Är skogsmöss intelligenta?

Hur är läget på kriget mot mössen? De leder överlägset kan vi bara konstatera. I förrgår laddade Livskamraten en mus-giljotin och ställde in den i ett tegelrör för att försvåra för mössen att lirka ut maten från sidan eller liknande. Igår när han gick ner i källaren för att granska fällorna så kunde han bara konstatera att all mat var uppäten. Giljotinen hade de uppenbarligen knuffat ut ur röret och därefter smaskat i sig maten. Igår upprepade Livskamraten proceduren, agnade alla tre fällorna med mat och ställde in giljotinen i röret igen.

I morse gick han ner för att kolla läget. Han kom upp och såg väldigt fundersam ut. ”Vad är det”, frågade jag och han skakade bara på huvudet. ”Du måste följa med ner och titta, jag kan inte förklara”, blev svaret. Vi gick ned och där låg röret. Först såg jag inget speciellt, men så upptäckte jag att öppningen var helt igenproppad med sand och sten. Mössen hade blockerat hela öppningen i röret. Vi kollade andra sidan, likadant där….. sten och sand. Livskamraten lyfte upp röret och hällde ut sanden för att kolla om fällan var kvar. Jajamen, det var den och de hade inte rört maten. Vad? Hur?

I mitt huvud dök bilden upp av en mus som skadade sig i giljotinen kvällen innan. Uppenbarligen inte dödligt, men kanske en ordentlig smäll. När Livskamraten så ställde ned den nyladdade giljotinen så trädde mössens skyddsombud fram, förklarade platsen för farlig och såg till att ingångarna blockerades. Hur smarta är dessa små djur egentligen? Hur orkar de flytta in så pass stora stenar i röret? Det känns lite konstigt att tänka sig vad de håller på med därnere medan vi ligger och sover.

råtta

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.