Tre små kom-ihåg

En rubrik är en kort text, som vanligen består av ett fåtal väl valda ord. Den fungerar som en mycket kort sammanfattning eller redogörelse för det innehåll som följer i den efterföljande texten. Detta är något som många är dåliga på, man skriver låååååååånga rubriker som att man vill försäkra sig om att läsaren ska få artikelns huvudinnehåll klart för sig direkt.

Ingress, inledningsstycket till en längre text. (Används oftast till artiklar). Dess uppgift är att sammanfatta artikeln genom att ta fram det viktigaste, och att locka till läsning av resten av artikeln. I tidningar och tidskrifter är ingressen vanligtvis ett stycke i fet stil mellan rubriken och brödtexten.

Brödtext är den löpande texten i en trycksak, tidningsartikel, eller på en webbsida, till skillnad från exempelvis rubriker och bildtexter.

 

Vad menar jag med det då? Bland det svåraste när man skriver är att skriva en rättvisande rubrik. En rubrik som ska vara vederhäftig (där kan ni titta på ett antal s.k damtidningar för att ser hur man inte ska göra), alltså spegla det som skrivs i texten nedan. Rubriken bör på ett bra sätt fånga läsarens intresse och vilja få denne att läsa hela texten i sin helhet.

En ingress består av en kort sammanfattning av den aktuella texten. En ingress behövs inte i ett blogginlägg så då blir det bara två kom-ihåg kvar. Skönt.

Brödtexten är det primära när man skriver ett blogginlägg. Ja, och detta var alltså brödtexten, kort och gott. Säger den er inte någonting? Ingen fara, jag vet vad jag menar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.