Plötsligt SÅG jag…

Idag var det nästan så solen bröt igenom molnen. Det blev alltså lite ljusare inomhus och då, helt plötsligt bara, såg jag allt. Jag såg spindelnäten ovanför dörren där gamla flugor satt fast, jag såg hinnan över kaklet av fett och sot, jag såg dammet som lagt sig över våra taklampor, kort sagt, jag såg att det var dags för storstädning. Det är inte alltid det är bra med ljusare dagar. Nåja, nu har jag torkat och diskat av prydnadssaker, kakel och lampor. Det blir till att fortsätta en annan dag.

Vi tog en promenad till brevlådan och mötte en av grannarna i byn, en glad och trevlig dam. Naturligtvis kom vi att prata om Corona och hon menade att hon aldrig drabbats av  någon större influensa, inte ens ”asiaten” som gick på 50-talet. Jag föddes 1953 och fick minsann ”asiaten”: Doktorn gjorde hembesök, det var på den ”gamla goda tiden”. Själv minns jag bara att jag fick dricka läsk och äta glass så mycket jag ville, så mig gick det ingen nöd på. På den tiden när vi barn fick läsk så fick man oftast en flaska och den fick man dela på, oavsett hur många barn det. Då fanns minsann inga stora pet-flaskor men ack så underbart gott det var. Pommac, sockerdricka mmmm. Tiderna har förändrats, nu förväntar sig de flesta barn att ensam ha en stor flaska att dricka när man vill.

Vissa saker var nog bättre förr faktiskt, åtminstone nyttigare.

2 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  Lika chockartat varje gång att se solen numera..
  Vad kul att läsa det där om läsken.. Jag som är sjuttitalist minns EXAKT hur det var!

  Om vi åkte till stugan så fick jag ibland köpa en glasflaska i lanthandeln med pommac eller portello 33 cl och jag lovar att den räckte ända till söndagkväll.
  Jag minns att jag liksom smuttade på den flera gånger om dagen och det fanns inte minsta kolsyrebubbla kvar på söndagkväll… men fasn så gött det var. Jag behandlade flaskan som den skatt den faktiskt var och idag är det ju bara sorgligt att se hur barn dricker läsk som att det vore vatten.

  Jag försöker tillämpa samma grej på mina pojkar och vi har faktiskt lyckats ganska bra. De dricker läsk när vi är utomlands och de förknippar nog läsk med strand för i vanliga fall dricker de ”bara” bubbelvatten och det finns ju faktiskt med smak och de nöjer sig med det 🙂
  Rätt skönt faktiskt! Vatten är ju livets dryck..

  Hoppas ni mår bra och att LK blir bättre i ryggen snart! Kram

  • grandmother (inläggsförfattare)

   Så härligt att du minns hur fantastiskt det var att få en läsk! Grattis till mormortiteln, den är det bästa som finns. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.