Lugn dag – igen

Dagen har inte fört med sig några minnesvärda aktiviteter. Förutom en föreläsning via ZOOM med ArkivDigital. Idag handlade föreläsningen om hur man bäst hittar information om gamla anor som begått brott i det förflutna. Det är ju faktiskt så att när man forskar om sina anor så hittar man inte speciellt mycket. Om de varit ”vanliga” människor som arbetat, bildat familj och skött sig, så hittar man inte så mycket om dem. Tråkigt men sant. Är det däremot någon som ”misskött” sig, enligt den tidens måttstock, ja då kan man hitta både fotografier och beskrivningar av dem i domböckerna. Så faktiskt är det så att man kan få veta mer om dem ju oärligare de var.

Tidigare var det lite ”skamligt” att hitta någon brottsling vid släktforskningen, men det har tack och lov, förändrats. En av mina ingifta släktingar var Glommersträsk-mörderskan som förgiftade sin svärson med arsenik i morgonsupen. Jättespännande tyckte jag, men en äldre släkting tyckte att det var ju tur ”att det bara var en ingift”, alltså ingen som vi hade blodsband till. Tala om ”svärmodern from hell”. Hon blev satt på vatten och bröd och dog alltså i fängelset. Ack ja, det var tider det.

En annan avlägsen släkting gjorde ett par av sina pigor med barn och han flydde fältet uppe i norr. Ända till Härnösand flydde han och dit nådde tydligen inte lagens långa arm. En annan släkting gjorde också pigan med barn och blev dömd till dödsstraff. Hårda bud för de som ville vara otrogna. Men mannens hustru bad att han skulle benådas vilket han också blev.

En som inte blev benådad var hon som dödade en kvinna, i USA, och skar ut hennes baby ur magen. Nu har hon avrättats och jag läste att Trump beordrat att ytterligare avrättningar ska genomföras innan hans presidentperiod avslutas. Jag minns inte om det var 5 eller 6 avrättningar. Kommer han att gå till historien som den president som genomförde flest avrättningar? Att lägga till listan med andra, mindre hedervärda, beslut som han tagit. Så skönt det ska bli att slippa se, och höra, den mannen. Måtte inte någon ge honom något uppdrag inom televisionen.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.