Livat i holken

Igår blev jag sittande, tittande på fåglarnas matautomat. Vi har en mindre hackspett som brukar sitta i en tall vid vår entré och som nu har upptäckt var han kan få mat utan att riskera huvudvärk. Igår blåste det så automaten svajade ordentligt fram och tillbaka, men hackspetten klamrade sig fast och åt. När den kommer så skingras alla andra fåglar så den är ensam herre på täppan. Som den fick kämpa för att hålla sig fast i blåsten. Men åt gjorde den. Inte som småfåglarna som bara pickar lite, flyger iväg, kommer tillbaka och pickar lite. Nej, den blev hängande, klamrande sig fast, och åt sig ordentligt mätt.

Idag var det likadant, den kom och åt en tidig lunch och när den flugit iväg så kom de andra fåglarna. Denna gång kom de i flock, flaxande för att hitta en talgboll de kom åt. En liten fågel blev hela tiden bortjagad. Till slut kände jag sådan lust att gå ut och jaga bort de andra för att den skulle få sig en matbit. Men insåg förstås att går jag ut så försvinner alla fåglar, inklusive den lille.

Den häftiga blåsten tillsammans med plusgrader har gjort att isen börjat se vattnig ut. Precis när jag skriver det så dyker en skridskoåkare upp och åker tvärs över sjön. Det ser mysigt ut men riskabelt. Han åkte rakt över sjön och nu följer han strandkanten på andra sidan. Skönt. Jag tycker inte om när någon är ensam ute på isen. Förra vårens drunkningsolycka finns i mitt minne.

Tiden för mitt dopp i den kalla sjön närmar sig. Jag funderar just nu på om det räcker att jag lägger mig raklång i det grunda vattnet, tror knappast jag klarar att vada ut till det blir tillräckligt djupt att doppa sig.

Hackspetten är tillbaka, här händer det grejer medan jag sitter vid datorn. Så roligt! Den är hungrig idag.

Nu har jag börjat titta över möjligheterna att göra en bok av mammas och pappas brev, år 1941-43. Jag har hittat en mall på nätet och börjat skriva förordet. Än har jag många brev att skriva av, men det känns roligt att börja fundera på omslag, titel med mera. Just titeln känns lite svår att komma på. Först tänkte jag ”Familjen”, men det låter som att det handlar om maffian. Så jag provade med ”Vår familj”, men det känns lite tråkigt. Vad säger ni? Förslag?

I ett av de tidiga breven ber pappa om ett foto av mamma och när hon åker ner till Holmsund för att de ska gå på Barnens Dag tillsammans, så besöker hon en fotograf. Pappa skriver sedan att fotografen har satt upp fotot i sitt skyltfönster. Häromdagen när jag lade tillbaka ett av de avskrivna breven i lådan så ramlade det ut ett foto på mamma. På baksidan står ”September 1941”, det är alltså just det fotot jag hittat. Underbart!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.