Söndag – en vilodag

Idag har jag inte gjort någonting. Nix, nada, no, ingenting. Förstår inte riktigt vad som hände i morse men det fanns inte någon lust till att göra ett skapande grand. Förresten, inte ett skapande grand, varför säger man så? Var kommer det ifrån? Naturligtvis slår jag upp meningen och hittar då:

alldeles utan blåst borta ingenting inte en gnutta inte ett dugg inte ett dyft inte ett jota inte ett skvatt inte något intet platt intet tji tomt

Ja, det täcker väl in hur arbetslusten varit under dagen. Ord som är väldigt spännande är förstås ortsnamn. Vi bor i Gästa i Njurunda, lite märkliga ord kan man tycka. För Gästa har jag inte hittat någon betydelse, men jag har inte forskat ordentligt heller. Men nu har jag bestämt mig för att göra ett försök att hitta något om namnet.  Betydelsen av Njurunda, som är postadressen, finns i alla fall förklarat:

– Namn som Njurunda och Ragunda var obegripliga redan på vikingatiden, tror Eva Nyman. Hon är professor i nordiska språk och om orddelen ”-und-” har hon själv skrivit en avhandling. De ovan nämnda tillhör de nordligaste namnen som innehåller -und. Troligen har stavelsen en betydelse av ungefär ”rik på” eller ”försedd med” i ett namn som Ragunda. Det är ett gammalt Ravund som har syftat på den sjö som Vildhussen tämde. Rav- är släkt med vårt revel och har syftat på de långsträckta holmar och revlar som fanns i sjön, tror Eva Nyman.

Njurunda har inget med njurar att göra. Njur- kan gå tillbaka på ett ord för ”trång” eller ”förträngning” och namnet kan betyda ”den som kännetecknas av förträngningar”. Men -und kan också ingå i en annan betydelse så att namnet betyder ”den som trängs ihop”. I båda fallen åsyftas Ljungans nedskurna lopp genom den djupa och trånga Dimdalen nedströms Viforsen.

Jag vet ju att detta är riktigt gammal bebyggelse, här finns en fin runsten och otaliga gravsättningar, ja till och med en galgbacke minsann. Nu känner jag att lusten att utforska orten växer. Men hur ska jag hinna?! I morgon Läsecirkel, tisdag-onsdag inget inplanerat men det blir säkert något, torsdag vattengympa, fredag-söndag bortrest, oj oj oj då är den veckan slut. Börjar jag känna mig stressad? Bäst att gå och titta när herrarna skjuter skidskytte, det lär man väl inte bli så uppjagad över.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.