservationer. Den låga siffran beror på medveten manipulation i viss riktning av Dagens Nyheter.

    Jag tror inte du anser följande vara brott: Utryckningar för efterlysta personer, psykiskt sjuka, bortsprungna barn, hundar och katter, trafikförseelser, trafikolyckor, arbetsolyckor, persontransporter, eskort, hjälpservice, sjukdomsfall, körkortskontroll etc allt ned till saknade cyklar, skadade djur, hittegods, ”förargelse” och ”ofog av barn”.

    Det är denna utryckningsstatistik som Dagens Nyheter använt för att få ned siffran till 1% . Det är tur att internet finns, där kunnigare forskare än DNs agendasättande journalister numera kollar upp vad som döljer sig bakom denna tidnings uppgifter. Vill du veta mera fakta om svensk brottslighet, läs

    https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10153390739003231 eller diskussionen på
    https://www.facebook.com/tino.sanandaji

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Nu anser jag ju inte att skriverierna på Facebook borgar för att uppgifterna är korrekta. Alltså känner jag mig fortfarande lika osäker på vad som är rätt. Hur kan vi vara säker på att man inte jämför äpplen med päron?

      • Fakta talar

        Helt enig. Det jobbiga med Facebook är att bedöma sanningshalten, men just Dagens Nyheter (som jag många år var prenumerant av) har nu alltför många gångar överbevisats som ”fuskare, av typ jämföra ”äpplen med päron”. Ovan relaterade fall är ovanligt lätt att bevisa. Dagens Nyheter jämför inte äpplen med äpplen, utan snärare antalet äpplen med en korg full av massor av äpplen, vindruvor, lingon etc. Det är faktiskt häpnadsväckande att DN publicerar en nyhet med så lätt avslöjade ”lögner”.

        Du ville veta hur få reda på verkligheten bakom dessa publiceringar. Mitt svar blir, att ovan sajt är den mest sanningsenliga jag funnit hittills. Tino Sanandaji är en forskare, som enbart stöder sig på officiell svensk statistik. Det finns mycket svensk statistik om brottslighet, som journalister inte vill redovisa, som han plockar fram, så mitt råd är att, vill du veta denna officiella statistiks siffror, ögna igenom hans blogg bakåt i tiden. Leif G W Persson kan nog alltför lite om SCBs officiella sifferstatistik. Jag litar därför mer på Tino Sanandajis SCB-statistik än Dagens Nyheters egenhändigt gjorda jämförelser, typ äantal pplen med antalet applen, vindruvor, lingon etc i fruktkorgar.

        Det tar alltid tid att leta reda på¨sanningsenliga källor bland dagens massmedia. Det är illa, men sådan är dagens verklighet i Sverige. Hur finna vilka man kan lita på? Det enda man kan göra är att söka fakta själv. Jag litar idag inte på overifierade tidningsuppgifter över huvud taget. Jag letar vidare på min kant för att hitta om det stämmer. Du ville veta hur få reda på sanningar och jag försöker besvara denna fråga. Jag är övertygad om att du idag finner mer av sanningen på internet, än i svenska massmedia, men det är onekligen svåprt skilja agnar från vetet på Facebook..

        Så det är bara att söka på internet, Facebook etc och utvärdera angivna uppgifters KÄLLOR. De som hävdar uppgifter UTAN att angivna KÄLLOR, ratar jag omedelbart. Det finns dessbättre ett växande antal sajter, som alltid anger källor, och ovan angiven sajt tillhör dessa. Där får du alltid reda på från vilken KÄLLA uppgiften hämtats, och där jämförs därför alltid äpplen med äpplen.

        Men du måste givetvis kolla detta och bevisa för dig själv, att vad jag hävdar stämmer. Det finns mig veterligt ingen annan väg att ta reda på sanningar i dagens Sverige. Så lycka till.

        • grandmother (inläggsförfattare)

          Så är det nog, vi får leta sanningen på de håll vi kan. Tack för dina utförliga kommentarer. Jag fortsätter leta och hoppas få min tro på omvärlden tillbaka.

  4. Inga-Britt Gustavsson

    Jag kan bara säga … det bedrivs skrämselpropaganda .
    Fråga dig själv : ” På vilket sätt har jag ont av flyktingarna ” ?

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Ja, jag har aldrig haft något ont personligen av dem. Inte heller vill jag tro dem om ont, det vet du ju som läst vad jag skrivit tidigare. MEN jag vill kunna lita på att jag får en rättvisande bild av verkligheten från media. Det finns så många människor som bygger sin negativa människosyn på det som skrivs på diverse håll. Det är bara det jag vill lyfta fram. Varje människa är en individ och ska inte bedömas som en ”grupp”. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.