Eko

Allt fler vill veta var maten de äter kommer ifrån. Detta kan man läsa om på VK i artikeln om Min farm.
Min farm är en fantastisk tjänst som funnits på prov i Jämtland, men som nu även kommit till Västerbotten. Tjänsten kopplar ihop producent med konsument via hemsidan där det finns en virtuell farm. Där kan man se vilka lokalproducerade produkter om finns och man kan besöka gården där man beställt produkter innan de levereras.
Konsumenten får alltså ett utmärkt tillfälle att faktiskt se hur djuren föds upp och grödorna odlas. Det är en helt annan sak än att köpa i affären, färdigförpackat och kanske importerad. Man får en helt annan relation till sin mat och förstår lättare sambandet mellan det som finns på gården och ens tallrik. Det tar tid och kraft att producera, att öka förståelsen för det skulle nog göra konsumenterna betydligt mer medvetna om varför maten kostar det den gör. Att se allt arbeta bakom, besöka och se utvecklingen under året…
Nu har vi i Dorotea sån tur att det finns gott om köttproducenter runt knuten, men bor man i en stad är det kanske svårare. Detta är alltså ett ypperligt tillfälle att få köpa bra mat producerat på ett vettigt sätt.
Nu hoppas jag detta blir som ett eko över Sverige, ett fint komplement till de gårdar som redan har kunder.
Och kom ihåg- lokalproducerat betyder inte köpt i ortens matbutik. Så glöm den billiga fläskharen från Danmark- köp något svenskt istället!

 

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.